„Nekem a halálom az odakozmált, zsíros tepsi!" – Konyhanyelven Gerzsenyi Flórával

Konyhanyelven című sorozatunkban mostantól a Nosalty munkatársainak gasztronómiai kérdezz-felelekjét is olvashatjátok. Ezen a héten Gerzsenyi Flóra, kreatív-multimédia szakácsunk válaszol a villámkérdésekre.

Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkokról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.

„Nekem a halálom az odakozmált, zsíros tepsi!" – Konyhanyelven Gerzsenyi Flórával

Mit főztél utoljára?

Pho-levest. 18 órán át főtt. Szóval nem sokat aludtam. Gyakran felkeltem ellenőrizni, hogy kellően buzog-e a kisbabám.

18 órán át főtt Pho

Mit hallgatsz főzés közben?

Fúú… Én mindenevő vagyok, (ezen a téren is) a klasszikustól kezdve a templomégető metálig. Hangulatfüggő.

Ki számodra az überséf?

Jamie Oliver, egyértelműen. Valószínűleg 10-ből 8 ember ezt mondja, de nekem tényleg hatalmas idolom, gyerekkorom óta inspirál. Bár az elmúlt években überelte őt egy agyontetovált, enyhén túlsúlyos kanadai séf, Matty Matheson. Teljen őrült az ember. Imádom a mentalitását, valamiért nagyon rokonszenves. Igazán formabontó, amikor félmeztelenül főz, nonstop káromkodik, és a nagy belét ringatja. Viszont az alapanyagokkal és ételekkel komoly odaadással bánik, és biz’ isten nagyon érti a dolgát.

Überséfem

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Chili, gyömbér, fokhagyma, hogy bármikor összedobhassak (bármiből) egy gyors stir fry-t, ami az ultimét gyorskajám. Ja és persze Shiracha, ami aztán mindenre mehet!

Étel, amit soha nem eszel meg?

Hát ilyen nincs! Esküszöm! Megeszek mindent, a disznóságokat is szeretem. Amúgy is az ételt nem szeretni kell, hanem megenni! Haha:D Én mindenre nyitott vagyok!

A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

Hmm… talán az őrszentpéteri Pajta bisztró menüsora, úgy ámblokk, Farkas Ricsi jóvoltából. LE-NYŰ-GŐ-ZŐ volt, minden. Azóta is oda vágyom.

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?

Kacsamell. Rosén. Szaftosan. Bárhol, bármikor, mindenkor. (Meg a rántott sajt🤫)

Csak a kacsa

Kedvenc, gasztronómiához köthető szavad?

„Finomra vágjuk.”

Imádok darabolni, vágni, aprítani. Főleg a fűszernövényeket, chilit, és láss csodát a fokhagymát is (csak pucolni nem). Ilyenkor a hangok, az illatok, az állagok… totális átszellemülés.

Kedvenc piacod?

Nem vagyok egy nagy piacolós arc, de a Lehel piac mellett sokáig laktam. Gyakran lejártam. Kedves volt számomra, legfőképp az étkezdék az emeleten. Amúgy viszont nincs nagyon türelmem standról standra bogarászni, ahhoz én túlságosan is hiperaktív vagyok. (Turiba sem járok.)

Közért vagy hipermarket?

Hipermarket. Minden ott van, egy helyen. (Jobb esetben).

Kedvenc hazai éttermed?

Mák bisztró. Lazák, fiatalosak, elképesztően kreatívak és elhivatottak. Az ételekről meg ódákat tudnék zengeni. Ha egyszer végre újranyitnak a helyek, először oda viszem el magam.

Mák bisztró - az ételekről ódákat tudnék zengeni

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

Télen gin-tonik, nyáron tubi-ananászlé, na meg egy jó fröccs. Ezek a favoritok, de igazából bármi jöhet, ami fenszi, koktél, színes, és van hozzá kis napernyő.

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

A Wes Anderson filmekért odavagyok: Holdfény királyság, Tenenbaum, a háziátok, Utazás Darjeelingbe. Hangulatosak, kedvesek, és kissé bugyuták. Ha már a bugyutaságnál tartunk, Taika Waititi is benne van a TOP 10-ben. Jojo nyuszi most az ügyeletes nagy kedvencem. Amúgy inkább sorozatzabáló vagyok, mindig kell valami, amit lehet nézi. Most épp a Harmadik műszakot (Third Watch, 1999–2005) pörgetjük újra. Nagyon rossz, de mégis élvezem. Viszont ami mostanság emlékezetes volt, az talán a Póz (Pose 2018) című sorozat. Az LGBTQ-közösségről szól, meg a beöltözős, táncos bulijaikról New Yorkban a 90-es évek elején. Tombol az AIDS-járvány, Madonnának köszönhetően pedig a „vogue”-olás is. Az egész hangulat, a zenék, a karakterek, a RUHÁK… annyira megragadott. Na meg az elképesztő csajok benne, akik példát mutathatnának egy-két nőtársunknak a világban.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

Rumbarumbamm - Benedek Ágota tollából. Annyit mondanék róla, MÉG TÖBB ILYET!

Legutóbb ezt olvastam

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

Szilikon spatula, szerintem új értelmet adott a világnak. Nem vész kárba a tál vagy edény alján ragadt fincsi szaft, szósz, krém meg egyebek. Hát nem csodás?

Magazin, amit mindig beszerzel?

Interpress magazint és Goodfood-ot egy időben rendszeresen vettem, de aztán az internet felülkerekedett rajtuk.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Szívesen eljárok Gourmet fesztre, Food Truck Showra, de otthon, amikor édesanyám főz 15 félét… na az gasztroprogram, sosem hagyom ki!

Úti cél, ahová mindenképp?

Ázsia! Vietnám, Kína, Japán ezek közül bárhova. Olyan gazdag és színes kultúra, mint az övék, nincs több a világon. Nagyon vonz.

Hely(szín), ahol kikapcsolsz?

A családi kertben, kiskutyámmal, hintaágyban, mandulatejes jegeskávéval (mondjuk ehhez azért most kéne egy 20-22 fok). 4 éve már, hogy a rendszeres testmozgás is az életem része. A dolgos hétköznapok alatt futással és edzéssel regenerálódom.

Nálam a kikapcsolódás így fest

Életed gasztroélménye?

Jártam több helyen is, és ettem is sokfélét külföldön, de én megint csak a Pajta bisztrót tudom emlegetni. Nemcsak a menüsor volt olyan, hogy wáoo, hanem az egész közeg, a dolgozók mentalitása és gondolatisága teljesen magával ragadó volt.

Az őriszentpéteri Pajta csodái

Kedvenc mondás a konyhában?

Ezt most gyorsan összedobjuk!”

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

Sokáig nem ment a rizs, na meg a daragaluska. Rizst immáron tudok főzni, (köszi Réthly Dávid), de daragaluskát azóta se, nem tárgyalok vele.

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Mi más lenne, ha nem a mosogatás? Nekem a halálom az odakozmált, zsíros tepsi! Egyszer, ha nyerek a lottón…mosogatógépet mindenkinek!

Recept, amit álmodból is?

Pirított zöldséges rizs, azt már csukott szemmel, hátrafelé is! Illetve az égetett tészta, amit úgy 1 milliószor késztettem már. Lessétek meg hozzá a videót!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...