Galette-mánia: íme egy lecsós-grillzöldséges és egy karamellizált salottás-répás változat

Galette-et édes formában, gyümölcsökkel biztos mindannyian kóstoltatok vagy legalábbis hallottatok már róla, de ugyanilyen tésztát sós változatban még nem feltétlenül láttatok. Most itt van két zöldséges gyöngyszem, próbáljátok ki őket!

A galette receptje Franciaország észak-nyugati részéről- a történelmileg is jelentős Normadia tartományból származik. Az innen származó gale szó pitét jelent, melynek a tésztáját mindenki egyedileg hajtogatja, szabad elgondolás alapján. Ugyanakkor ismert a Normandiától délre, az ország legnyugatibb csücskéből származó Bretagne-i hajdinalisztes fajtája is, ebbe gyakran sonkát és tojást is hajtogatnak. Általánosságban viszont elmondható, hogy leginkább savanykás gyümölcsökkel töltik a szélein felhajtott galette tésztáját.

Lecsós-grillzöldséges galette

A francia galette épp úgy meghódította az egész világot, mint az olasz pizza. A pizzát már csokis és gyümölcsös változatban is készítik, és galette-et is láttunk már hagymás, tehát sós változatban. A szabályok azért jók, hogy legyen mit megszegni, nem igaz? Én egyik nap megálmodtam ezt a zöldséges galette-tölteléket, és másnap gyúrtam hozzá egy rusztikus tésztát, hogy legyen mibe töltenem. Így készült ez a gyönyörűség!

Ami pizzán működik, azt galette-be is tölthetjük alapon, próbáljátok ki ezt a kis provance-i ízvilággal megáldott, ratatouille-hangulatot előidéző sós pitét!

Karamellizált hagymás-répás galette

A gyümölcsös sütiket szeretem, de nem hoznak annyira lázba, mint a zöldségesek. Az egyik kedvenc gyökérzöldségem a répa, hagymák közül pedig a salotta az abszolút nyertes nálam. Most ezt a két sokoldalú felhasználhatóságú szépséget tettem egy édes-savanykás-sós töltelékbe.

A zöldségeket egy kis mézzel és balzsamecettel karamellizáltam, így mentek a jól bevált vegán tészta közepére. Ehhez különben vegán vajat használok, ennek híján vegán margarint.

A tészta körbe-körbe való felhajtásához pedig egy fém tésztavágót használok. Ezzel nagyon egyszerű a munka, nem csak ebben a feladatban teljesít jól ez az eszköz, a fő funkcióján kívül, amire tudom, alkalmazom. Szóval, egyszer láttam egy gyönyörű képet egy salottás galette-ről, elolvastam a recept nevét, hogy karamellizált hagymás galette, aztán becsuktam ezt az oldalt, és eltűnt a látókörömből ez a tünemény, soha többet nem találtam meg. Ez a recept a kép után emlékezetből, és természetesen a répás kiegészítéssel készült. Ennek is adjatok egy esélyt, érdemes!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több szuper gasztrotartalom:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...