5 érv a dietetikustól, miért érdemes több gesztenyét ennünk

A gesztenye az egyik legtipikusabb szezonális termék a késő őszi időszakban. Amellett pedig, hogy szeretjük az ízét, érdemes egészségvédő hatása miatt is fogyasztanunk.

A hazánkban is ismert szelíd gesztenye (Castanea sativa) gyakorlatilag egy bükktermés. Az üzletekben kapható nagy szemű fajta a maróni - ezt vásárolhatjuk meg otthoni sütéshez, gesztenyepüré-készítéshez. A kisebb szeműekből gesztenyeliszt készülhet - az észak-olasz régiók egyik tipikus alapanyaga, ami gluténmentességére tekintettel az utóbbi években itthon is egyre ismertebbé vált.

5 érv a dietetikustól, miért érdemes fogyasztanod a gesztenyét

A gesztenye tápanyagtartalma

100 g nyers, tisztított gesztenye ~200 kcal, fő tápanyaga a szénhidrát (~44 g / 100 g), ami nagy arányban keményítőt jelent, illetve tartalmaz ~1 g / 100 g növényi fehérjét, és ~1-2 g / 100 g zsírt, és ~5 g élelmi rostot. 

  1. A gesztenye talán sokak számára a diófélékhez hasonló termés, ám a fenti értékekből látható, hogy zsírtartalma a diófélékénél jóval alacsonyabb, és ennek megfelelően energiatartalma is. 
  2. Élelmirost-tartalma segíti bélflóránk egyensúlyának megőrzését, 
  3. Glikémiás indexe alacsonynak számít (54), így jól beilleszthető a szénhidrátanyagcsere-zavarok étrendjébe is.
  4. Gazdag káliumban, így támogatja a szívünk egészséges működését, illetve
  5. gazdag C-vitaminban is, amely antioxidáns hatásával segíti a sejtjeink regenerációját.

Ünnepi gesztenyekrémleves

Az édes gesztenyeleves sokak számára nagy kedvenc lehet, de a sós változata éppen olyan finom és könnyű az elkészítése...akár karácsonykor is!

Hogyan fogyasszuk?

Az őszi időszakban népszerű csemege a sült gesztenye, amikor gyakorlatilag magában fogyasztjuk a termést. Itt a fő kihívás a pucolás, de ha jó a bemetszési/sütési technikánk, akkor nem akkor macera elkészíteni, mint elsőre tűnik. Ebben a formában jó szezonális uzsonnaétel lehet.

Ugyaninnen indulunk, ha a házi gesztenyepürénket szeretnénk elkészíteni. Ezt kis adagokban le is fagyaszthatjuk, és később elővehetjük, ha gesztenyepürés desszertet vagy gesztenyés sütit készítenénk.

Gesztenyéből készíthetünk levest, göngyölt húsokhoz tölteléket, sültek mellé mártást

Ahogy fentebb említettem, itthon is egyre ismertebb termék a gesztenyeliszt. Ez a liszt gluténmentes, íze enyhén édeskés. Készíthetünk belőle süteményeket, palacsintát, muffint, tortát, de akár péksüteményeket is.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...