Gluténmentesen étkezel? Ebből a 3+1 növényi alapanyagból spájzolj be!

Ha gluténmentesen étkezel, akkor érdemes feltölteni a spájzot, mert nem biztos, hogy kapsz mindent, amire szükséged van. Ezekre szerintünk biztosan szükségesed lesz!

A cöliákiások, gluténérzékenyek számára szerencsére ma már egyre több alternatíva áll rendelkezésre, amivel helyettesíthetik a gluténtartalmú gabonaféléket. Nézzük át, melyek ezek a gabona-, álgabonafélék, egyéb növényi eredetű alapanyagok!

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Gluténmentes étrend - kinek való és hogyan csináljuk?

A hajdina

A hajdina magas fehérjetartalmú növényi termés, növénytanilag nem gabona, de mivel gasztronómiai felhasználását tekintve úgy szerepel, mint pl. a rizs, sokan gabonaféleként gondolnak rá. Alapvető tápanyagai az összetett szénhidrátok (így kiváló energiaforrás), emellett magas a kálium-, foszfor-, magnézium-, B1-, B2- , E-vitamin- és élelmirost-tartalma.

Elkészíthetjük natúr köretként, főzhetünk belőle lágy, édes vagy sós kását, rakhatjuk húsgombócokba, rakott ételekbe. A francia „galette" és a japán soba tészta alapja, őrleményét liszthelyettesítőként is használhatjuk.

Pikáns hajdinás gombócleves

Bevallom, tegnap ettem életemben először hajdinát. Nekem ízlett, de egyesek "fura utóízt" vélnek benne felfedezni. Lehetséges. Mindenesetre ez a leves nagyon kellemes, ...

Hajdina paella

Újhullámos paella, ami laktató és hamar elkészül. A fűszerpaprika feltüzesíti chorizo nélkül is.

Mivel nem tartalmaz glutént, jól beilleszthető a cöliákiások vagy a gluténérzékenyek étrendjébe, magas növényi fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott alapanyag.

Ma már nemcsak egészség- és bioboltokban kapható, hanem megtalálható a nagyobb élelmiszerüzletek polcain is. Bátran kísérletezzünk vele, tegyük változatosabbá étrendünket!

A köles

Mostanság kezd újra felragyogni a köles csillaga, köszönhetően főként az egészségtudatos táplálkozás térhódításának. A köles sok értékes fehérjét tartalmaz, ebből kifolyólag válik a vegán étrend egyik kulcselemévé, hiszen segíti a fehérjebevitelt anélkül, hogy állati eredetű élelmiszereket kellene fogyasztanunk. Emellett gazdag élelmi rostokban,így hozzájárul a rendezett bélműködéshez, ráadásul könnyen hozzásegít a jóllakottság, a teli gyomor érzéséhez - fehérjegazdag tulajdonságával párosítva a köles így a fogyókúrákban is fontos szerephez juthat. Ismerjük még májregeneráló hatását is: mivel dúskál a metionin nevű esszenciális aminosavban, a májbetegek étrendjébe illesztve hozzájárul a szerv erősödéséhez.

Készíthetjük a rizshez hasonlóan köretként, tehetjük rakott, töltött zöldségételekbe, süteményeinkez használhatjuk őrleményét a köleslisztet.

A quinoa

A hajdinához hasonlóan a Dél-Amerikából származó quinoát is álgabonának tekinthetjük, mivel növénytanilag nem a pázsitfűfélék családjába tartozik, mint pl. a búza vagy a rizs. Itthon egészség- illetve bioboltokban kapható, és bár az ára sajnos magas, érdemes néha-néha kipróbálni.

Tápértékét tekintve energiatartalma hasonló a gabonákéhoz (368 kcal/100 g), de különlegessége, hogy míg szénhidráttartalma alacsonyabb, értékes fehérje- és zsírtartalma magasabb gabonatársainál (fehérjetartalma mintegy kétszerese a rizsnek), ezért jól alkalmazható meghatározott szénhidráttartalmú étrendekben. Magas élelmirost-tartalma szintén kedvezően hat szervezetünk működésére, jellemző mikrotápanyagai a foszfor, a magnézium, a kalcium és a vas.

Meleg quinoasaláta

Pikk-pakk elkészülő, könnyű vacsora. A quinoáról van egy mese az eztettem.blogspot.com-on, ha valakit mélyebben érdekel. Bár 2 főre írtam, de igazából a dupla adag a tuti - vagy ez a ...

A rizshez hasonlóan 1,5-2-szeres vízben főzve/párolva készíthetjük el, fogyaszthatjuk köretként, salátákban, töltött, rakott zöldségekben.

Tápióka

A tápióka a manióka gyökerének feldolgozott formája, Amerika trópusi tájain őshonos, íztelen és szagtalan, fehérjében és keményítőben gazdag növény. Világszerte termesztik a trópusi vidékeken, elsősorban gyökeréért, amelyből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek. A maniókagyökérből kivont, szárított keményítőlisztből készül a tápióka, amelyből a leggyakrabban puding készül, de leveseket, mártásokat, szószokat is sűríthetünk vele. Az üzletekben leginkább tápiókagyöngy formájában találkozhatunk vele, amit felhasználás előtt be kell áztatni, hogy a kis gyöngyök megszívják magukat, illetve tápiókalisztet és tápiókakeményítőt is találhatunk a boltok polcain.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...