Erdei gombáktól illatos és parmezántól krémes rizottó vár

Könnyen elkészíthető erdei gombás rizottónk olyan gazdag ízű, hogy tuti felveszitek a repertoárba. Érkezik a recept.

Kulináris igazság, hogy a gomba mindent jobbá tesz, legyen szó frissen szedettről, szárítottról vagy akár fagyasztottról. A vadon termő, karakteres erdei gombák azzal a bizonyos umami ízzel is gazdagítják az ételeket, alapvető teltséget adva nekik. Az erdei gombakeverékek különlegesek, és rengeteg felhasználási lehetőségük van: akár önálló ételként, akár húsokhoz, mártásokhoz hozzáadva is ínyenc étel készülhet belőlük...mint például ez a rizottó!

Illatos, erdei gombás rizottó, recept a képre kattintva!

Friss gombát piacon vagy termelőknél érdemes venni, ami mindenképp BEVIZSGÁLT. Ha a fagyasztott változatot tudjuk beszerezni, azt kiengedés után mossuk át, majd ízlés szerint használjuk fel. A szárított változat pedig talán a legpraktikusabb verzió: felhasználás előtt langyos vízbe áztassuk be, majd csepegtessük le, de az áztatóvizet ki ne dobjuk, mert az aranyat ér! A mi egyik kedvenc felhasználási módunk egy könnyed, mégis kiadós gombás rizottó, főzzétek meg velünk!

Mi is az a rizottórizs?

A hagyományos rizottó az olasz rövid szemű arborio rizsből készül, amely olaszországi névrokon városáról kapta a nevét, de az Egyesült Államokban is termesztik. Az arborio rizs keményítőtartalma magasabb, mint más rizsfajtáké, így sűrű és krémes állagot kapunk, amikor megfő.

Ez a krémes keményítő elengedhetetlen, ha jó rizottót akarunk!

Illatos, erdei gombás rizottó, recept a képre kattintva!

Hozzávalók a rizottóhoz:

  • 250 g rizottó rizs (Arborio rizs)
  • 6 dl alaplé
  • 1 dl fehérbor
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 60 g vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • 50 g parmezán sajt

Első körben az alaplevet felmelegítjük alacsony lángon egy kis fazékban, és folyamatosan enyhén forrásban tartjuk. A szárított gombákat egy tálkában felöntjük 1,5 dl forró vízzel, a fagyasztott gombákat pedig hagyjuk egy szűrőben kiolvadni. Az ezekből keletkezett, csodás ízekben gazdag folyadékot mindenképp tegyük el!

Illatos, erdei gombás rizottó, recept a képre kattintva!

Egy nagy serpenyőben a vajat összemelegítjük az olívaolajjal, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Néhány perc alatt üvegesre pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hintsük meg kakukkfűvel az egészet.

Szórjuk bele a rizottórizst, és keverjük addig, amíg a rizs áttetszővé válik, és picit megpirul (3-4 perc). Majd öntsük 1 dl száraz fehérborral, és forraljuk fel lassú tűzön, folyamatos keverés mellett, amíg el nem párolog.

Adjunk hozzá 1 merőkanál forró alaplevet, és keverjük addig, amíg szinte az egész levet felszívja a rizs.

Folytassuk az alaplé hozzáadását 1-1 merőkanállal, és addig kevergessük, amíg az összes folyadékot felveszi a rizs. (Ez a lépés 20-25 percet vesz igénybe.) Az utolsó adag folyadék a gomba áztatóleve legyen (kb. 1,5 dl).

Végezetül dobjunk a rizshez 5-6 kis kockányi hideg vajat, és forgassuk át, hogy beleolvadjon, ezzel is gazdagítva az ételt. Miután elkészült a rizottó, tegyük félre, és pirítsuk le hozzá a gombákat.

Illatos, erdei gombás rizottó, recept a képre kattintva!

Pirított gombák:

  • 500 g fagyasztott erdei gombakeverék – rizike gomba, vargánya, csiperke gomba, lilatonku pereszke, sárga rókagomba laska, fenyőtinóru, gyűrűs tuskó gombák
  • 200 g szárított gomba – erdei gombakeverék (rizike gomba, vargánya, csiperke gomba, lilatonku pereszke, sárga rókagomba laska, fenyőtinóru, gyűrűs tuskó gombák)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
Illatos, erdei gombás rizottó, recept a képre kattintva!

Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a gombákat, és magas lángon pirítsuk. Reszeljünk hozzá egy fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Szórjuk meg rengeteg friss petrezselyemmel, és keverjük el. Adjuk hozzá a gombás keveréket a rizshez, és jól forgassuk össze. Óvatosan keverjük hozzá a parmezánt, és főzzük további 1-2 percig alacsony lángon.

A rizottónak krémesnek, de „al dente"-nek kell lennie, azaz fog keménynek.

Szedjük a rizottót egy tálba, és tegyünk a tetejére frissen őrölt borsot, reszelt parmezánt és friss petrezselymet.

Az Illatos, erdei gombás rizottóreceptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra


Még több recept Flórától:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...