Új év, új trendek, mi pedig megpróbáltuk összeszedni, mire számíthatunk gasztronómiai fronton 2015-ben.
Év vége felé sokan fürkészik az új év mindenféle trendjeit, amelyek többek között a gasztronómiát is meghatározzák majd. S mivel e trendek ízei a legfrissebb éttermi menüket, a legújabb szakácskönyvek receptjeit, s végeredményben saját konyhánk főztjeit is alaposan formálják - hacsak nem ragaszkodunk mindenképp a már jól bevált családi receptekhez - , érdemes sorra venni őket.
Legyen szó matcha teáról, vagy a Fülöp-szigetek ízvilágáról, a kelet mindenképpen dominálni fog a 2015-ös esztendőben. Az idei évet főként a dél-amerikai konyha határozta meg, jövőre viszont keletebbre vesszük az irányt, és különféle füstös fűszerekkel, matcha teával és minden egyéb egzotikus hozzávalóval töltjük majd fel a kamra polcait.
Szeretjük a leveseket, és más országok kulináris receptjeiből is szoktam válogatni. Íme egy kis ízelítő. Különleges ünnepi leves azoknak, akik nem félnek kipróbálni más országok ...
Évekkel ezelőtt egy brazil ismerősöm szerettette meg velem ezeket kis puffancsokat,azóta is gyakran sütöm.
Többféle recept létezik,ez egy nagyon egyszerű,és gyors, viszont ...
Karibi csirkecombok, amelynek nincs is igazi receptje, mindenhol máshogy készítik. A szegfűbors és a scotch bonnet nevű chilipaprika jellemzik főleg, de ha nem kapunk, a gyakoribb habaneroval ...
Első az egészség
Nagy valószínűséggel hihetünk azoknak az előrejelzéseknek, miszerint az elmúlt pár év gasztrotrendjeit meghatározó tudatos táplálkozás továbbra is tartani fogja magát. Jövő évben sem lesz hiány például a régi gabonafélék újrafelfedezéséből. Ha igazán előremutatóak szeretnénk lenni, akkor feltétlenül kezdjünk el utánajárni a kaniwa és teff felhasználási módjának (mindkét növény gluténmentes gabonaféle, előbbi Dél-Amerikából, utóbbi Afrikából származik.) A hétköznapi fehércukor helyett pedig válasszuk jövőre a kókuszcukrot.
Ez egy egészséges, nagyon finom desszert, mely hirtelen felindulásból, no meg az anyósoméktól kapott töménytelen mennyiségű almából született. Direkt nem tettem bele fahéjat, ...
Ez is diétás, mint minden süteményem, és természetesen zabpehelyből, gyors és finom. Érdemes kipróbálni. :-)
Fokozzuk a tudatosságot
Amellett, hogy az elmúlt pár évben egyre jobban odafigyelünk arra, milyen élelmiszereket fogyasztunk, a 2015-ös évben további tudatosságot várnak el tőlünk. A fenntartható fejlődés érdekében a tudatos vásárlás és élelmiszer-felhasználás kerül újra a figyelem középpontjába. A helyi terményeket és húsokat árusító termelői piacok előreláthatóan virágkorukat élhetik a közelgő újesztendőben.
Gazdag ízek
A húsok gazdag ízét nem csak a megfelelő fűszerekkel, de a lassú főzéssel is kiemelhetjük. Trendkövető magatartásunkat hangsúlyozandó a lassú tűzön készült hús mellé kínáljunk különleges (szokatlan) ízesítésű krumplipürét. A pürésítés egyébként is kiemelkedő szerephez jut. A trendjósok szerint olyan ízeket fogunk kombinálni, mint a gyömbér és a sárgarépa, amelyből készülhet köret vagy ital is - a lényeg a gazdag íz.
Meglehetősen ázsiai beütéses ízvilága nekünk meglehetősen ízlett. :-) A megszokott krumplipüré Vicikó-féle változata. Pikánsan sós, édes, csípős és a friss koriander...!
Mit tehet az ember fia (illetve lánya), ha a gyerek nem akarja megenni a zöldségeket? Cselhez folyamodik. A krumplipüré nagy kedvenc, belecsempésztük a saját készítésű Édes ...
A zellerpüré nagyon finom alternatíva burgonyapüré helyett. Bármilyen sült vagy rántott étel kiváló kísérője.
