Gluténmentes étrend - kinek való, és hogyan csináljuk?

Egyre többen hagyják el mindennapjaikból a gluténtartalmú ételeket. Lássuk, kinek van erre szüksége, és mire kell figyelni!

Míg pár évvel ezelőtt még maximum csak a "lisztérzékenység" szóval, betegségnévvel találkozhattunk, és jellemzően nem igazán tudtuk, hogy mi fán terem, ma már egyre többet hallunk a különböző médiumokból a gluténról, a gluténmentes étrendről, a gluténérzékenységről ill. a cöliákáról. A lisztérzékenység elnevezés anno ez utóbbi betegségre használta a laikus nyelvezet, bár ebben a formában sem volt pontos, hiszen a betegséggel élőknek nem csak a lisztet kellett elhagyniuk étrendjükből.

Lisztmentes almatorta

Segal Viktor Piknik című könyvét lapozgatva találtuk ezt a receptet. Már kétszer is elkészítettük, viszont harmadszorra lecseréltük benne a hagyományos finomlisztet mandulalisztre. ...

Ribizlis-mascarponés máktorta

Tavaly készítettem el édesanyám születésnapjára ezt a receptet, amit egy liszt- és tejérzékeny ismerősömtől kaptam. Eredetileg eperrel készül, ámde, mivel nem volt már kéznél eper, ...

A cöliákia

A cöliákia (glutén-szenzitív enteropátia) - egyébként a tejcukor-érzékenységhez hasonlóan - nem allergiás betegség, nem keverendő össze pl. a búzaallergiával. Lényege, hogy a szervezet a gluténkomplex gliadin nevű fehérjéjére kórosan reagál (autoimmun reakció), ennek következtében a vékonybélben a bélbolyhok tönkremennek, így zavart szenved a tápanyagok felszívódása. Ennek a felszívódási zavarnak a következtében a betegnél a látható tünetek mellett alultápláltság, hiánybetegségek jelennek meg.

A cöliákia tünetei lehetnek: hasmenés, puffadás, hasi diszkomfortérzet, fogyás, a koncentrációképesség csökkenése, fáradtság, depresszió, gyerekeknél fejlődésbeli elmaradás. Nem egyszerűsíti a helyzetet, hogy a betegség lehet tünetmentes is vagy nem tipikus tünetekkel (pl. hasmenés helyett krónikus székrekedéssel) is jelentkezhet.

A betegséghez kapcsolódó étrend nagyon szigorú, fontos, hogy csakis szakorvos által felállított diagnózis esetén kezdjünk bele a gluténmentes diétába, ami egész életre szól, és általában nemcsak az étrend változik, hanem az életmód is.

Liguriai cukkinikrémleves

Liguria Olaszország legkisebb régiója, északon található.Olívaolajáról is híres. Székhelye Genova, ami biztosan sokunknak ismerősen cseng, méltán híres gasztronómiáját tekintve. Ez ...

Mit nem szabad?

A cöliákia étrendjében kerülni kell minden glutént tartalmazó alapanyagot és a felhasználásukkal készült kész, félkész terméket. Ezek: búza, rozs, árpa, tönkölybúza, kamut, tritikálé. A zab (pl. zabpehely formájában) gluténmentesnek tekinthető, de sajnos itthon a gyártás során a termék szennyeződhet gluténnal, ezért nem feltétlenül megbízható.

A felsorolt alapanyagok elhagyása elsőre egyszerűnek tűnhet, ám számos élelmiszer-összetevő származtatható gluténtartalmú gabonákból, ezért a betegséggel élők a termékek címkéin minden, a fenti gabonákat tartalmazó összetevőre legyenek figyelemmel (pl. búzacsíra, -olaj, rozsliszt, búzafehérje, búzakeményítő stb.).

Ezeket a gabonaeredetű összetevőket használhatnak konzervekben, húsipari termékekben, leves-, mártásporokban, de akár a gyorsfagyasztott sült burgonya vagy az előre csomagolt reszelt sajt előállításánál is.

Nézd meg alábbi receptválogatásunkat!:

13+1 csodás süti, ha nem fogyasztasz glutént és tejet

Alternatívák

Szerencsére ma már egyre több helyen elérhetőek a gluténtartalmú gabonákat helyettesíthető alternatívák. Gabonafélék közül fogyaszthatóak: rizs, kukorica, köles és ugyan nem gabona, de a hajdina, quinoa, amaránt, illetve az ezekből készült termékek: lisztek, pelyhek is.

A fentiek mellett léteznek speciális, gluténmentes termékek illetve speciális "lisztek" is, pl.: tápióka-, mandula-, nyílgyökér-, tökmag-, mákliszt. Ezek előállításánál (elvileg) a gyártó garantálja, hogy a termék gluténnal nem szennyezett, erre mindig figyeljünk oda a termékek vásárlásánál.

Nem cöliákiás gluténérzékenység

Az utóbbi években került meghatározásra egy új tünetegyüttes, a nem cöliákiás gluténérzékenység, azaz az NCGS (non-celiac gluten sensitivity). Erről a tünetegyüttesről korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Nem cöliákiás gluténérzékenység

Az otthoni környezetben a cöliákiával élők számára el kell különíteni a konyhai eszközöket, pl. a vágókést, a vágódeszkát, a kenyérpirítót, ügyelni kell, hogy az általa fogyasztott ételek egyáltalán ne tartalmazzanak glutént. Ugyanígy az éttermekben is figyelni kell arra, hogy az étel ne szennyeződjön gluténnal, és a ma már szinte minden vendéglátóhelyen hirdetett gluténmentes ételek fogyasztásával is óvatosnak kell lenni, hiszen attól, hogy az adott étel nem tartalmaz gluténtartalmú alapanyagot, az ételkészítési eljárás során szennyeződhetett azzal.

Ezek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...