Gluténérzékeny vagyok? Vagy mégsem?

Morfinszerű hatással rendelkező fehérjetöredékek okozhatják a nem-cöliákiás búza-érzékenyek tüneteit.

Idén februárban jelent meg a Scientific American c. folyóiratban egy cikk, amely a valódi lisztérzékenységtől megkülönböztetendő gabona-érzékenységet boncolgatja.

Az amerikai lakosság kb. 1 százaléka szenved valódi gluténérzékenységben, azaz cöliákiában, esetükben a betegséget a különböző gabonákban található egyik fehérje-összetevő váltja ki, míg lakosság további 6 százaléka a gabonák más összetevőjére érzékeny (vonatkozó hazai adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre). Őket eddig nem-cöliákiás gluténérzékenyeknek nevezték.

Idővel azonban is kiderült, hogy a kórképet nem csak a glutén, de más gabona-fehérje, sőt gabona-szénhidrát (ún. fruktánok, inulinok) is kiválthatja, így egyes szakemberek azt javasolják, hogy nevezzük inkább nem-cöliákiás búza-érzékenységnek.A nem-cöliákiás búza-érzékenyek tünetei részben hasonlóak a cöliákiások tapasztalataihoz: gabonafogyasztás után jelentkező hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, hányinger, hányás. A nem-cöliákiás búza-érzékenyeknél azonban gyakoribbak a nem emésztőrendszeri tünetek, pl. a fejfájás, fáradtság, zavarodottság, hangulatzavarok. Ez utóbbiaknak valószínűleg az az oka, hogy a glutén lebontása során olyan apró fehérjetöredékek keletkeznek, amelyeknek morfinszerű hatása van.

Gluténmentes vajas kifli

Rátaláltam egy új lisztre, a Nutri Free gluténmentes lisztkeverékre. Isteni minden péksütemény belőle. Gyerekeim kiflimániásak... Így született a vajas kifli.

Gluténmentes túrógombóc

Mióta gluténallergiám van, sajnos le kellett mondanom a búzás ételekről. Ezt a kukoricadarás verziót nagy bátorsággal kísérleteztem ki, de az eredmény egész meglepő! Puha és ...

A széles körű panaszok megnehezítik a nem-cöliákiás búza-érzékenység diagnosztizálását. A betegséget akkor tudnánk pontosan kimutatni, ha rendelkeznénk olyan laboratóriumi tesztekkel, amelyek speciálisan a szervezet egy-egy gabonaösszetevőre adott kóros reakcióját mérik. Mivel azonban ezek a tesztek csak most vannak fejlesztés alatt, sok olyan ember is diétázik, és nem fogyaszt gluténtartalmú élelmiszereket, akiknek erre valójában semmi okuk nem lenne. Antonio Carroccio, a Palermói Egyetem orvosa kimutatta, hogy a gluténmentes koszton élők 60 százaléka feleslegesen tartja magát ehhez a szigorú diétához.A glutén-szenzitív enteropátia/cöliákia, hétköznapi nevén lisztérzékenység egy komoly betegség. Amennyiben úgy véljük, érintettek vagyunk a betegségben, forduljunk háziorvosunkhoz, gasztroenterológushoz és csak pozitív diagnózis esetén fogjunk bele az élethosszig tartó glutén-mentes diétánkba.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...