Gibanica, a százrét hajtott rétestészta, mely sósan és édesen is nagyszerű

Rétes a Balkánról, mely rác, délszláv, avagy szerb származású, és létrejöttébe biztosan beleszólt a török hódoltság is. Az ő baklavájukba magok kerülnek, leggyakrabban pisztácia és dió, de mindenféle új változata létezik már. A gibanica viszont túrótöltelékkel sül, nézzük, a mi receptünk miben más!

Ki készít már friss rétestésztát házilag? Nagyon kevesen, pedig annyira jó! Ebben a nagy melegben senkitől sem várhatjuk el, hogy négyrét görnyedve nyújtsa, lebegtesse a rétestésztát. Sokkal gyorsabban elkészül a gibanica, ha bolti réteslapot használunk. A rétegek között viszont ne felejtsük el jól megkenni vajjal az egyes leveleket, ettől lesz mennyei a végeredmény.

Gibanica túróval és fetával - receptért kattints a képre!

Tipp: ha van laktózintolerancia vagy tejfehérje-allergia a családban, akkor használjunk napraforgóolajat a tészta megkenésére, és laktózmentes túrót vagy kölestúrót.

Gibanica

Ez a sós és édes formában is létező finomság a mai napig készül, nemcsak a Balkánon, a volt Jugoszláv országokon kívül Törökországban és Szíriában is. A magyar és osztrák réteshez képest nemcsak pár réteslapba csavarják a túrótölteléket, hanem sok-sok tészta közé rejtik. Miként teszik ezt, ez már tényleg egyedi, ahány ház, annyi szokás. A mi receptünkben kis batyukba kanalazzuk a tölteléket, de lehetne a tésztát a túrós keverékbe mártva rétegezni, vagy csak egy-két, vajjal megkent tésztára kenni. A végén úgyis le kell zárni egy pár tésztalappal, ami benntartja a nedvességet, hogy jó szaftos maradjon a gibanica közepe.

Tipp: hogy még szaftosabb és hidratáltabb maradjon a gibanica, pár kanál szódavízzel gazdagítsd a tölteléket, sőt a rétegek közé is tehetsz belőle!

Gibanica - receptért kattints a képre!

Túró

Olyan finom túró, mint nálunk, egyáltalán túró nem nagyon készül a Kárpát-medencén kívül. Itt viszont minden nemzetnek megvan a saját évszázados savanykás tejtermékreceptje. Tehéntejből készítik leginkább, de létezik juhtejes, és kecsketejből is nagyszerű, és ezeket is fel lehet használni gibanica készítésére. Ebbe a tésztarakottasba ugyanis túró kell, de a legfinomabb, a legmagasabb minőségű!

Gibanica fetával - receptért kattints a képre!

Feta

A mostani receptünk egy apró csavarral készült: a túró mellé, vagyis a tetejére még egy sor feta kerül. Ez jóval fehérebb, mint a tojásos túrós keverék, és sósabb is. Ha szuper görög fetát használunk, egy grátisz ízt kapunk, amit nem érdemes megvonni magunktól. A fetára remekül rásül a sós torta teteje, szépen lehet majd vágni ezért.

Tipp: a gibanica édesen is elkészíthető, ha feta helyett is túrót használunk, és a töltelékhez teszünk ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot vagy mézet édesítésképpen.

Töltelék

Simán is bele lehetne tördelni a rögös túrót a gibanica tésztájába, de magában nem lenne elég nedvességtartalma ahhoz, hogy sütés után ki ne száradjon a tészta. Ezért a túró mellé üssünk még pár tojást, ez még segít összetartani az egész tortát. A plusz szódán kívül a tejföl lesz a legjobb vízbázis a töltelékben. Az „olajozásért” az olvasztott vaj felel, amiből a legjobbat érdemes hozzáadni, hiszen az ízét ez tudja leginkább befolyásolni!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Gibanica túróval és fetával – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...