Gasztrocsúcs – ilyen a francia konyha!

Nehéz fába vágjuk a fejszénket! A francia gasztronómiáról írni nem egyszerű feladat, hiszen a jellegzetességeik tájegységenként változnak.

Francia almás-gesztenyés marha

Az ember ízlése folyamatosan változik. Egy időben tésztafüggő voltam, volt egy salátás meg egy húsevő korszakom is. Most az egytálételek vannak soron. Tök mindegy, mi van benne, de meg ...

Azt is mondhatnánk, hogy mindenféle élelmiszert fogyasztanak, viszont a nehezen megragadható, amolyan „franciás” modorral. Nehéz ételeket előszeretettel készítenek, ugyanakkor sosem esnek túlzásokba, valahogyan mindig megőrzik az ízlésesség határait. Először is! A franciáknál nincs margarinozás! Halmozzák a vajat, a mediterrán vidékeken pedig a valódi olívaolajat, előbbit klasszikus reggeliként, egy omlós croissant mellé is tálalják. S ha már a nap első étkezése: a legendás párizsi kávézókban az erősebb presszó ugyanúgy dívik, mint a lazább tejeskávé. Rengeteg zöldség és gyümölcs kerül nap mint nap az asztalokra, nem cicóznak, ha nagyobb étkezésekről van szó: különösen az összeülős, borozós vacsorák örvendenek nagy népszerűségnek a fiatalok körében (talán mondanunk sem kell, hogy ilyenkor ipari mennyiségben fogy a kiváló vörösbor, a dió és a helyi készítésű, termelői sajtok, különösen a camembert).

Lassan a hússal – francia almaboros marha >>

Quiche aux Champignos

Egy újabb isteni recept Julia Childtól. Könnyű elkészítni, és nagyon finom.:) Be kell, hogy valljam, én nem használtam ennyi vajat, amit a recept ír, mert nem szeretnék felelslegesen plusz ...

Kedvelt még ezen kívül a „francia tejföl”, a creme fraiche, ami több mint 30 százalék zsírt tartalmaz. Bár viszonylag sokféle húst fogyasztanak, a marhának kiemelkedő szerepet biztosítanak: a boeuf bourguignon új fejezet lesz annak, aki eddig csak marhapörköltet kóstolt. Igen, békát, csigát is esznek – ez régóta a gasztrokultúra része. Hal, kagyló, a fejedelmi éteknek számító osztriga leginkább Normandiában nagyon népszerű, de az egész ország gasztrokínálatában fellelhetjük a tengeri herkentyűket. Provence-ban a mediterrán konyha elemei érvényesülnek: rengeteg olíva, paradicsom, articsóka, sok-sok frissen használt zöld fűszer jellemzi a tájat, többen a világ egyik gasztronómiai csúcspontjaként értékelik az itt kóstolható finomságokat. Burgundiában találjuk a híres-nevezetes, testes vörösborok őshazáját, ugyanitt készül a franciák másik büszkesége: a függőséget okozó dijoni mustár – szinte minden árusnál, piacon kaphatunk belőle.

Pite francia módra >>

Sütőtökös créme brulée

Szeretem a créme brulée-t, most sütőtökkel próbáltam meg, nekem nagyon ízlett! A tetejére még vaníliás kandiscukorral még vaníliásabbá tehetjük! Az ötlet, hogy tejmentes legyen ...

Hagymalekvár Mignon konyhájából

Régóta szemeztem ezzel a recepttel, most végre kipróbáltam. Pirítósra kentük, májast ettünk hozzá, nagyon ízletes uzsonna lett belőle. Aki szereti a különleges finomságokat, tegyen ...

Savoya megyében is hanyagolják a nagyüzemi ételgyártást: a vadhúsok és erdei gombák találkozásából elképesztő ételkölteményeket alkotnak a szakácsok. Az édességeik az egész világot meghódították a maguk egyszerűségével: creme bruléé, clafoutis, tarte... Az egész országban elterjedt ugyanakkor a ratatouille – azaz a lecsó, természetesen nyáron a legfinomabb. Ezen kívül a franciák nemcsak isszák a bort, hanem főznek is vele, nem is keveset: szinte mindenbe löttyintenek pár deci száraz vöröset vagy fehéret. Nem ragaszkodnak görcsösen a receptekhez, majd' mindenkinek van bevált lecsója, tuti marhahúsos receptje.

Ekler fánkot farsangra! >>

Ratatouille a la L'ecsó

A barátnőmmel néztük meg a rajzfilmet, és rákérdezett, hogy el tudom e készíteni Remy lecsóját. Utánanéztem az interneten, és nem kevés keresés után találtam egy lefordított ...

Burgundi marha

A boeuf bourguignon receptjét Ainsley Harriott brit bbc tv-szakácstól láttam két napja és alig vártam, hogy jöjjön a hétvége, amikor ráérek elkészíteni. Nem az az étel, amelyiket csak ...

Fügés frangipane tart

Néhány hete kerestem meg egy nagyon kedves kolláganőmet, akinek fügefája van, hogy tudna-e nekem egy kis fügét adni, mégiscsak más, mint a bolti. Elkeseredtem a válaszán, szívesen adna- ...

Créme brulée

A franciáknál égetett krém, a spanyoloknál pedig katalán krém az elnevezése. Vitatott, hogy kinek az érdeme e népszerű édesség megalkotása, mindenesetre köszönjük, akárkit illet is ...

További francia recepteket itt találsz >>

A Világkonyha cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...