13 mesés szeptemberi gasztroprogram a bor és az őszi ízek imádóinak

A rekkenő hőség és az egész héten át tartó nyári fesztiválok után sem maradunk gasztronómiai programok nélkül! A követező pár hétvége számos páratlan lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, Budapesten és vidéken egyaránt mindenki talál majd magának olyan fesztivált, amire érdemes kilátogatni.

Elérkezett a szeptember, a vénasszonyok nyara pedig rengeteg remek lehetőséget kínál arra, hogy a nagy meleg után kellemes, kora őszi időben fedezzük fel az ország legszebb látnivalóit. Ez a hónap sem marad gasztronómiai programok nélkül. Legyen szó szüreti mulatságról, káposzta- vagy éppen tökfesztiválról, érdemes lesz elővenni a naptárakat, és előjegyezni a legjobb szeptemberi programokra!

Gyulai Pálinkafesztivál – Gyula, szeptember 15-17.

Kép: Facebook.com

A Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több ezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál a Várkertben. A rendezvény 3 napja alatt Gyulán a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. A pálinka a magyar emberek nemzeti büszkesége, a magyar gasztronómia nem képzelhető el a kitűnő hungarikum nélkül. Jöjjön el a Gyulai Pálinkafesztiválra, ahol a minőségi és különleges termékek közül válogathat! Mindemellett zenés produkciók, többek között Szikora Robi, Karthago, Demjén Ferenc, TNT és a Hooligans szórakoztatják a nagyérdeműt.

Szekszárdi Szüreti Napok – Szekszárd, szeptember 15-18.

A Szekszárdi Szüreti Napok az év legnagyobb eseménye a környéken, igazi összművészeti fesztivál. Minden évben szeptember harmadik hétvégéjén zajlik. Koncertek, kiállítások, kézműves vásár, a tájegység étkei és borai, a legendás szüreti felvonulás, „Szüret Táncos Párja” választás! A gasztronómiai élmények mellett remek zenés programokkal, Bereczki Zoltán és Radics Gigi, Halász Judit, Punnany Massif és Manuel koncerttel vár a hétvége.

Rácalmási Tökfesztivál – Rácalmás; szeptember 16-18.

Fotó: Facebook.com

A Tökfesztivál remek családi program, ahol kiváló zenekarok, művészeti együttesek kínálnak színvonalas műsort az ide látogató vendégeknek. Autentikus népművészek, kézművesek alkotásait csodálhatják meg, érdekes kiállításokat tekinthetnek meg, miközben a magyar és nemzetközi gasztronómia finom ételeit-italait is megkóstolhatják. Míg napközben a számtalan gasztronómiai élmény mellett rengeteg gyerekprogram várja a látogatókat, addig este a Neoton Família, Rúzsa Magdi és a Follow The Flow is fellép a háromnapos rendezvényen.

Buborék Brunch Fesztivál – Budapest, szeptember 18.

Immár negyedszerre reggelizhetsz és találkozhatsz a legmenőbb reggelizőhelyekkel, kávézókkal és csúcsminőségű Pezsgőkkel, Proseccokkal, és persze Champagne-okkal a Buborék jóvoltából a Törley Pezsgőpincészet helyén.

Kép: Facebook.com

A Buborék Brunch Fesztiválon az utánozhatatlan reggelikért a KicsiZso/Garzon, a Venison Gusto Premium Smoked Product, a Lemming Bagel és a Cinnamon Buda, a finom kávékért pedig a Kappu Specialty Coffee és a Melbourne Coffee Tour gondoskodik, nem is beszélve a különleges pezsgőkínálatról.

Kaposvári Mézfesztivál – Kaposvár, szeptember 17-18.

A regionális méhésztalálkozó, a Mézlovagrendek felvonulása és mindenfajta mézes-mázas kulináris élvezet várja az érdeklődőket Kaposváron a város központjában, a Kossuth téren. A Kaposvári Mézfesztivál ideje alatt lesz mézvásár, méhészeti termékek: mézeskalács, viaszgyertya, propoliszos készítmények vására, de méhészeti eszközök kiállítása és szakvására is.

Debreczeni ZAMAT Fesztivál – Debrecen, szeptember 16-18.

Fotó: Facebook.com

A Debreczeni ZAMAT Fesztivál várja a finom ízek és a minőségi szórakozás kedvelőit a Nagyerdei Stadionnál. Debrecen legismertebb éttermeivel, ízletes pálinkákkal, borokkal, kézműves sörökkel, országunk jellegzetes ételeivel és egész napos színes programokkal várunk mindenkit! A hangulatot Magyarország legnépszerűbb zenekarai és előadói biztosítják majd. A páratlan gasztronómiai élményekről a város legjobb éttermei és az ország legnagyobb pálinkaházai gondoskodnak.

Tirpák Fesztivál – Nyíregyháza, szeptember 16-18.

Idén is lesz Tirpák Fesztivál a Kossuth téren szeptember 16-18-ig. A korábban kétnapos rendezvény ezúttal háromnaposra bővül, az érdeklődőket pénteken, szombaton és vasárnap is várják a belvárosban. A fesztivál középpontjában pedig továbbra is a helyi gasztronómia áll majd, több tucat étel közül válogathatnak a látogatók, és elkészül a város süteménye, a tirpák lepény is.

Fotó: facebook.com

A rendezvényen a legnagyobb hangsúlyt az ételek kapják. A helyi gasztronómiát leginkább a savanyú-sós alapanyagok jellemzik, így javarészt burgonyából, kukoricából, káposztából, füstölt húsokból, almából, dióból és szilvából készülnek majd az ételek, összesen több mint ötven fajta.

