A Google ma a kimchit ünnepli - De mi fán terem ez a koreai kaja?

A Google ma a koreai konyha kihagyhatatlan fogását, a kimchit ünnepli.

Nincsen koreai étkezés kimchi nélkül. Ezt a fermentált, leggyakrabban csípősre hangolt, savanykás, aromás finomságot ilyenkor a tél elején, ősszel általában kínai kelből készítik, de ismerik a pufók koreai retekből készült változatát is. Rengeteg elkészítési módja van ennek az ételnek, és amellett, hogy minden étkezéshez kínálnak egy kis tálkával belőle a rizs mellé, főznek belőle levest, gőzgombócot és rizses egytálételt is.

Kimchit a nappali közepén is lehet készíteni

Azt az késő őszi időszakot, amikor a kimchit elkészítik, kimdzsangnak nevezik.

A kimchi fő összetevőjén, a retken vagy a káposztán kívül vékony csíkokra vágott répát, uborkát, de édes paprikát és újhagymát is tartalmazhat. Egyik lehetséges elkészítési módja szerint a besózott, majd megszárogatott káposztát óvatosan kettévágják és levelenként bekenik egy speciális keverékkel, ami koreai paprikapasztából, fokhagymából, gyömbérből, körtéből vagy almából, rák- vagy osztrigaszószból, ajókaszószból és a julienne-re vágott zöldségekből áll. Az így bekenegetett fél káposztákat hagyományosan egy mély kerámiaedénybe sorjázzák, de bármilyen műanyagedény is megfelelő az erjesztésre. Pár nap alatt készre érik, utána hűtőben lehet tárolni akár másfél hónapig is.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Egyre szárazabb a november: 20 nap alkohol nélkül egy egész kicsi csalással - meg egy rakás új tapasztalattal

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...