Számtalan féle-fajta lepénykenyérrel találkozhatunk, attól függően, hogy melyik tájegység konyhájára vagyunk kíváncsiak. A közel-keleti országokban kimondottan népszerű ez a lapos pékárú, amit gyakorlatilag úgy fogyasztanak, mint mi a kenyeret. Jó, szendvicset ritkán készítenek belőle, de annál tökéletesebbek a különféle krémek és mezzék mártogatásához-tunkolásához.
A legegyszerűbb lepénykenyerek csak lisztből, vízből és sóból állnak, de számos fűszerrel, zöldfűszerrel vagy lisztfélével variálhatjuk.
Most főtt burgonyából és csicserilisztből készítettünk egy kicsit pikánsabb verziót, amibe egy csokor újhagymát és jó adag frissen reszelt szerecsendiót is belecsempésztünk.
Na de lássuk a hozzávalókat:
főtt burgonya, szerecsendió, csicseriborsóliszt, olívaolaj, újhagyma, só, bors, fekete szezámmag, petrezselyem
És így készül a csodás csicseris-burgonyás lepénykenyér:
A főtt burgonyát áttörjük, majd egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a szerecsendiót, az olívaolajat, a karikázott újhagymát, valamint ízlés szerint sót és borsot. A csicseriborsólisztet viszont csak több részletben adagoljuk, nagyjából 50 grammonként haladva.
Összekeverjük az alapanyagokat, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a maradék csicserilisztet. Nem feltétlenül van mindre szükségünk, akkor jó a tészta állaga, amikor már teljesen összeállt, és nem ragad nagyon a kezünkhöz. Ekkor csicseriliszttel beszórt vágódeszkára tesszük, és nyolcfelé vágjuk.
A tésztadarabokat egyesével golyóvá gyúrjuk, majd belisztezett felületen, folyamatosan lisztesen tartva a felszínét, kinyújtjuk.
A kész lepényeket ezután sütőpapírral elválasztva egymásra pakoljuk, így nem fognak összeragadni.
Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, majd a lepények mindkét oldalát lepirítjuk. Közben pótoljuk az olajat, ha szükséges, nehogy letapadjanak.
A kész lepényeket olívaolajjal meglocsolva és frissen aprított petrezselyemmel, sóval és fekete szezámmaggal megszórva tálaljuk.
A csicseris-burgonyás lepénykenyér teljes receptjeit itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, recept és videók: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több különleges recept tőlünk nektek: