Házi pizzasütés pizzakővel – gyorsan és egyszerűen!

A legismertebb olasz étel iránti rajongás itthon is töretlen, és bár néha egyszerűbbnek tűnhet rendelni vagy beülni egy pizzériába, az isteni tészta saját konyhánkban is, legalább olyan jó minőségben elkészíthető – pláne, ha rendelkezésünkre áll a sütéséhez egy pizzakő. Utóbbit most a Gorenje ajándékba adja legmodernebb technológiákat kínáló OptiBake sütői mellé.

A kulcs a gyors hőátadás

A pizzakő hatásmechanizmusa rendkívül egyszerű: felmelegítve kiválóan tartja a hőt, és egyenletes sütést biztosít a ráhelyezett alapanyagoknak. A fatüzelésű pizzakemencékben villámgyorsan sülnek a pizzák, hiszen 500 fok körüli hőmérsékleten sütik őket. Az otthoni sütők ezzel szemben általában 250 fokig melegszenek fel (bár az OptiBake modellek a 300 fokot is elérik), így jól jön a pizzakő nyújtotta extra segítség, amely ráadásul mindössze 6 és fél perc alatt képes felmelegedni. A Gorenje promóciójának keretében a kő mellé pizzalapát is jár, így a tészta egyszerű sütőbe behelyezése, valamint a kész mestermű kivétele is könnyen megoldható.

Házi pizza sütőkővel

Egyszerű sütés, öntisztító funkció

Ha tökéletes eredményt akarunk, akkor a sütőválasztást sem érdemes a véletlenre bízni: az OptiBake sütők formáját például úgy tervezték, hogy minél jobban leegyszerűsítsék a főzési és a sütési folyamatokat. A modelleket a hagyományos, fatüzelésű kemencék ihlették, így formájuk nagyobb belső térkihasználást tesz lehetővé, továbbá jobb légáramlást is képesek biztosítani. Öntisztító funkciójuknak köszönhetően ráadásul a takarítás is gyerekjáték lesz, így jelentősen lerövidülhet a suvickolással töltött idő.

10 perc sütés a tökéletes eredményhez

Ha már beszereztük a sütőt és hozzá a pizzakövet, akkor neki is vághatunk a házi pizzánknak.

A klasszikus receptnél ökölszabály, hogy a liszt tömegének nagyjából 60 százalékával egyenlő vizet adjunk a tésztához, ehhez jöhet néhány kanál olívaolaj, só, illetve az élesztő.

Alaposan dagasszuk össze – kézzel vagy géppel egyaránt ugyanazt a hatást érhetjük el –, majd meleg helyen pihentessük legalább fél órát, amíg rendesen megkel. Melegítsük elő a sütőt 300 fokra, helyezzük be a pizzakövet 6 és fél percre, és közben nyújtsuk ki a tésztát a kívánt formára. Szósznak paradicsom vagy tejföl egyaránt jöhet, a feltéteket pedig mindenki saját ízlése szerint állíthatja össze. Az így előkészített pizzát a lapát segítségével óvatosan helyezzük a pizzakőre, és 8-10 perc alatt (a tészta vastagságától függően) süssük készre.

Házi pizza, olyan mint az eredeti

Gluténmentes finomságok

Az elmúlt években szélsebességgel tarolta le a receptoldalakat a gluténmentes karfiolpizza, amelynek elkészítése semmivel sem bonyolultabb klasszikus társáénál, így, ha beleuntuk a klasszikus ízekbe, érdemes ezzel is kísérletezni.

Tésztájához egy közepes fej karfiolra van szükség, amelyet mixerben (torzsájával együtt) apró szeműre darálunk, és egy fél kávéskanálnyi sóval összekeverünk. Nagyjából 20-25 perc állás után egy tiszta konyharuhába tekerve kicsavarjuk belőle a felesleges vizet, és összekeverjük két tojással. Egy bő maréknyi apróra reszelt sajtot adunk hozzá – erre a legjobb a parmezán, de ízlés szerint más típusokkal is működhet – , és ha még egy kicsit megbolondítanánk, akkor adjunk hozzá oregánót vagy mediterrán fűszerkeveréket. A feltéteknek itt is csak a fantáziánk szabhat határt, a tejföl-bacon-hagyma kombinációtól kezdve a margherita paradicsom-mozzarella-bazsalikom trióig. A sütésnél viszont alacsonyabb hőmérsékletre lesz szükség, elég 230 fokra melegíteni a sütőt és a pizzakövet, az eredmény pedig 12-15 perc múlva a tányérunkon is landolhat.

Keresd a Gorenje ajánlatát itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...