Górcső alatt az öt másodperces szabály

Brit kutatók megvizsgálták az öt másodperces szabályt, és arra jutottak, a kórokozóknak tényleg időbe telik, míg rátapadnak a földre esett ételre. Bátran kapjuk hát fel őket!

Az élelmiszerekkel kapcsolatos városi legendák közül az öt másodperces szabályról valószínűleg mindenki hallott. Engem legelőször a padtársam világosított fel egy földre esett tízórai kapcsán, de azóta szinte alig telik el kétbalkezes hét, hogy ne emlegetné fel valaki. A szabály szerint a földet érés pillanatától számított öt másodpercen belül még nyugodtan fölvehetjük az ételt, ugyanis a baktériumok még nem tapadtak rá. Angliai tudósok most bebizonyították, a szóbeszédnek van némi valóságalapja.

A kutatócsoport különböző típusú ételekkel (szárazakkal és ragacsosokkal), illetve különböző padlófelületekkel (csempe, parkett, szőnyeg stb.) kísérleteztek, és megállapították, hogy az idő döntő tényező a kártékony mikroorganizmusok tapadásában. Magyarán megerősítették eddigi sejtésünket, miszerint annál több baktérium kerül az élelmiszerre, minél hosszabb ideig marad a padlón.

Emellett arra is rájöttek, hogy a padlófelület típusa is befolyásolja a szabályt. A csempe és a parkett esetében a kórokozók sokkal gyorsabban áttapadnak, mint a szőnyegek esetében. Egy szőnyegre esett szárazabb harapnivaló - például keksz vagy pirítós - felületén a kis élőlények száma még 30 másodperc után is elhanyagolható volt.

Fellélegezhetnek hát az üres markúak, nincs veszve semmi. Senki nem szólhat már meg minket, hiszen mostantól a tudomány is mellettünk, a szabályban hívők mellett áll. De amúgy sem lennénk egyedül, egy minifelmérésből ugyanis kiderült, hogy az emberek 87 százaléka különösebb vívódások nélkül emeli föl a padlóra esett uzsonnáját.

A tudóstársadalom egésze azonban nem ennyire lelkes. Sokak szerint az egész kérdés nem az időtől és nem is a felület milyenségétől, hanem a padlón található baktériumok fajtájától függ: az utcán járva cipőnk is hazahurcolhat olyan veszélyes mikroszkopikus lényeket, amelyek normális esetben nem találhatók meg otthonainkban, ilyenkor pedig nagy valószínűséggel a leesett pizzaszelet is összeszed valami szörnyűséget. Az öt másodperces szabály ellenségei szerint pont emiatt hazárdjátékot játszunk minden alkalommal, mikor felemelünk egy kekszet a szőnyegről.

(via Food Republic és NPR.org)

Legújabb receptek

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Hortobágyi kolbászos palacsinta

A hortobágyi húsos palacsinta egy magyar ételspecialitás, amit pörkölttel szoktak tölteni, na most én kolbászos töltelékkel készítettem, ami igen ízletes lett, az egyébként is finom ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

49 sütőt vizsgáltak: a győztes termékek átlagára 150 és 300...

Új sütő vásárlására szerencsére ritkán kerül sor, és olyankor is nehéz tájékozódni a kínálat útvesztőjében. Manapság sokan a beépíthető sütők mellett teszik le a voksukat, na de hogyan válasszuk az igényeinknek és pénztárcánknak legmegfelelőbbet? A Tudatos Vásárlók Egyesülete segít leegyszerűsíteni a választást.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!