Amerikában már sok helyen rendelnek az éttermekben garbage-plate-eket, itthon azonban még nem jellemző, hogy egy tányéron szeretnénk látni a bundás kenyeret, a majonézes krumplisalátát és a pörköltet.
Na de ki találta ezt ki?
A New York-i Rochester városát hibáztathatod – vagy ennek mondhatsz hálát – az első ránézésre nem túl guszta tányérért. A 19. század második felében, és a 20. század elején görög bevándorlók érkeztek a városba, köztük volt Alexander Tahou is, aki 1918-ban nyitotta meg a West Main Texas Hots nevű kifőzdéjét.
A városban sokféle náció telepedett le, de egy közös pont mindegyikben volt: szerették az étterem kínálta hot dogot, hamburgert és sült krumplit, a hely pedig végül a garbage-plate szülőhelye lett. Az 1940-es években Alexander fia, Nick vette át az éttermet, átkeresztelte Nick Tahou Hots-ra, és a vendégeivel együtt megalkotta a garbage-plate-et.
A ’80-as években az egyetemisták körében kifejezetten népszerűvé vált az olcsó étterem, és mivel pénztárcájukkal ellentétben az étvágyuk nem ismert határokat, mindent rápakoltattak a tányérjukra, amit a kifőzdében kínáltak.
Ha a szolidabb változatot kedveled:
Az étterem még ma is működik, és a garbage-plate, a látszólag koncepció nélküli tányér a védjegyévé vált. A káosz tányérjának egyetlen szabálya van csupán: mindent rápakolhatsz, amihez kedved van. Éhesen, vagy ha egyetlen tányéron akarunk kipróbálni egy sornyi ételt, a garbage-plate remek választás, bár, tegyük hozzá, az érzékenyebb gyomrúaknak nem feltétlen ajánlott. A félmeztelen fiatalember láthatóan nagy rajongója ennek az irányzatnak:
Klasszikus garbage-plate
Egy hagyományos amerikai garbage-plate alján sült krumplivagy szósszal nyakon öntött makaróni pihen, majd jön a hot dog illetve hamburger, de elfér rajta a rántott mozzarella, a grillezett sajt, a kolbász és a sült hal is. Végül jönnek az öntetek, mártások, ízlés szerint a ketchup, mustár, de van egy speciális hagymás, chilis, cayenne-borsos szósz is, amit az amerikaiak imádnak. Az igazán bátrak és hagyománytisztelők az egészet alaposan összekeverik, és úgy eszik. Léteznek egészen ízléses változatok is:
Ugyan a '80-as években még csak a falánk egyetemisták ették, ma már sokakat elvarázsolt a garbage-plate, és számos amerikai étteremben kínálnak gigantikus mennyiségű, számunkra szokatlan ételpárosításokkal teli tányérokat. Nációnként változhat az, hogy mit tartalmaz, így nálunk jó eséllyel bundás kenyér, francia saláta, pörkölt nokedlivel, vagy paprikás krumpli lenne az alapja.
Ezeket olvastad már?
A Bajos Csajok bugyuta rózsaszín világa ihlette ennek a kávézónak...
Egy londoni étterem különleges módon tisztelgett egy 15 évvel ezelőtti mozifilm előtt. Egy napig minden étel, amit felszolgáltak, rózsaszínben pompázott.
Petrás Gabriella13 bolti titok, amit talán te is sejtettél, de nyíltan...
Ha tudnánk a teljes az igazságot, kétszer is meggondolnánk mit teszünk a kosarunkba - vagy ez is olyan, mint a virsli esete? Tudjuk miből készül, mégsem törődünk vele?
Petrás GabriellaEz a világ talán legrondább sajtja, ami az egyik legfinomabb...
A sajtimádók egyik ínyenc csemegéje lehet a Divle Obruk, ami a törökök egyik legérdekesebb gasztroremeke.
Petrás GabriellaFilderkraut, a csúcsos káposzta, aminek saját fesztiválja van
Te is imádod a káposztát? -Akkor lehet el kellene látogatnod a németek káposztafesztiváljára, ahol rengeteg káposztás étel és még több csúcsos zöldség vár!
Petrás Gabriella