Gordon Ramsay tippje, hogy sokáig ropogós maradjon a saláta

Néha egészen apró dolgokon múlik az, hogy egy étel jól sikerüljön. Egy egyszerű saláta is ropogós maradhat másnap akkor, ha odafigyelünk arra, hogy az alapanyagok jól legyenek felvágva.

A saláta remek gyűjtőnév, hiszen ezerféle létezik belőle. Míg a a kukoricasalátát vagy a coleslaw salátát úgy szeretjük, ha úszik a majonézes krémben, addig egy sima cézársalátát vagy görög salátát akkor csípjük, ha a zöldségek jó ropogósak maradnak, nem áznak a zöldséglében még másnap sem. Igen ám, csak hogy a zöldségek nagy részben vízből állnak, ha pedig salátába kerülnek, bizony hamar levet eresztenek. Hogyan kerülhető el, hogy a saláta ne ússzon a vízben, de ne is száradjon ki?

Kerüljük a sózást!

Só hatására minden zöldség – és gyümölcs is – levet ereszt, éppen ezért a salátáknál csak azt az adagot érdemes sózni, amelyet azon nyomban el is fogyasztunk. A felvágott zöldségeket inkább tároljuk ízesítetlenül fedett dobozban vagy edényben, feta sajtot, krémfehérsajtot, balzsamecetet, de sót nem tartalmazó olívaolajat is csak akkor adjunk hozzá, amikor az ételt tálaljuk.

Gordon Ramsay tippje

A híres angol szakács egy, a lányával készített Youtube-videóban mondta el a leghasznosabb tippet, amit érdemes megfogadni, ha salátát állítunk össze. A legtöbb zöldségösszeállításba simán belekerül egy fél vagy egy egész kígyóuborka, nem mindegy azonban, hogyan adjuk hozzá. A kígyóuborkának több mint 95 százaléka színtiszta vízből áll, a legtöbb folyadék pedig nem máshol koncentrálódik, mint a zöldség kellős közepében, a magoknál.

Ramsay szerint az uborkát úgy érdemes a salátához adni, hogy hosszában felvágjuk, egy teáskanál segítségével egy egyszerű mozdulattal kivájjuk a magos részt, az uborka többi részét pedig ízlés szerint felszeletelve hozzáadjuk a salátakeverékhez.

Ez a lépés segít kiküszöbölni hogy a saláta átázzon, mivel eltávolítjuk az uborka vizes belsejének jó részét, de meghagyjuk a keményebb, ropogósabb külső részt. Ugyanezt a módszert érdemes lehet használni akkor is, ha paradicsom kerül a salátába (magok ki, a „hús” maradhat).

A fent látható videóban nem mellesleg egy másik trükköt is láthatunk, amely kiválóan bevethető akkor, ha salátát szeretnénk magunknak csomagolni a munkába vagy az útra, és nem szeretnénk külön edényben vinni az öntetet.

Ramsay azt ajánlja, hogy a salátás edény aljára kerüljön a dresszing, felé a hús (a videó esetében garnéla), a hús felé pedig mehet a saláta. Ebben az esetben a hússzeletek fognak egyfajta falat képezni az öntet és a zöldségek között, melyet aztán fogyasztás előtt csak össze kell kevernünk. Így biztos, hogy egy fél nap után is megmarad a ropogós, friss saláta ízélménye.

Forrásunk volt. Címlap: FOX via Getty Images


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...