A hagyományokhoz hűen a szombati nap a Népi Ízek Találkozójáé, a vasárnap pedig a Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság napja. Mindkét napon neves szakmai zsűri ítéli oda a legjobbaknak járó díjakat. A fesztivál keretében meghívást kapnak testvér- és partnervárosaink, akik bemutathatják gasztronómiai ízvilágukat és idegenforgalmi látványosságaikat. A gasztronómiai élményeket színes zenei kínálat kíséri. A fellépők között lesz Tóth Gabi, Pataky Attila, az LK Beat és a Folkfusion Band is.

Szüreti Napok – Tihany, szeptember 16-18.

A Tihany-félsziget lakói sem maradnak ki a szüreti mulatságokból! A sokéves tradíciónak megfelelően idén szeptemberben is különböző zenés-kulturális különlegességekkel és gyermekprogramokkal várják a helyieket és a látogatókat. Szombaton főzőverseny, családi programok, gyerekjátszóházak várnak a Belső-tó partján, vasárnap délután pedig a látványos szüreti menet a Kossuth utcán, huszárokkal, betyárokkal, borkóstolóval, majd a Visszhang dombon szőlő- és kenyéráldás.

Csak A Mentes Őszi Fesztivál – Budapest, szeptember 17-18.

Az ételérzékeny közössége újra együtt! Legyél akár gluténérzékeny, akár cukorbeteg, akár vegán, biztosan megtalálod a neked való termékeket, szolgáltatásokat, előadásokat és még egy szuper, segítőkész közösséghez is tartozhatsz.

Fotó: Facebook.com

Mi mindenre számíthatsz, hogy ha ellátogatsz a Csak a Mentes rendezvényére? Több mint hatvan kiállító, rengeteg előadás, workshopok, streetfood-udvar, értékes tombolanyeremények, tanácsadások!

Vecsési Káposztafeszt – Vecsés, szeptember 24-25.

Főzőverseny, híres vecsési finomságok, a sváb hagyományok ápolása és remek koncertek Vecsésen! A XX. Vecsési Káposztafeszten, 2022. szeptember 24-25-én számos sztárvendég, Szűcs Judit, a Valmar, A Bagossy Brothers Company és az Irie Maffia is fellép majd.

Édes Napok Budapest – Csokoládé- és Édességünnep a Szent István Bazilika előtt – Budapest, szeptember 30- október 2.

Kép: Facebook.com

Idén újra lesz ÉDES NAPOK BUDAPEST csokoládé- és édességünnep 2022. szeptember 30 - október 2. között a Szent István Bazilika előtti téren. Az Édes Napok hazánk legnagyobb édességfesztiválja és egyben legszínvonalasabb szakmai seregszemléje. Mára Európában is jegyzett a legnagyobb hasonló témájú rendezvények között.

Villányi Vörösbor Fesztivál – Villány, szeptember 30- október 2.

A Villányi Vörösbor Fesztivált, a villányi borvidék legnagyobb gasztronómiai rendezvényét október első hétvégéjén rendezik meg a településen. Három napon keresztül, péntektől vasárnapig, a borospincéktől a Rendezvénytérig zajlanak majd események, ahol a különböző zenei produkciók, hagyományőrző bemutatók és a szüreti felvonulás mellet kulturális és gasztronómiai csemegék is várják az érdeklődőket. A kínálatból természetesen a térség legjobb borai sem hiányozhatnak, melyekből kedvükre kóstolhatnak a látogatók.

Balaton Wine and Gourmet – Veszprémvölgy, szeptember 29 – október 2.

A Veszprémvölgy egyedülálló környezetében négy napon át tart a minőségi ételeknek és italoknak szentelt ünnep, ahol a régió legjobb éttermei és borászatai mutatkoznak be. A közönségprogramok mellett szakmai workshopok, mesterkurzusok, valamint két vendégország, Japán és Spanyolország kulináris különlegességei várják az idelátogatókat.

A Balaton Wine&Gourmet a Veszprém-Bakony-Balaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kultúrájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be mindazoknak, akik egy, vagy akár több kellemes napon át szeretnének elmerülni a térség ételeinek és italainak világában. Mindezt a Veszprémvölgy egyedülállóan csodás természeti és épített környezetében: árnyas lombok alatt, a Séd patak partján, a Jezsuita Rend által a 18. században épített templom és romkert természetes díszletében, ahol valódi értelmet kap a környezettudatos, fenntartható gasztronómiai és életszemlélet.

Tokalj-hegyaljai Szüreti Napok – szeptember 30- október 2.

90 éves a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok! A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok hazánk egyik legrégebbi szüreti eseménye, hisz 1932 óta ünneplik, így idén immár 90 éves a rendezvény. A szervezők a háromnapos ünnepen, szeptember 30-a és október 2-a között a fehér borok, színes kultúra jegyében a Kossuth téren várják az érdeklődőket.

Fotó: Facebook.com

Tavaly közel tízezren fordultak meg a három nap alatt a városban, és minden bizonnyal idén is sok látogatót vonz majd a fesztivál, hisz minden korosztály számára biztosítanak izgalmas programokat a szervezők nemcsak a Kossuth téren, de annak környékén is. Lesz látványos szüreti felvonulás, lesz szőlőösszeadási ceremónia (a borvidék polgármestereinek ünnepélyesen összeadott termésével), bemutatkoznak hagyományőrző csoportok.

A BORTÉR Tokaj-hegyalja kiváló boraival, a gasztrosétány finom ízekkel, a kézművesek és mesterségek utcája ajándéktárgyakkal várja a vendégeket. A sétáló utcában – vidám, szüreti hangulatban – térzenei koncertek, utcazenészek és utcaszínházi (gyerek)programok (népi játékok, kézműves foglalkozások, fotószínház) is szórakoztatják majd a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Címlap: Facebook.com/visitnyiregyhaza


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...