Gluténmentes lepénykenyér a burgonya és a csicseri párosából

Minden országnak megvan a saját lepénykenyér-különlegessége, de talán sehol nem olyan népszerűek, mint a Közel-Keleten. Ezek az többnyire élesztő és kovász nélküli kenyérfélék alig pár alapanyagból állnak csak, és sütőre sincs szükség hozzájuk, elég csak egy jó serpenyő.

Számtalan féle-fajta lepénykenyérrel találkozhatunk, attól függően, hogy melyik tájegység konyhájára vagyunk kíváncsiak. A közel-keleti országokban kimondottan népszerű ez a lapos pékárú, amit gyakorlatilag úgy fogyasztanak, mint mi a kenyeret. Jó, szendvicset ritkán készítenek belőle, de annál tökéletesebbek a különféle krémek és mezzék mártogatásához-tunkolásához.

A pontos receptet ITT is megtaláljátok, vagy görgessetek kicsit lejjebb

A legegyszerűbb lepénykenyerek csak lisztből, vízből és sóból állnak, de számos fűszerrel, zöldfűszerrel vagy lisztfélével variálhatjuk.

Most főtt burgonyából és csicserilisztből készítettünk egy kicsit pikánsabb verziót, amibe egy csokor újhagymát és jó adag frissen reszelt szerecsendiót is belecsempésztünk.

Na de lássuk a hozzávalókat:

főtt burgonya, szerecsendió, csicseriborsóliszt, olívaolaj, újhagyma, só, bors, fekete szezámmag, petrezselyem

És így készül a csodás csicseris-burgonyás lepénykenyér:

A főtt burgonyát áttörjük, majd egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a szerecsendiót, az olívaolajat, a karikázott újhagymát, valamint ízlés szerint sót és borsot. A csicseriborsólisztet viszont csak több részletben adagoljuk, nagyjából 50 grammonként haladva.

A csicseris-burgonyás lepénykenyér receptjét ITT találjátok

Összekeverjük az alapanyagokat, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a maradék csicserilisztet. Nem feltétlenül van mindre szükségünk, akkor jó a tészta állaga, amikor már teljesen összeállt, és nem ragad nagyon a kezünkhöz. Ekkor csicseriliszttel beszórt vágódeszkára tesszük, és nyolcfelé vágjuk.

A tésztadarabokat egyesével golyóvá gyúrjuk, majd belisztezett felületen, folyamatosan lisztesen tartva a felszínét, kinyújtjuk.

A kész lepényeket ezután sütőpapírral elválasztva egymásra pakoljuk, így nem fognak összeragadni.

Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, majd a lepények mindkét oldalát lepirítjuk. Közben pótoljuk az olajat, ha szükséges, nehogy letapadjanak.

A kész lepényeket olívaolajjal meglocsolva és frissen aprított petrezselyemmel, sóval és fekete szezámmaggal megszórva tálaljuk.

A csicseris-burgonyás lepénykenyér teljes receptjeit itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videók: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több különleges recept tőlünk nektek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...