Olasz kutatók fejtették meg, miként lehet még finomabb a kávé

Egy maréknyi olasz kutató sikeresen elkészítette a kávé teljes genetikai térképét, amelynek köszönhetően új magasságokba emelkedhet majd a fekete nedű.

Nemrég jelent meg egy tanulmány a Nature Communications című tudományos folyóiratban, amelyből az derült ki, hogy olasz kutatók elkészítették a kávé teljes genetikai térképét, írja a First Class oldala.

Olasz kutatók fejtették meg, miként lehet még finomabb a kávé

A kutatók elkészítették a kávé teljes genetikai térképét

„Elkészítettük a kávé, az arabica új szekvenciatérképét” – nyilatkozta Dr. Michele Morgante, az olasz Udinei Egyetem munkatársa a BBC Newsnak.

A kutatás eredményei azért is számítanak rendkívül fontosnak, mert a növény genetikai felépítésébe való új betekintés segít az új verziók nemesítésében.

Dalgona kávé egyszerűen

A Dalgona kávé egy felhabosított kávé valójában. Instant kávé, cukor és víz elegye. Egy titka van, hogy mindenből ugyanannyi kell bele. Az indiai eredetű "felvert kávét" az internet ...

Nutellás jegeskávé

Mindenki kedvencét, a nutellát ezúttal ebbe a szuperhűsítő, nyári jegeskávéba csempésztük bele. Próbáljátok ki Ti is, ígérjük, nagyon jól fog esni a nagy melegben!

Miért fontos ez? Először is azért, mert a klímaváltozás hatalmas kihívást jelent a kávétermesztők számára, hiszen a gyorsan változó körülményekkel és az emelkedő hőmérséklettel nem tud lépést tartani a növény. Az új genetikai térkép azonban lehetőséget nyújt arra, hogy a kávétermelők új, különleges ízű és aromájú, valamint strapabíróbb növényekkel dolgozhassanak majd.

A kutatók a legújabb DNS-szekvenálási technológiát használták fel az arabica kávéfajta genetikai felépítésének eddig példátlan részletességű vizsgálatához.

A mostani új ismereteknek köszönhetően a kutatóknak lehetőségük lesz arra, hogy a kávé édes, gyümölcsös jellegét okozó géneket helyezzék inkább előtérbe.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...