Kekszek másképp
A különböző ízesítésű cookie-k sütésén már régen túl vagyunk - már ami a trendeket illeti. A következő évben a kipróbált ízekkel megújult formában találkozhatunk ismét: a desszerteket ugyanis a cookie-ízesítés inspirálja majd, és olyan ízélményekkel gazdagodhatunk, amelyet például a gyömbéres créme bruleé nyújthat.
Reggelente sokszor nincs idő a tartalmasabb étkezésre, ezért csak egy "Jó reggelt" kekszet eszünk. De mivel ez annyira száraz, nem ízlik, egy kolléganőm javasolta, süssem meg ezt a sütit. ...
Ki mondta, hogy egy cookie típusú keksz csakis édes lehet?! Íme egy sós változat, friss medvehagymával. Kívül ropogós, belül pedig puha marad, első ránézésre mégis talán egy ...
Az élet ízei egy szenvedélyes, kulináris, a főzés iránti szerelemmel teli film.
Levesek
Avagy számíthatunk rá, hogy levest kortyolgatni jövőre (is) roppant menő lesz. Egészséges is, finom is, jó is, független attól, hogy csirkeleves, csontleves vagy citromfűleves. (Bár abban is biztosak vagyunk, hogy a dobozos levesekért is sokan fogunk ácsorogni a boltok polcai előtt.)
Az eddigi egyik legnagyobb konyhai sikeremnek könyvelem el ezt a leveskülönlegességet. A pikáns hozzávalók ne ijesszenek el senkit, a fővám téri piacon, illetve a mellette lévő ázsiai ...
Majdnem minden nemzetnek megvan a saját levese, amire esküszik. Az, amitől még a holtak is feltámadnak, az, amit influenza idején diktálnak az emberbe, az amiből ha benyelsz egy kanállal, ...
Egyértelműnek tűnik, hogy 2015 legmenőbb olajos magva lesz, úgyhogy készüljünk fel a pisztáciavajra, pisztáciatejre, pisztáciaolajra és mindenre, ami pisztácia.
Az egyik kedves családtól, akiknek karácsonyra süteményt késztettem, egy zsák pisztáciát kaptam ajándékba. Ezt a receptet találtam hozzá. Mit mondjak, nem könnyű olyat találni, ami ...
Szerencsére a séfek jövőre újra felfedezik a füstölés magasabb technikáit, így számítsunk arra, hogy az éttermek étlapjain jóval több lesz a füstös íz, mint korábban.
A nagy gombafejekbe beleolvad a sajt, és a füstölt sonka ízével lesz tökéletes ennek a triónak az ízharmóniája! Szuperfinom, szuperkönnyű és szuperegyszerű, de mégis nagyon ...
A füstölt pisztrángot egyik kirándulásunk alkalmával Szilvásváradon szereztem be. A Szalajka-völgy bejáratánál van egy halfüstölő. Először nem tudtuk, hogy miért csapódott hozzánk ...
Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!
A zsurek (żurek) egy hagyományos lengyel savanykás leves, amelyet rozsliszt erjesztésével készült alaplével készítenek. Jellegzetes, savanykás íze van, amit a fermentált rozsliszt ad. Ez ...
A tejfölös harcsapaprikás nem csupán egy étel, hanem a magyar konyha egyik legnemesebb hagyományának ízletes megtestesülése. Ez az étel a Tisza-menti halászat és a paprikás ételek ...
Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...
Amikor melegíteni kezdjük a mézet, számos biokémiai változás történik az alapanyagban, ez tény. De ez azt is jelenti vajon, hogy a hőkezelés miatt kevésbé egészségessé vagy akár egyenesen károssá válik?
Talán nem tévedés azt mondani, hogy a magyar ember kedvenc körete a burgonya. Legyen az vajas tört, sült krumpli vagy tepsiben sült édesburgonya! Lássuk, te mennyit ismersz fel a krumpliköretekből!
Lehet, hogy többen hallottátok már a neten keringő hírt, miszerint a bazsalikom káros lehet az egészségre a benne található anyagok miatt. De mennyi igaz ebből?
Amikor üres a gyomrunk és kínzó éhséget érzünk, könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy megesszük vagy – isszuk az első dolgot, ami a kezünk ügyébe kerül. De ez nem feltétlenül a legjobb gyakorlat.
Úgy fogunk enni ma, mintha csak ünnep lenne: egy citromos zellerkrémlevessel indítunk, amit sajtos-karfiolos pite követ, a zárást pedig forralt boros körtekenyér hozza el.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...