Nemrég jelent meg egy tanulmány a Nature Communications című tudományos folyóiratban, amelyből az derült ki, hogy olasz kutatók elkészítették a kávé teljes genetikai térképét, írja a First Class oldala.
A kutatók elkészítették a kávé teljes genetikai térképét
„Elkészítettük a kávé, az arabica új szekvenciatérképét” – nyilatkozta Dr. Michele Morgante, az olasz Udinei Egyetem munkatársa a BBC Newsnak.
A kutatás eredményei azért is számítanak rendkívül fontosnak, mert a növény genetikai felépítésébe való új betekintés segít az új verziók nemesítésében.
Miért fontos ez? Először is azért, mert a klímaváltozás hatalmas kihívást jelent a kávétermesztők számára, hiszen a gyorsan változó körülményekkel és az emelkedő hőmérséklettel nem tud lépést tartani a növény. Az új genetikai térkép azonban lehetőséget nyújt arra, hogy a kávétermelők új, különleges ízű és aromájú, valamint strapabíróbb növényekkel dolgozhassanak majd.
A kutatók a legújabb DNS-szekvenálási technológiát használták fel az arabica kávéfajta genetikai felépítésének eddig példátlan részletességű vizsgálatához.
A mostani új ismereteknek köszönhetően a kutatóknak lehetőségük lesz arra, hogy a kávé édes, gyümölcsös jellegét okozó géneket helyezzék inkább előtérbe.
Még több friss hír: