Így tisztítsuk meg helyesen a gombát

A gomba egy szuper, sokszínű alapanyag, ami rengeteg fogást képes feldobni gazdag, földes ízével. Az elkészítése sem nehéz, ám sokaknak okozhat fejfájást az, hogy megszabadítsák a fejeket és szárakat a földmaradványoktól.

Amikor konyhai praktikákról van szó, bátran támaszkodhatunk a profik tanácsaira: a Taste of Home most arról kérdezett néhány szakácsot, hogy ők hogyan tisztítják meg a gombákat. Az általános vélekedés pedig az, hogy leginkább sehogy:

a legjobb eljárásnak azt tartják, ha egy nedves papírtörlővel csak egyszerűen áttöröljük a felületüket.

Így tisztítsuk meg helyesen a gombát

Itt sokan kérdezhetik, hogy akkor mégis mi lesz a rajtuk található szennyeződésekkel. A szakértők szerint az, amit látunk a gombákon, nem valódi kosz, csupán a termesztőközeg, nem pedig talaj. Ezt a termesztőközeget pedig úgy készítik elő, hogy elpusztítják a benne található penészgombákat és baktériumokat, így az nem veszélyes az egészségre. Így tehát nincs nagy baj azzal, hogy ha egy kevés belekerül az ételünkbe, nem befolyásolja annak ízét vagy állagát.

Shimeji gombás tagliatelle

Biztosan Ti is sokszor elsétáltatok már a shimeji gomba mellett, gondolván "hú, de furán néz ki, biztos nem finom", és inkább megvettétek a jó öreg csiperkét, pedig, tényleg az egyik ...

Előfordulhat persze, hogy a megszokottnál piszkosabbak a megvásárolt gombák: ilyen esetben segítségül hívhatunk egy nedves törlőruhát vagy egy gombakefét, de gyorsan leöblíthetjük őket hideg vízzel is, amit mindenképpen kövessen egy alapos szárazra törlés!

Arra tehát minden esetben ajánlott odafigyelni, hogy a gombák ne szívhassák meg magukat vízzel – ennek pedig egy egészen egyszerű oka van.

Ezek az élőlények nagyon könnyen magukba szívják a nedvességet, és ha már „eltelnek” vízzel, kevésbé fogják tudni felvenni az ízletes szószt, amelyben készre szeretnénk főzni. Ha tehát az a célunk, hogy maximalizáljuk a fogásunk ízét, igyekezzünk minél kevesebb nedvességet használni a tisztításkor!


Még több gomba:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...