Komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a gáztűzhelyek

Sokan nem szeretik a villanytűzhelyet, azonban lehetséges, hogy érdemes nekik is leváltani a gáztűzhelyüket, ugyanis ezzel rengeteg egészségügyi kockázattól szabadíthatják meg magukat.

Az elmúlt években sokan cserélték le a gáztűzhelyüket a nagyobb energiahatékonyságú, indukciós főzőlappal rendelkező változatokra. Ez egyfelől a mostani helyzetben – a megugró energiaköltségek miatt – is igencsak jó érv, de talán még ennél is fontosabb, hogy az egészségüket is megóvták ezzel. Az Iflscience cikke szerint ugyanis egyre több kutató fejezi ki aggodalmát a gáztűzhelyek beltéri levegőbe történő károsanyag-kibocsátásával kapcsolatban.

Komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a gáztűzhelyek

Súlyosbíthatja az asztmát

A California Air Resources Board beszámolója szerint a gáztűzhelyek veszélyes légszennyező anyagokat bocsáthatnak ki működésük közben, sőt akár kikapcsolt állapotban is. Ezen konyhai eszközök használatához köthető egyik fő légszennyező anyag a nitrogén-dioxid, amely az égés melléktermékeként jut a levegőbe.

Ezt a gázt összefüggésbe hozták a súlyosabb asztmával és az asztmás rohamok gyakoribbá válásával gyerekeknél. Azonban a nitrogén-dioxid nemcsak az asztmás gyerekek számára veszélyforrás, hanem a felnőtteknél is, ugyanis hozzájárulhat a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásához és súlyosbodásához.

Kikapcsolt állapotában is veszélyes

A gáztűzhelyek ráadásul nemcsak bekapcsolva ontják magukból a veszélyes gázokat, kikapcsolva is. Egy 2022-es tanulmány eredménye szerint a használaton kívüli amerikai gáztűzhelyek metánt – színtelen, szagtalan gáz, mely a földgáz fő összetevője – bocsátanak ki. Ezen kívül benzolt is a levegőbe eresztenek, mely egy rákot okozó szer. Bár ennek a koncentrációja nem érte el aggodalomra okot adó egészségügyi küszöbértéket, a felsorolt, veszélyes légszennyező anyagoknak a jelenléte problémát jelenthet a szakemberek szerint.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...