Ha ősz, akkor gesztenyés csokitorta – Egyszerű, gyors, gluténmentes

Az évek során rájövünk, hogy ugyan nem vagyunk gluténérzékenyek, de egy gluténmentes süti elfogyasztása nem veszi úgy igénybe a gyomrunkat, mint egy sima lisztes, aztán keresgéljük, mi lehet jobb, mint a gluténmentes lisztek, amikkel, valljuk be, nem a legegyszerűbb dolgozni. Most a gesztenyelisztet mutatjuk meg nektek, ezzel tényleg egyszerű a sütős élet!

Az emberes hónapok végén járunk, az ősz nemsokára leköszön, de egy igazi szezonbéli torta még kimaradt a repertoárból, hiszen gesztenyéből még nem csináltunk édességet idén – ez a gondolatsor ment végig a fejemben, amikor is azonnal keresőhadjáratba indultam, hogy ezt a szépséges csokitortát megtaláljam, és az őszi szezon sztárjává tegyem. Próbáljátok ki ti is, leírtam a tapasztalataimat hozzá.

Csokitorta gesztenyeliszttel, gluténmentesen - receptért katt a képre!

Főtt, sült, darált és őrölt

Gesztenyét kaphatunk sokféle konzisztenciában. Gyermekkorunk sztárja a gesztenyemassza, melybe sok más alapanyagot is belecsempésztek az ügyes gyártók, az egyik a rumaroma volt, amit sokat kántáltunk, mert eszméletlen zeneisége van ennek a szónak, aztán amikor megtudtuk, hogy csak a drága rum helyettesítésére készült alapanyag, és ennyire szimpla, hétköznapi jelentéssel bír, elmaradtak a füttykoncertek. Nyers és előfőzött gesztenye is kapható, de ehhez a szépséghez gesztenyelisztre lesz szükségetek, ezt szerezzétek be. Én Olaszországban vettem, itt leginkább bio- és egészségboltokban kapható, de néha szupermarketek is árulják.

Mire jó még a gesztenyeliszt?

A gesztenyét pucolás, hosszas szárítás és előválogatás után őrlik lisztté, hogy aztán a legkülönfélébb gluténmentes finomságokat készítsék belőle, mint például ez a csokitorta. Legközelebb palacsintatésztába fogom használni, de érdemes olasz és francia édességrecepteket keresni hozzá, mint a madeleine és a castagnaccio, ezeken a helyeken őshonos, és ezer éve használják liszt formában is a gesztenyét. Nekem a sok-sok fánkféle, és a vajas linzerek a kedvenceim. Viszont nemcsak édes, sós receptekhez is nagyszerű. Friss tésztát nyújtanak belőle, amiből tagliatellét, lasagnét, gnocchit, raviolit készítenek. Ezek közül a ravioli vagy más töltött tészták a legizgalmasabbak, ezekbe zöldfűszeres ricotta kerül, mellé pedig friss eredei gombákból főzött szósz, ami elsődleges kísérője más frissen gyúrt gesztenyelisztes tésztáknak is.

Csoki a jó párosítás

Talán a legjobb párosítás a gesztenye-csoki, étcsokival funkcionál a legmenőbben, ami sütésnél is jobban állja a sarat, mint a tejcsoki. Aki a gesztenyét már kiskora óta szívébe zárta, annak kedvence a cukrászdákban kapható gesztenyeszív, ezek közül is a töltött, amiben piros, lekvárszerű krém van vagy éppen egy rumos meggy. A gesztenyés csokitorta tésztájába kerül kakaó, így az étcsokit pasztilla formájában bele is keverhetjük, vagy olvasztva a masszához adhatjuk, mindkét megoldás szuper végterméket eredményez.

Olvasztott csokival nagyon szaftos lesz a tészta, de egy picit potyogósabb, ezt továbbfejlesztéssel, félbevágással és a közepébe egy réteg lekvár rákenésével orvosolhatjuk.

Ide nagyszerű a Sacher-torta után szabadon a baracklekvár, jó a meggylekvár, de ha már ősz van, akkor felmerül a fügelekvár ötlete is. Kipróbáltam, zseniális!

Gesztenyés csokitorta - a gluténmentes receptet a képre kattintva eléred!

Mentes

Sok receptben a gesztenyelisztet még további gluténmentes liszttel lazítják, ebben a csokitortában ez nem szükséges. Ha azonban van a családban laktózérzékenység vagy tejfehérje-allergia, akkor, ahogy én is, készítsétek alternatív tejjel, leginkább zabbal vagy kókusszal, én az utóbbit használtam, a kókuszital ugyanis a főzéshez használt kókusztejjel ellentétben nem kifejezetten kókuszízű, nem változtatja meg a süti ízét. A tojást pedig kiválthatjuk lenmagliszt és víz keverékével, vagy éppen egy összetört, kellemesen beérett banánnal. Ezt a tortát így szinte bárki elfogyaszthatja.

A gesztenyés csokitorta receptjét itt találod, küldd el valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...