Gócpontok a lakásban - ahol mindig rumli van

Egy cuki amerikai hölgy hitvallása szerint otthonunk megrontói, a kupleráj fő okozói az úgynevezett Hot Spotok - ez nagyjából a Gócpont kifejezéssel rokonítható. De mik ezek?

Az irodában közös erővel találtunk rá a neten az irtó jó humorú amerikai hölgyre, aki FLyLady (LégyLédi) névre hallgat, és háztartási tippeket ad gyakorló háziasszonyoknak. Az ő fejéből pattant ki a Hot Spot kifejezés is. Hogy mik is ezek? Minden olyan - főleg vízszintes - felület, ami szem előtt van, sokszor a szoba közepén, de mindig könnyen útba eső helyen, ezért előszeretettel pakolunk rá bármit, amink van - főleg lustaságból. Egyszerűen kínálja magát, hívogat, fülünkbe suttogja, hogy „Gyere, halmozz rám mindent!” – nekünk meg több se kell. A lakás adott pontjain már áll is a bál, levelek-reklámújságok-komplett bevásárlás szatyrostul-bögrék-tányérok-körömvágó olló, talán csak a cipőnk nem.

Lehet ez az íróasztal, a szék vagy fotel háttámlája, a kanapé, a kisasztal az előszobában, a dohányzó- vagy konyhaasztal. Mennyivel könnyebb lenne az élet lefelé lejtő asztalokkal!

Átlagos esetben a megoldás erre, és most piruljon el mindenki, aki bűnős, hogy amikor meguntuk vagy vendég érkezik, egy mozdulattal egy kosárba/dobozba/zacsiba söprünk minden Gócponton található tárgyat, és eldugjuk a szekrény mélyére, hogy ne is lássuk. Na hát, egy szó van erre: struccpolitika. Szóval erről ennyit, FlyLady most megmondja a tutit:

1. Pakoljunk el egyből!

Próbáljunk meg ne úgy hazaérkezni, hogy az egész bevásárlás a kezünkben van, a másikban a kulcs, ha lenne harmadik, abban meg a gyereket tartanánk meg a kutya pórázát. Ez ugyanis oda vezet, hogy egyből letesszük a málhát, és hova egyszerűbb rakodni, mint ami az utunkba esik és vízszintes a felülete? Pl.: a konyhaasztalra. Ne vállaljuk túl magunkat, vagy forduljunk többször a kocsitól, ha azzal vagyunk, és rögtön pakoljuk el a bevásárlást vagy a postát - közhely, de csak így működik.

2. Két perc naponta a Gócpontok kiirtásáért

FlyLady szerint napi 2-szer 2 percet kell mindössze rááldoznunk, akár stopperrel mérve, hogy a fő gócpontokról elpakoljuk a dzsumbujt. Gyorsan kukába a szemetet, elpakolni a bevásárlást, a szétdobált ruhákat felakasztani vagy szennyesbe dobni, a tegnapi vacsis tányért meg elmosni. Ha mindez rendszeres, nem lesz ideje túlnőni rajtunk a pokolnak. (Szerintem napi 1-szer 2 perc is elég.)

3. Az életmentő váza

Viccesen hangzik, de ha valamilyen dísztárgy, főleg, amire még vigyázunk is, mert törékeny és szeretjük, vagy váza, terítő, cserepes növény stb. áll a csábító asztal közepén, kétszer is meggondoljuk, hogy letegyük-e mellé a kakaós bögrénket. Egyszerű, nem?

Így lehet mindig rend és tisztaság

Ezt is érdemes elolvasni:

4. Kukát a közelbe

Ma már simán lehet szép kukákat, papírszemeteseket kapni: piciket, nagyokat, fonottat, designos műanyagot, amit csak akarunk. Rakjunk a Gócpontok közelébe egyet, (dohányzóasztal alá, konyhába, a fürdőbe), így minimalizálva az esélyét, hogy a szemét szem előtt maradjon.

Ha ezeket betartjuk, már pár nap múlva fel fogunk oldódni a rend okozta mámorban, és áldani fogjuk FlyLadyt, de legfőképpen magunkat. Le a Gócpontokkal!

Nektek hol vannak a gócpontok a lakásban?

A videó angolul van, de remélem, megnézitek páran:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...