5 érv a dietetikustól, miért érdemes több gesztenyét ennünk

A gesztenye az egyik legtipikusabb szezonális termék a késő őszi időszakban. Amellett pedig, hogy szeretjük az ízét, érdemes egészségvédő hatása miatt is fogyasztanunk.

A hazánkban is ismert szelíd gesztenye (Castanea sativa) gyakorlatilag egy bükktermés. Az üzletekben kapható nagy szemű fajta a maróni - ezt vásárolhatjuk meg otthoni sütéshez, gesztenyepüré-készítéshez. A kisebb szeműekből gesztenyeliszt készülhet - az észak-olasz régiók egyik tipikus alapanyaga, ami gluténmentességére tekintettel az utóbbi években itthon is egyre ismertebbé vált.

5 érv a dietetikustól, miért érdemes fogyasztanod a gesztenyét

A gesztenye tápanyagtartalma

100 g nyers, tisztított gesztenye ~200 kcal, fő tápanyaga a szénhidrát (~44 g / 100 g), ami nagy arányban keményítőt jelent, illetve tartalmaz ~1 g / 100 g növényi fehérjét, és ~1-2 g / 100 g zsírt, és ~5 g élelmi rostot. 

  1. A gesztenye talán sokak számára a diófélékhez hasonló termés, ám a fenti értékekből látható, hogy zsírtartalma a diófélékénél jóval alacsonyabb, és ennek megfelelően energiatartalma is. 
  2. Élelmirost-tartalma segíti bélflóránk egyensúlyának megőrzését, 
  3. Glikémiás indexe alacsonynak számít (54), így jól beilleszthető a szénhidrátanyagcsere-zavarok étrendjébe is.
  4. Gazdag káliumban, így támogatja a szívünk egészséges működését, illetve
  5. gazdag C-vitaminban is, amely antioxidáns hatásával segíti a sejtjeink regenerációját.

Ünnepi gesztenyekrémleves

Az édes gesztenyeleves sokak számára nagy kedvenc lehet, de a sós változata éppen olyan finom és könnyű az elkészítése...akár karácsonykor is!

Hogyan fogyasszuk?

Az őszi időszakban népszerű csemege a sült gesztenye, amikor gyakorlatilag magában fogyasztjuk a termést. Itt a fő kihívás a pucolás, de ha jó a bemetszési/sütési technikánk, akkor nem akkor macera elkészíteni, mint elsőre tűnik. Ebben a formában jó szezonális uzsonnaétel lehet.

Ugyaninnen indulunk, ha a házi gesztenyepürénket szeretnénk elkészíteni. Ezt kis adagokban le is fagyaszthatjuk, és később elővehetjük, ha gesztenyepürés desszertet vagy gesztenyés sütit készítenénk.

Gesztenyéből készíthetünk levest, göngyölt húsokhoz tölteléket, sültek mellé mártást

Ahogy fentebb említettem, itthon is egyre ismertebb termék a gesztenyeliszt. Ez a liszt gluténmentes, íze enyhén édeskés. Készíthetünk belőle süteményeket, palacsintát, muffint, tortát, de akár péksüteményeket is.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...