Amikor konyhai praktikákról van szó, bátran támaszkodhatunk a profik tanácsaira: a Taste of Home most arról kérdezett néhány szakácsot, hogy ők hogyan tisztítják meg a gombákat. Az általános vélekedés pedig az, hogy leginkább sehogy:
a legjobb eljárásnak azt tartják, ha egy nedves papírtörlővel csak egyszerűen áttöröljük a felületüket.
Itt sokan kérdezhetik, hogy akkor mégis mi lesz a rajtuk található szennyeződésekkel. A szakértők szerint az, amit látunk a gombákon, nem valódi kosz, csupán a termesztőközeg, nem pedig talaj. Ezt a termesztőközeget pedig úgy készítik elő, hogy elpusztítják a benne található penészgombákat és baktériumokat, így az nem veszélyes az egészségre. Így tehát nincs nagy baj azzal, hogy ha egy kevés belekerül az ételünkbe, nem befolyásolja annak ízét vagy állagát.
Előfordulhat persze, hogy a megszokottnál piszkosabbak a megvásárolt gombák: ilyen esetben segítségül hívhatunk egy nedves törlőruhát vagy egy gombakefét, de gyorsan leöblíthetjük őket hideg vízzel is, amit mindenképpen kövessen egy alapos szárazra törlés!
Arra tehát minden esetben ajánlott odafigyelni, hogy a gombák ne szívhassák meg magukat vízzel – ennek pedig egy egészen egyszerű oka van.
Ezek az élőlények nagyon könnyen magukba szívják a nedvességet, és ha már „eltelnek” vízzel, kevésbé fogják tudni felvenni az ízletes szószt, amelyben készre szeretnénk főzni. Ha tehát az a célunk, hogy maximalizáljuk a fogásunk ízét, igyekezzünk minél kevesebb nedvességet használni a tisztításkor!
Még több gomba: