Így főzz egyszerű, ám annál laktatóbb vegán gombapaprikást

Imádjuk az összes hagyományos magyar fogást, de az egyik legnagyobb kedvencünk egyértelműen a petrezselyemmel megszórt, krémes gombapörkölt, amit semmi perc alatt össze lehet dobni. Ezúttal készíts velünk egy vegán verziót, amihez egy különleges köret dukál.

A gombapaprikás az egyik legkedvesebb pörköltfélénk, hiszen pikk-pakk megfő, laktató és könnyen elkészíthető diétásan vagy épp mentesen is. Ezúttal egy tejmentes, vegán verziót készítettünk, amihez bulgurt tálaltunk köretként, de rizshez, tésztához és nokedlihez is remekül passzol. Bármelyik hétköznap este bátran neki lehet állni, olyan gyors, de vasárnapi ebédként is megállja a helyét.

Vegán gombapaprikás, recept a képre kattintva!

Lássuk lépésről lépésre, alapanyagtól elkészítés felé haladva, hogyan tudod összeállítani ezt a fenséges vegán gombapörköltet!

Hozzávalók:

  • 1 ek tejmentes margarin
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 közepes fej fehér hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 tk majoranna
  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 dl fehérbor (száraz)
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 ek füstölt pirospaprika
  • 3 ek növényi tejföl (kb. 75g)
  • 1 csokor petrezselyem
Vegán gombapaprikás, recept a képre kattintva!

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben összemelegítjük a margarint és az olívaolajat, majd alaposan megpároljuk rajta az aprított hagymát és fokhagymát, kicsit akár karamellizálhatjuk is.

Ízesítjük sóval, borssal, majorannával (a videóból ez kimaradt), majd hozzáadjuk a szeletelt gombát. Felöntjük egy kevés fehérborral, majd hagyjuk, hogy összeessen a gomba. Akár kevés vizet is önthetünk alá, illetve a bort is cserélhetjük vízre vagy alaplére.

Tejmentes gombapaprikás, elkészítése a videóra kattintva!

Ha már jól összeesett a gomba, gyakori kevergetés mellett puhára főzzük, és ezzel együtt elfőzzük a leve nagy részét is.

Amikor a gomba már kellemesen puha, megszórjuk az egészet egy kevés keményítővel és jó adag füstölt fűszerpaprikával is. Alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a növényi tejfölt, és azzal is alaposan elkavarjuk. Ha nagyon besűrűsödne, kevés vízzel korrigáljuk.

Azon melegében fogyasszuk jó adag petrezselyemmel megszórva: Bulgurral, rizzsel vagy tésztával egyaránt isteni.

A tejmentes gombapörkölt teljes receptjét itt találod. Dobd össze ezt a gyors fogást, és küldd tovább azoknak, akik szeretik!

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a fogásokat is készítsd el:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...