Ezt a 2 gombafajtát keverik a legtöbben: már rengetegen kaptak mérgezést

Már javában dübörög a gombaszezon, és sokan döntenek úgy, hogy maguk gyűjtik be az erdő mélyéről az ebédnekvalót, amivel nincs is semmi probléma, viszont minden esetben mutassuk meg egy gombaszakértőnek, idén ugyanis tízszeresére emelkedett a mérgezéses esetek száma az átlagos számhoz képest. Mutatunk két fajtát, amit a legtöbben összekevernek az ehető gombákkal.

A gombafogyasztással kapcsolatban nemcsak az okozhat problémát, hogy esetleg véletlenül mérgező gombát eszünk, hanem az is, ha a nem mérgező gombafajtát vagy az abból készült ételt nem megfelelően tároljuk. Ezért is fontos megfogadni a Nébih tanácsát, miszerint az erdőben szedett gomábakat mindig vizsgáltassuk be!

Nem csak a gyilkos galóca okoz mérgezést

Nem csak a gyilkos galócától kell tartani, ha mérgező gombafajtáról van szó.

Ugyan évről évre bekerül a gyűjtögetők kosarába ez a rettegett fajta, de emellett például az ősszel nagy számban megjelenő karbolszagú csiperke is, ami szintén mérgező.

Nagyon kedvelt hazánkban a nagy őzlábgomba, a szemcsésnyelű fenyőtinóru, az ehető csiperke, az érdestinóru, illetve az ördögszekér és a laskagomba, amiket veszélytelenül falatozhatunk, amennyiben megfelelően el vannak készítve.

Gombapaprikás tejmentesen

A gombapaprikás az egyik legkedvesebb pörköltfélénk, hiszen pikk-pakk megfő, laktató és könnyen elkészíthető diétásan vagy épp mentesen is. Ezúttal egy tejmentes, vegán verziót ...

Gombás-spenótos polentatorta

Gombás polentatorta, avagy pite – egy gazdag fogás, amely kiválóan alkalmas különleges alkalmak menüsorának megnyitására, vagy egy kényeztető vacsorának. Az egytálétel mellé ...

Gombás borjútokány

A tokány egy Erdélyből származó, nagyon szaftos, tartalmas, tejfölös húsétel, amit rizzsel, galuskával vagy tésztával fogyasztanak. Füstölt szalonnával, fokhagymával és fűszerekkel ...

Az árokpartokon, erdőszéleken és bolygatott területeken megjelent viszont a kerti őzlábgomba, amelyet sokan néznek ehető fajtának, pedig a mérgező gombák sorát gyarapítja.

Fontos, hogy a megfelelő eszközökkel menjünk gombát szedni, és jól szellőző kosárba gyűjtsük a termést, hiszen a nejlonzacskóban befülled, és dobhatjuk ki.

Ha pedig véletlenül gyilkos galóca kerül a többi gomba közé, akkor sajnos az összeset ki kell dobnunk, amivel érintkezett.

Forrásunk volt.


Ezekkel az őszi alapanyagokkal is ismerkedj meg:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Csípős tatárbeefsteak

A tatárbeefsteak az egyik legelegánsabb előétel, ami az ünnepi asztalra kerülhet. Bár egyesek visszakoznak tőle a nyers hús miatt, bárki könnyedén meggyőzhető lesz, ha megkóstolja... ...

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Címlapról ajánljuk

A szegfűszeg 4 áldásos hatása, amiért nemcsak az aprósütid lesz...

Az adventi időszak közeledtével sok helyen előkerülnek a kiszúróformák és a sodrófa, hogy ismét mennyei illatok töltsék meg a lakást. Az ünnepi sütemények (egyik) elmaradhatatlan fűszere pedig nem más, mint a szegfűszeg, ami szinte minden télies finomságnak jól áll, többek közt a mézeskalácsnak. Ráadásul nemcsak a sütid, hanem a szervezeted is hálás lesz neki!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...