Gianni megmutatja nektek, hogyan érdemes egyben sült halat készíteni

Sokszor nincs sok időnk a főzésre, de ha szeretnénk egy gyors és egészséges, ugyanakkor mutatós és ízletes ebédet vagy vacsorát villantani, akkor próbáljuk ki Gianni egészben sült branzinóját, amihez kétféle köret is dukál!

Ha valaki igazán keni-vágja az olasz konyhát, akkor az Gianni, így erősen javasolt megfogadni tippjeit-trükkjeit. Vadiúj videónkban azt mutatta meg, hogyan készítsünk egészben sült halat, ezt itt meg is nézhetitek:

Gianni ezúttal egy csodaszép darab branzinot, azaz farkassügért választott, de az előkészítéssel és sütéssel kapcsolatos tippek másféle, hasonló karakterű tengeri halak esetében is bevethetők.

Na de lássuk, mire a érdemes mindenképpen figyelni a halsütéssel kapcsolatban:

  • Először is nagyon fontos a hal minősége és származása. Igyekezzünk halászott halat vásárolni, aminek a húsa sokkal tisztább és ízletesebb, mint a tenyésztett példányoké. Ennek az oka egyszerű: a tenyésztett hal kevesebbet mozog, így zsírosabb a húsa, ezzel szemben a természetes módon, a tengerben élő halak izmosabbak, nagyobbak, életerősebbek.
  • Figyeljünk a frissességre: a friss hal szeme tiszta, ha opálos, akkor semmiképp ne vegyük meg. Az ár is árulkodó lehet, nem érdemes gyanúsan olcsó halat venni.
  • A tengeri halaknak nagyszerű tengeríze van, amit vétek elnyomni mártásokkal és fűszerekkel. Pár gerezd fokhagyma, kevés friss zöldfűszer, esetleg citromkarikák - ennyi épp elég a természetes ízek előhozásához (és persze pár korty fehérborral is megkínálhatjuk).
Gianni megmutatja, hogyan érdemes egyben sült halat készíteni
  • Sózni viszont kell, méghozzá alaposan: a halakat soha nem kívülről, hanem mindig a kipucolt hasüreget sózzuk, onnan ugyanis a csontok mentén felszívódik annyi só, amennyit a hús igényel. Épp ezért ne féljünk attól, hogy elsózzuk, a felesleg egyszerűen ottmarad, nem teszi tönkre az ételt.
  • A hal mellé érdemes odafektetni pár felezett koktélparadicsomot, esetleg vékonyra szeletelt burgonyát vagy egyéb zöldséget - a halból kisülő szaft remek ízt ad neki.
  • Az egészben sült halak esetében a bőr egy természetes védőréteget nyújt a húsnak, így nem kell félnünk a magasabb hőfoktól sem, nyugodtan süthetjük 180 fokos sütőben.

Gianni most a Candy CookLight funkcióval ellátott sütőjét használta, amiben gyorsan és egyenletesen sült ízletesre a branzino, és csak minimális olajra volt csak szükség az elkészítéséhez.

  • Azt, hogy a hal kellően átsült-e, egyszerűen megállapíthatjuk: a branzino hasüregének farok felőli végén van egy nagy szálka, ezt érdemes kihúzni. Ha szép tisztán elválik, a hal elkészült, ha viszont van még rajta kevés hús, akkor tegyük vissza még 5-10 percre.
  • A kész halat hagyjuk hűlni egy pár percet, majd óvatosan távolítsuk el a bőrét. Ezután vágjuk el a húst hosszában, a gerinc mentén, majd válasszuk le mindkét így kialakított hússzeletet a szálkákról, és ezt ismételjük meg a másik oldalon is.
Csak minimális olajra volt csak szükség a hal elkészítéséhez

Mivel egy könnyed fogásról van szó, Gianni kétféle zöldköretet készített hozzá, egy langyos párolt spenótot és egy citronette-es kevert salátát, de a hal mellett sült paradicsomokat is érdemes feltálalni, így igazából háromféle köretünk is van.

A párolt spenót alá Gianni egy kevés fokhagymát és chilit is pirított, majd a spenótot épp csak annyira párolta meg, hogy a levelek kissé összeessenek. A spenót mellett a kevert saláta elkészítésére is bőven van idő, amíg sül a hal, fontos viszont, hogy az öntettel csak közvetlenül tálalás előtt forgassuk össze, különben összeesnek a salátalevelek.

Az öntettel csak közvetlenül tálalás előtt forgassuk össze a salátát

A kevert salátába gyakorlatilag bármi kerülhet, amit szeretünk. Gianni most háromféle leveles salátát (jégsaláta, római saláta, endívia), bazsalikomot, fekete és zöld olajbogyót, valamint friss és aszalt paradicsomot kevert össze. A citronette pedig még ennél is egyszerűbb: egy-egy arányban keverjünk össze citromlevet és olívaolajat, majd alaposan sózzuk meg.

Ha pedig mindezzel készen vagyunk, tálaljunk, és fogyasszuk el még melegen a branzinót. Buon Appetito!

Gianni pontos branzinoreceptjét IDE katintva megtaláljátok.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


A Candy sütőjéről és egyéb termékeiről itt tudhattok meg többet.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...