Gombakarrier

Így állt a családban a gombaügy: két unokából kettő mindenféle, gombából készült ételt egyértelműen elutasít, a többiek viszont szeretik. Nem ígéretes helyzet, de…

Én például többszörös csúcsdöntő lennék, ha meghirdetnék a legtöbb gombát evők versenyét. Gyerekkoromban alig akadt olyan nap a gombaszezonban, amikor nem az erdőt jártam. A nagy ász természetesen a tinóru-vargánya volt, de galamb-, szegfű- (vagy más néven harmat-) és rókagomba is gyakran került a kosárba – ez utóbbi háromból isteni leves készíthető. És persze a többiek: tavasszal a kucsmagomba nyitotta a sort, aztán a csiperke, nyáron a pöfeteg-, majd az őzlábgomba következett, az ősz pedig újra a vargánya jegyében telt. Különlegességnek számított, amikor tojás-, azaz császárgomba is akadt a zsákmányban.

Fehérboros rókagomba

Nem tudtam ellenállni a piacon a gyönyörű sárga rókagombának. Tésztát is készíthettem volna, ahogy Gergő  is nemrég, vagy rizottót, mint Beácska, de én most inkább lágy polentával ...

Illatos erdei gombaleves

A pécsi vásárcsarnokba járva a dundi gombás hölgyet sose hagyom ki, ha jó gombát akarok . A sok eső miatt meg óriási a gombakínálat!  

Ilyen előzmények után szomorúan konstatáltam, hogy hiába vetek be mindenféle trükköt, unokáimnál a gomba vesztésre áll. Aztán feladtam a próbálkozást, ha nem szeretik, akkor nem erőltetem, hisz még a levesből, a töltelékből is gondosan kipiszkálták a gombadarabkákat. Arra pedig nem is vetemedtem, hogy a sampinyonon és a laskán kívül a karakteresebb ízű vargányával vagy rókagombával kísérletezzek.

Kakukkfüves sült vargánya

Eredetileg grillezni szerettem volna vargányát, de apró termetű gombát kaptam, így maradt az olívaolajon való sütés, kakukkfüves és némi fokhagymás ízesítéssel. Valójában ennyi a ...

Ebből következik, hogy egyre ritkábban került gomba az asztalra. Néhány hete viszont, amikor Erdélyben jártam, nem tudtam ellenállni az út menti árusok kínálatának. Legszívesebben magam indultam volna erdőt járni, ám arra nem volt idő, így aztán feltankoltam vargányából és rókagombából. Főztem levest az egyikből, készítettem tejszínes mártást a másikból, és mivel éppen unokafuvarozást vállaltam aznap, gondoltam, viszek kóstolót a lányoméknak is, legfeljebb a gyerek majd eszik mást.

Erdei gombás orecchiette

Hosszú hétvégéről hazatérve testvérem ajándéka várt a hűtőben – egy papírdoboznyi frissen szedett vegyes erdei gomba.   Az orecchiette tavaszi tésztát milanói utazás során ...

Rókagombás rizottó

Hűtőpakolászás közben találtam egy csomag rókagombát. Naná, hogy elkészítettem ezt a finom, illatos, krémes  rizottót belőle.

Éppen szabadkoztam, hogy nem valami unokabarát finomsággal érkeztem, amikor Sári unokám kijelentette: – Nagyi, te még nem is tudod? Én már eszem gombát. Apa megszerettette velem. Azt mindig tudtam, hogy jó apa a vejem, de hogy még a gombát is képes megkedveltetni az unokámmal, ez örömteli fordulat volt. Mégsem eredmény nélkül való, ha az apák fakanalat ragadnak. Jaj, nehogy valaki valamiféle fenyítésre gondoljon! Az együtt piacozás, a közös főzőcskézés, az izgalmas, új ízek kipróbálása – mindez még gombafronton is áttörést hozott.

Gyorsan kisütöttem a bepácolt csirkemellet, amit nokedli egészített ki, és persze a vargányaszósz – isteni volt. És már csak egy unokát kell valahogy gombabaráttá tenni. Van remény, mert amit a nagyobbik unoka – aki a követendő példa – szívesen falatozik, azt a kisebbik is gond nélkül bekanalazza.

Mari nagyi

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...