Gluténmentes lepénykenyér a burgonya és a csicseri párosából

Minden országnak megvan a saját lepénykenyér-különlegessége, de talán sehol nem olyan népszerűek, mint a Közel-Keleten. Ezek az többnyire élesztő és kovász nélküli kenyérfélék alig pár alapanyagból állnak csak, és sütőre sincs szükség hozzájuk, elég csak egy jó serpenyő.

Számtalan féle-fajta lepénykenyérrel találkozhatunk, attól függően, hogy melyik tájegység konyhájára vagyunk kíváncsiak. A közel-keleti országokban kimondottan népszerű ez a lapos pékárú, amit gyakorlatilag úgy fogyasztanak, mint mi a kenyeret. Jó, szendvicset ritkán készítenek belőle, de annál tökéletesebbek a különféle krémek és mezzék mártogatásához-tunkolásához.

A pontos receptet ITT is megtaláljátok, vagy görgessetek kicsit lejjebb

A legegyszerűbb lepénykenyerek csak lisztből, vízből és sóból állnak, de számos fűszerrel, zöldfűszerrel vagy lisztfélével variálhatjuk.

Most főtt burgonyából és csicserilisztből készítettünk egy kicsit pikánsabb verziót, amibe egy csokor újhagymát és jó adag frissen reszelt szerecsendiót is belecsempésztünk.

Na de lássuk a hozzávalókat:

főtt burgonya, szerecsendió, csicseriborsóliszt, olívaolaj, újhagyma, só, bors, fekete szezámmag, petrezselyem

És így készül a csodás csicseris-burgonyás lepénykenyér:

A főtt burgonyát áttörjük, majd egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a szerecsendiót, az olívaolajat, a karikázott újhagymát, valamint ízlés szerint sót és borsot. A csicseriborsólisztet viszont csak több részletben adagoljuk, nagyjából 50 grammonként haladva.

A csicseris-burgonyás lepénykenyér receptjét ITT találjátok

Összekeverjük az alapanyagokat, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a maradék csicserilisztet. Nem feltétlenül van mindre szükségünk, akkor jó a tészta állaga, amikor már teljesen összeállt, és nem ragad nagyon a kezünkhöz. Ekkor csicseriliszttel beszórt vágódeszkára tesszük, és nyolcfelé vágjuk.

A tésztadarabokat egyesével golyóvá gyúrjuk, majd belisztezett felületen, folyamatosan lisztesen tartva a felszínét, kinyújtjuk.

A kész lepényeket ezután sütőpapírral elválasztva egymásra pakoljuk, így nem fognak összeragadni.

Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, majd a lepények mindkét oldalát lepirítjuk. Közben pótoljuk az olajat, ha szükséges, nehogy letapadjanak.

A kész lepényeket olívaolajjal meglocsolva és frissen aprított petrezselyemmel, sóval és fekete szezámmaggal megszórva tálaljuk.

A csicseris-burgonyás lepénykenyér teljes receptjeit itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videók: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több különleges recept tőlünk nektek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...