Julienne - A gomba oroszul

Az orosz konyha iránti vonzalmam úgy 8 éve kezdődött, amikor először jutottam el Moszkvába.

A turistalátványosságok után a legmeghatározóbb élményem az étkezés volt. Mesélhetnék a piacokon kapható, helyben, kemencében sütött üzbég kenyerekről, és a nagy rácsodálkozásról, a cseremsáról, ami a medvehagyma savanyított szára. De ami a legjobban megragadott, az a Julienne volt. Ez az étel a maga egyszerűségében fantasztikus. A francia konyha hatására létrejött név, és egyébként maga a csőben sütésre hajazó eljárás is szuper. A gombát felszeletelik, hagymával kissé párolják, pirítják, majd tejföllel és sajttal besütik. Az íz kedvéért kis fehérbor kerül bele, a krémesség kedvéért vaj, esetleg tejszín a tejföl mellé. Kis cserépcsuporban tálalják, mellé érkezik a feketekenyér, melynek savanyúsága jól passzol a fehérbor mellé, és ettől a kis meleg előételtől az ember szinte mennybe megy.

A Julienne lépésről lépésre történő elkészítéséért kattints a fotóra!

Ma már Magyarországon is vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy viszonylag könnyen megismerhessük az orosz konyha különlegességeit. Budapestiek előnyben, de orosz boltokkal találkozhatunk a nagyobb bevásárlóközpontokban, hipermarketekben, a receptek hozzávalói pedig könnyen hozzáférhetőek bárki számára. Egyre ismertebb fogalom a pelmeny, azaz a hússal vagy gombával töltött tésztabatyu, amelyet forró vízben kifőzve, esetleg tejföllel fogyasztanak. A pirogról is sokan hallottak már, amely tulajdonképpen egy sós vagy édes töltelékkel megtöltött pite. A kaviár blinivel, egy kis hajdinalisztből készült élesztős palacsintával csak akkor a gazdagok eledele, ha a kaviár drága, de ma már könnyedén juthatunk olcsóbbakhoz is. A scsí, a szoljanka és a borscs (ez utóbbi ukrán eredetű) igazi télidéző levesek, sorrendben káposztás, savanyú uborkás és céklás ízzel. Az előkelő Stroganoff bélszín jó tejfölös-kovászos uborkás szószban szintén feledhetetlen élmény. És hogy a desszertek se maradjanak le, a szirnyiki verhetetlen túrófánkszerű édesség, amelyet nem nehéz elkészíteni.

A fenti felsorolás nagyon hiányos, és tényleg csak egy ízelítőt ad abból az ízkavalkádból, amire az orosz konyha képes: pörköltek, raguk, levesek, sültek, és sorolhatnánk, de sajnos nem elég a hely ahhoz, hogy az orosz konyha fejlődését részletesen megismerhessük. Az ország nagysága, vagyis a sokféle táj és rendelkezésre álló alapanyag, illetve a cári udvar francia befolyása mind változatossá teszi ennek a nemzetnek a konyhaművészetét. A 16-18. században még csak importált csokoládé, édességek, füstölt halak és húsok azt eredményezték, hogy később már önállóan, akár sokkal jobb minőségben előállítva, helyi alapanyagokkal keverve változatos technikákkal, fűszerezéssel és kombinációkkal születtek új meg új ételek. Nem szabad elfelejtenünk ugyanakkor, hogy a szovjet éra rányomta a bélyegét az étkezésre is, bár ez inkább előny, mint hátrány, hiszen még nagyobb területről még többféle alapanyag és még több nemzet konyhája vegyült az orosszal.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...