6 világhírű női gasztroblogger, akik meghatározzák, mit főzünk ma

Ma már nemcsak a szakácskönyvek által tanulhatunk meg főzni, számtalan blog és internetes oldal segít abban, hogy kamatoztassuk főzőtudásunkat. Összegyűjtöttünk hat híres nőt, akik az elmúlt évtizedekben meghatározták, mit és hogyan eszünk.

A régi szakácskönyveket mára felváltották a blogok, a főzőműsorok és persze a kifejezetten gasztronómiára specializálódott online felületek. Ma már, ha egy jó receptet keresünk, nem feltétlenül csapjuk fel a régi szakácskönyveket (persze az igazi klasszikusokat a mai napig a kicsit szétesett, rojtos szélű könyvekből nézzük ki), inkább beírjuk a keresőbe az elkészíteni kívánt recept nevét, és kikeressük a számunkra legszimpatikusabb receptet.

Sokszor nemcsak magyar, de külföldi oldalakra is eltévedünk, ilyenkor pedig sorra vesszük azon híres gasztrobloggereknek a receptjeit és praktikáit, akikre egy egész világ figyel. Nőnap alkalmából most olyan, nemzetközileg is elismert gasztrobloggereket gyűjtöttünk össze, akiket érdemes követned a legjobb receptekért és főzési tippekért.

Martha Stewart

Martha Stewart neve senkinek nem ismeretlen, az amerikai, lengyel szülőktől származó üzletasszony, írónő és televíziós személyiség gyerekkora óta érdeklődött a gasztronómia iránt, a savanyítás művészetét és a kertgondozással kapcsolatos tudását is szüleitől vette át az idők során. Martha fiatal kora óta modellkedett, történelemből és építészettörténetből szerzett diplomát, Amerika azonban évtizedek óta főzőműsorairól és könyveiről ismeri őt. Blogja a mai napig az egyik legnépszerűbb gasztronómiai oldal Amerikában, de láthattuk már őt számos filmben is.

Martha blogján és Instagram-oldalán megannyi érdekes főzési tippet és praktikát találunk, amelyet mi is könnyedén el tudunk sajátítani. Ha valaki, hát Martha Stewart egészen biztosan üde színfoltja a nemzetközi gasztronómiának.

Nigella Lawson

Nigella Lawson évek óta szórakoztat és elkápráztat minket a tévéképernyőn keresztül: gyors, házias receptjei talán több család szakácskönyvébe is bekerültek, és megannyi trükköt is elleshettünk tőle mozgalmas karrierje során. A gyakran szókimondó szakácsnő többször is bekerült a hírekbe, hol épp azért, mert túl obszcén nevű receptet töltött fel az internetre, hol furcsa pirítósvajazási módszere miatt.

Nigella nem mellesleg az Oxfordon tanult, édesapja Margaret Thatcher vezetése alatt volt kancellár. Nigella rengeteg könyvet adott ki, annál is több főzőműsorban szerepelt, 61 évesen pedig még mindig nagyon aktív, szinte napi szinten posztol recepteket és praktikákat Instagram-oldalára.

Ina Garten

Ina Rosenberg Garten, egyik becenevén a mezítlábas grófnő (Barefoot Contessa) amerikai író, a Food Network Barefoot Contessa című műsorának házigazdája, a Fehér Ház Menedzsment és Költségvetési Hivatalának korábbi munkatársa. Gartent nem mellesleg olyan gasztronómiai arcok mentorálták, mint Eli Zabar és Anna Pump séfek ,valamint Martha Stewart.

Ina Garten egészen fiatalon házasodott meg. Míg férje katonai szolgálatot teljesített Vietnamban, ő szabadidejében szívesen főzött, de egy párizsi kempingezés során kezdte el őt igazán érdekelni a gasztronómia, legnagyobb hatással pedig maga Julia Child volt rá, az ő könyvének köszönheti ugyanis, hogy mélyen beleásta magát a francia konyha rejtelmeibe.

A Barefoot Contessa név még a hetvenes években nyitott delikáteszbolt alapján keletkezett, de azt is érdemes tudni, hogy Ina több éven keresztül dolgozott a Fehér Házban mint költségvetési elemző. Garten ma Amerika-szerte ismert könnyű, de klasszikus receptjeiről és praktikus konyhai megoldásairól.

The Pioneer Woman

Ree Drummond egy igazi amerikai televíziós műsorban lett ismert, a sorozatban Drummond főz a családja és barátai számára, elsősorban az oklahomai Pawhuska tanyán. A The Pioneer Woman nevű blog szintén nagyon népszerű az amerikaiak körében, Ree pedig egy igazi gasztroceleb, egyszerre vezet műsort, nevel öt gyereket, saját márkája van, élete első ránézésre pont olyan, mint a nagybetűs amerikai álom. Blogja mára egy igencsak komoly gasztrooldallá nőtte ki magát, ahol nem csak érdekes recepteket, de hasznos tanácsokat is találunk mind főzés, háztartási tippek és öltözködés terén.

Deliciously Ella

Amikor Ella elkezdte a blogját, még fogalma sem volt róla, mi a célja az egésszel, már pedig egy egész vegán birodalom épült az energiagolyóira. A Deliciously Ella a legnagyobb vegán blog, amely ugyan ma már üzleti vállalkozásként működik, saját étteremmel és könyvekkel, így az applikációjukban sok minden csak fizetősen elérhető, még így is vannak ingyenes receptek, amelyekkel lenyűgözheti az ember a környezetét.

Giada De Laurentiis

Az olasz származású Giada a kétezres évek elején robbant be a köztudatba egy főzős tévéműsorban, ma pedig ő az egyik legismertebb olasz-amerikai séf. Rómában született de Amerikában nőtt fel, és mint sokan másokat, őt is kiskora óta érdekelte a főzés.

De Laurentiis a párizsi Le Cordon Bleu iskolában tanult, leginkább a cukrászat érdekelte. Miután visszatért az Egyesült Államokba, hivatásos séf lett, és több Los Angeles-i étteremben dolgozott, nevezetesen a Wolfgang Puck tulajdonában lévő Spagóban is. Később ételstylistként is dolgozott, először 2003-ban tűnt fel egy olaszos főzőműsorban.

2014 júliusában De Laurentiis megnyitotta első éttermét, a GIADA-t Las Vegas-ban. Az étterem menüje olasz konyhát visz kaliforniai hatásokkal, többek között „citromos spagetti, csirke cacciatore, marsala húsgombóc, rozmaringos focaccia és citromos laposkenyér, valamint zöldséges bolognai rigatoni is található az étlapon, de vegán és gluténmentes opciók is rendelkezésre állnak, az étteremben pedig nyitott konyha működik, így bárki figyelheti azt, hogyan készítik el a séfek az olasz-amerikai fogásokat. A szakácsnő műsora, a Giada szórakoztat 2020-ban EMMY-díjat is nyert.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass izgalmas beszélgetéseket izgalmas nőkkel az oldalról:

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...