9 intő jel, hogy turistacsapda étteremben járunk

Kirándulunk, utazgatunk. A gyomor korog, körülöttünk minden ismeretlen. Mi az, amire egy új helyen járva étteremválasztáskor érdemes odafigyelnünk, hogy ne egy rossz élménnyel legyünk gazdagabbak, és irreális pénzösszeggel szegényebbek?

A lakhelyén nagyjából mindenki képben van, hogy hol jó a konyha, és hol fogad szíves vendéglátás, utazáskor azonban nem is olyan nehéz arányt téveszteni. Ki ne ismerné az érzést, amikor a mászkálásba belefeledkezve pontosan tudjuk, hogy nem a főtéri turistacsalogatót érdemes választanunk, de az éhség persze nagy úr, és szívesen beülnénk már valahova.

9 intő jel, hogy turistacsapda étteremben járunk

Ha nincsen tuti tippünk a helyiektől, kénytelenek leszünk a józan belátásunkra hagyatkozni a választásban. Legyen az echte bajor söröző, kockás abroszos trattoria a macskakövön, kicsempézett tapasbár vagy kék-fehér, meszelt falú taverna, épp úgy járhatunk autentikus vendéglátóhelyen, mint ezek utánzataiban. 9 jel, ami figyelmeztethet, hogy turistacsapdába tévedtünk a vakációnkon.

Ó, ió, ció, lokáció

Elöljáróban szögezzük le, hogy a város bazilikája, főtere vagy más turistaattrakció szomszédságában is találhatóak remek helyek, Budapesten is akad több jeles példa erre.

Mégis legyünk óvatosak, bármely város „Váci utcájában” járjunk is, hiszen a fő csapásvonalak nem csak a turistákat vonzzák, hanem az őket lehúzni vágyó nyerészkedő vállalkozókat is.

Beszédes nyitvatartás

Képbe kell kerülnünk, hogy az adott városban, tengerparti vagy hegyi üdülőben mik a helyi szokások. Sok autentikus helyen délután többórás szünetet tartanak, ami alatt zárva van a hely, és kizárólag a túlárazott, vacak konyhák tartanak nyitva a holtidőszakban. Érdekes példa erre Spanyolország legtöbb része, ahol éppen délben nem kínálnak ebédet a valódi vendéglátók, ugyanis fél 3-tól 4-ig tart az ebédidő. Tájékozódjunk erről is.

Ízléstelenség

Álnépies jelmezek, szendvicsember és hosztesz

Nyaraláskor jobb esetben mindenki egy kicsit nyitottabb és jobb fej, de ne hagyjuk a derűnket kihasználni. Ha a helyi folklórba öltöztetett diákok, karikás ostort csattogtató betyárok, mókás plüssállat-jelmezbe bújt felnőttek próbálnak invitálni egy helyre, legyünk résen, hogy nem a helyi Anyukám Mondtában járunk, ezért van szükség a nem túl ízléses show-elemekre.

Fröccsöntött szakács a bejáratban, ökrös szekér és meccsnézős lapos tévé és más népi-urbánus ellentétek

Nem kell ahhoz különösebben dizájnérzékenynek lenni, hogy kiszúrjuk a disszonanciákat.

Magára adó éttermes nem csalogat giccsel, nagyhasú, szakácssapkás séf figurával a bejáratban, és nem keveri a kelta ősök tárgykultúráját flippergéppel. Hagyatkozzunk csak a józan ízlésünkre és belátásunkra.

Unott pincérek, nulla szemkontaktus

A személyzet is felér egy cégérrel. Az életunt felszolgálók, robotikus mozdulatok egyértelműen jelzik, hogy futószalagon történik a vendéglátás. Ha kifejezetten lapos oldalpillantásokat észlelünk, joggal gyanakodhatunk arra, hogy nem a korrektség vezérli a vendéglátókat. Minél délebbre járunk, annál jobb jel, ha a tulajdonos a saját kis családi vendéglőjükbe próbál széles mozdulatokkal betessékelni, akár egy ingyenes grappa kíséretében.

A látvány, amire nem vágyunk

Árulkodó étlapok

A turistacsapdák aranykorában persze árak sem voltak kiírva, vagy éppen a feltüntetett italárak centiliterben voltak megadva, de ezen a korszakon talán már túlvagyunk. Azok a bizonyos műanyagborítással laminált, lapozgatós étlapok, amiken ételfotók és három-négy nyelvű feliratok segítik az eligazodást, mind a mai napig arra hívják fel a figyelmet, hogy ócska étteremben járunk. Keressük a fali táblára felírt vagy rövid étlapokat a hosszasan lapozgatható menük helyett.

Hamburger, pizza, kóla

Ha egy csodálatos vidék nagyforgalmú pontján nem a helyi nevezetességeket kínálják, hanem – jobbára mélyfagyasztottból kisütött – amerikai, nemzetközi comfort foodokat, eszünkbe se jusson beülni. Nem azt tanácsoljuk, hogy hagyjuk ki egy világvárosban a legjobb burgerezőket vagy nápolyi pizzásokat, csak keressük a tiszta forrásokat.

Igyekezzünk a helyi fogásokkal megismerkedni

Helyi arcok az asztaloknál

Minél több a helyi szó, a helyi figura, annál biztosabb, hogy jó helyen járunk. Ilyen egyszerű ez. Nincs az a szicíliai vagy katalán lakos, aki a turistákat kizsebelő helyeken étkezne maga is.

Bízzunk az ítélőképességünkben, még ha nem is tudjuk megkülönböztetni a nápolyi vagy tiroli dialektust, fel fogjuk ismerni a turistahelyeket és az igaziakat.

Járjunk nyitott szemmel

Végül egy örök igazság. Nem biztatunk senki az illetlen leselkedésre, de ha étteremkeresés közben vetünk egy pillantást a felszolgált tányérokra – például a teraszokon –, azért még nem visz el a helyi polícia. A sápatag mirelitkrumpli, a gyászos saláták és sültek vagy a nagyipari fagylaltok több méterről is könnyen felismerhetők.

Ne legyünk azonban a végletekig bizalmatlanok sem. Egy-egy jelenség önmagában még nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem tisztességes vendéglátóhoz tértünk be. A többnyelvű étlapok vagy a széles nyitvatartási idő is lehet egyszerűen csak a nagy forgalomhoz való igazodás eredménye. Na és ha nem is teljesen megbízható tájékozódási pont , de ha egy közösségi értékelő oldalon a megadható 5 pontból 1, 2, 3 pontot teljesít egy vendéglátóhely, érdemes megnézni az eredményeit más értékelő platformokon is, vagy egyszerűen csak tovább sétálni.

Kellemes felfedezést kívánunk!

Szerző: Pásztor Rozina


Ezek a friss hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...