A Gastro Design Award Magyarország egyetlen olyan megmérettetése, melynél a dizájn, és a külső megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket.
Mexikó, Dubai, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország hoteljeinek igazgatói és menedzserei is részt vettek hazai, neves szakemberek mellet az idei pályázatok kiértékelésében.
A zsűrizést követően nyilvánosságra kerültek a shortlistek, az október 9-i ünnepélyes díjkiosztó gálán pedig kiderül, kik lesznek az ez évi győztesek.
Varró Zoltán designer, belsőépítész vezetése mellett szeptember 5-én, a JAB Csoport elegáns, budai villájában ült össze a Gastro Design Award 2017 díjait odaítélő zsűri. A zsűri tagjai több kategóriában nem adnak át idén díjat, miután a pályamunkák nem érték el a megfelelő színvonalat.
Az idei shortlisteken kizárólag olyan pályamunkákat díjaznak, melyeket egyöntetűen elismertek a bírák.
A fő kérdés az volt, a designt vagy a praktikumot díjazzák, az egyszerűséget vagy az összetettséget értékeljék. Érdekes kérdés továbbá, vajon szerencsés-e egy az egyben lemásolni egy külföldi nagynevű sikeres tervező munkáját, vagy illene azt átalakítani az itthoni megvalósítás során.
Másolás és inspiráció – nehéz elválasztani a két dolgot. A bírák között volt olyan, aki szerint a jót le lehet másolni, sőt, érdemes is.
A hotelek értékelése során figyelembe vették, melyik hely milyen mértékben ad különleges élményt a vendégnek. Számított az egyediség, valamint az, mennyire követik a hazai megoldások a nemzetközi trendeket. Külön öröm, hogy shortlistre idén több vidéki szállás is került.
„Idén többen jelentkeztek, mint a korábbi években, azonban továbbra is fájó, hogy a nagy szállodaláncok nem pályáztak. Öröm, hogy új típusú szálláshelyek is látókörünkbe kerültek. Végre itthon is elkezd nyitni mind a vendéglátós, mind a szállodai szakma az egyediség, különlegességek nemzetközi trendje felé. Az pedig külön jó hír, hogy erre a vonalra egyre több a példa nemcsak a fővárosban, hanem vidéken, nagyobb és kisebb településeken egyaránt.” Foglalta össze a zsűrizés tapasztalatit Varró Zoltán a zsűri elnöke.
A Gastro Design AWARD
A Turizmus Trend / Vendég&Hotel szervezésében átadásra kerülő díj, Magyarország egyetlen olyan megmérettetése, amelynél a dizájn és a külső megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket.
A verseny célja, felhívni a figyelmet az éttermi és a szállodai vendéglátás arculatának, megjelenésének fontosságára,a vendéglátóipari kommunikációban alkalmazott vizuális, design és belsőépítészeti elemek minőségének kiemelt szerepére.
Íme, a Gastro kategória esélyesei:
BELSŐÉPÍTÉSZET
MERCEDES VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – ZÁRT VENDÉGTÉR DÍJ
Vendéglátóegységek 40 fő alatt
- ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum / ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum
- Homoki Lodge / Homoki Lodge - Nature Quest Resort
Vendéglátóegységek 40 fő felett
- B!stro Fine / Bistro Fine, este’r partners
- Deák St. Kitchen / Adria Palace
- Doblo Wine & Bar / Doblo Wine & Bar
- Zwack Unicum Füves Bár / Zwack Unicum, este’r partners
VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – NYITOTT VENDÉGTÉR DÍJ
- STAND25 / N Gasztronómia, PLUSDESIGNSTUDIO - Fejes Gergő
- Fricska Bisztró (Veszprém) / Fricska Bisztró, Somlai Tibor, belsőépítész; Katona Manufaktúra, kivitelezés
- Babérliget Kúria rendezvénypavilon / Babérliget Kúria
NESPRESSO BAR, PUB & CAFÉ (KÁVÉHÁZ, KÁVÉZÓ, PRESSZÓ) BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET DÍJ
- GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
EGYÉB VENDÉGTÉR BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET (delikátüzlet, cukrászda, étel-ital szakbolt stb.) DÍJ
- Füge bolt és kávézó / UGAR - Barcza Gergely, Csiszár Dalma, Lumoconcept (világítástervezés, lámpák)
- Hisztéria Cremeria / Singer Design, Hisztéria kávézó & fagylaltozó WestEnd City Center, Molnár Balázs (belsőépítész designer)
- Kristinus Borbár / Kristinus Borbirtok, Kiss Zsombor, Nero Solutions
DESIGN
WEBOLDAL- ÉS MOBILOLDAL DESIGN ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁG DÍJ
- GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
- Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
- Etyeki Kúria / Etyeki Kúria Borgazdaság, DONE Digital
LOGÓ ÉS GRAFIKUS ARCULAT DÍJ
- Anjuna Ice Pops / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
- Füge bolt és kávézó / Molnár Annamária
- Calavera Mexikói Étterem és Bár / Központ Bisztró, Cafe Design
- GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
- STAND25 / PLUSDESIGNSTUDIO - Fejes Gergő, belsőépítészeti tervezés, Kalászi Benjamin - grafikai arculat, képregény, képregény illusztráció, Püspöki Apor - designer, Csahók Ibolya, Fejes Gergő - grafikai arculat, logó
- Sushiroll / DekoRatio Branding & Design Studio, Nagy Zsófia Sebestyén Tamás
- Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes, Sebestyén Tamás
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Fűszernövényeink hasznosabbak lehetnek, mint gondolnád! - és az Amazonas is a nappalidba költözik