5 érv a dietetikustól, miért érdemes több gesztenyét ennünk

A gesztenye az egyik legtipikusabb szezonális termék a késő őszi időszakban. Amellett pedig, hogy szeretjük az ízét, érdemes egészségvédő hatása miatt is fogyasztanunk.

A hazánkban is ismert szelíd gesztenye (Castanea sativa) gyakorlatilag egy bükktermés. Az üzletekben kapható nagy szemű fajta a maróni - ezt vásárolhatjuk meg otthoni sütéshez, gesztenyepüré-készítéshez. A kisebb szeműekből gesztenyeliszt készülhet - az észak-olasz régiók egyik tipikus alapanyaga, ami gluténmentességére tekintettel az utóbbi években itthon is egyre ismertebbé vált.

5 érv a dietetikustól, miért érdemes fogyasztanod a gesztenyét

A gesztenye tápanyagtartalma

100 g nyers, tisztított gesztenye ~200 kcal, fő tápanyaga a szénhidrát (~44 g / 100 g), ami nagy arányban keményítőt jelent, illetve tartalmaz ~1 g / 100 g növényi fehérjét, és ~1-2 g / 100 g zsírt, és ~5 g élelmi rostot. 

  1. A gesztenye talán sokak számára a diófélékhez hasonló termés, ám a fenti értékekből látható, hogy zsírtartalma a diófélékénél jóval alacsonyabb, és ennek megfelelően energiatartalma is. 
  2. Élelmirost-tartalma segíti bélflóránk egyensúlyának megőrzését, 
  3. Glikémiás indexe alacsonynak számít (54), így jól beilleszthető a szénhidrátanyagcsere-zavarok étrendjébe is.
  4. Gazdag káliumban, így támogatja a szívünk egészséges működését, illetve
  5. gazdag C-vitaminban is, amely antioxidáns hatásával segíti a sejtjeink regenerációját.

Hogyan fogyasszuk?

Az őszi időszakban népszerű csemege a sült gesztenye, amikor gyakorlatilag magában fogyasztjuk a termést. Itt a fő kihívás a pucolás, de ha jó a bemetszési/sütési technikánk, akkor nem akkor macera elkészíteni, mint elsőre tűnik. Ebben a formában jó szezonális uzsonnaétel lehet.

Ugyaninnen indulunk, ha a házi gesztenyepürénket szeretnénk elkészíteni. Ezt kis adagokban le is fagyaszthatjuk, és később elővehetjük, ha gesztenyepürés desszertet vagy gesztenyés sütit készítenénk.

Gesztenyéből készíthetünk levest, göngyölt húsokhoz tölteléket, sültek mellé mártást

Ahogy fentebb említettem, itthon is egyre ismertebb termék a gesztenyeliszt. Ez a liszt gluténmentes, íze enyhén édeskés. Készíthetünk belőle süteményeket, palacsintát, muffint, tortát, de akár péksüteményeket is.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Gasztroenterológusok figyelmeztetése: ez az egyszerű reggeli szokás megváltoztathatja az 50...

Az idő múlásával sokan tapasztalják, hogy a szervezetük már nem reagál úgy, mint korábban. Az emésztés lelassulhat, a komfortérzet csökkenhet, és olyan panaszok jelenhetnek meg, amelyek fiatalabb korban ismeretlenek voltak. A gasztroenterológusok szerint ezek hátterében gyakran a bélrendszer állapota áll, amely az életkor előrehaladtával egyre nagyobb odafigyelést igényel.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...