Az elmúlt években sokan cserélték le a gáztűzhelyüket a nagyobb energiahatékonyságú, indukciós főzőlappal rendelkező változatokra. Ez egyfelől a mostani helyzetben – a megugró energiaköltségek miatt – is igencsak jó érv, de talán még ennél is fontosabb, hogy az egészségüket is megóvták ezzel. Az Iflscience cikke szerint ugyanis egyre több kutató fejezi ki aggodalmát a gáztűzhelyek beltéri levegőbe történő károsanyag-kibocsátásával kapcsolatban.
Súlyosbíthatja az asztmát
A California Air Resources Board beszámolója szerint a gáztűzhelyek veszélyes légszennyező anyagokat bocsáthatnak ki működésük közben, sőt akár kikapcsolt állapotban is. Ezen konyhai eszközök használatához köthető egyik fő légszennyező anyag a nitrogén-dioxid, amely az égés melléktermékeként jut a levegőbe.
Ezt a gázt összefüggésbe hozták a súlyosabb asztmával és az asztmás rohamok gyakoribbá válásával gyerekeknél. Azonban a nitrogén-dioxid nemcsak az asztmás gyerekek számára veszélyforrás, hanem a felnőtteknél is, ugyanis hozzájárulhat a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásához és súlyosbodásához.
Kikapcsolt állapotában is veszélyes
A gáztűzhelyek ráadásul nemcsak bekapcsolva ontják magukból a veszélyes gázokat, kikapcsolva is. Egy 2022-es tanulmány eredménye szerint a használaton kívüli amerikai gáztűzhelyek metánt – színtelen, szagtalan gáz, mely a földgáz fő összetevője – bocsátanak ki. Ezen kívül benzolt is a levegőbe eresztenek, mely egy rákot okozó szer. Bár ennek a koncentrációja nem érte el aggodalomra okot adó egészségügyi küszöbértéket, a felsorolt, veszélyes légszennyező anyagoknak a jelenléte problémát jelenthet a szakemberek szerint.
Még több érdekesség: