Galette-mánia: íme egy lecsós-grillzöldséges és egy karamellizált salottás-répás változat

Galette-et édes formában, gyümölcsökkel biztos mindannyian kóstoltatok vagy legalábbis hallottatok már róla, de ugyanilyen tésztát sós változatban még nem feltétlenül láttatok. Most itt van két zöldséges gyöngyszem, próbáljátok ki őket!

A galette receptje Franciaország észak-nyugati részéről- a történelmileg is jelentős Normadia tartományból származik. Az innen származó gale szó pitét jelent, melynek a tésztáját mindenki egyedileg hajtogatja, szabad elgondolás alapján. Ugyanakkor ismert a Normandiától délre, az ország legnyugatibb csücskéből származó Bretagne-i hajdinalisztes fajtája is, ebbe gyakran sonkát és tojást is hajtogatnak. Általánosságban viszont elmondható, hogy leginkább savanykás gyümölcsökkel töltik a szélein felhajtott galette tésztáját.

Lecsós-grillzöldséges galette

A francia galette épp úgy meghódította az egész világot, mint az olasz pizza. A pizzát már csokis és gyümölcsös változatban is készítik, és galette-et is láttunk már hagymás, tehát sós változatban. A szabályok azért jók, hogy legyen mit megszegni, nem igaz? Én egyik nap megálmodtam ezt a zöldséges galette-tölteléket, és másnap gyúrtam hozzá egy rusztikus tésztát, hogy legyen mibe töltenem. Így készült ez a gyönyörűség!

Ami pizzán működik, azt galette-be is tölthetjük alapon, próbáljátok ki ezt a kis provance-i ízvilággal megáldott, ratatouille-hangulatot előidéző sós pitét!

Karamellizált hagymás-répás galette

A gyümölcsös sütiket szeretem, de nem hoznak annyira lázba, mint a zöldségesek. Az egyik kedvenc gyökérzöldségem a répa, hagymák közül pedig a salotta az abszolút nyertes nálam. Most ezt a két sokoldalú felhasználhatóságú szépséget tettem egy édes-savanykás-sós töltelékbe.

A zöldségeket egy kis mézzel és balzsamecettel karamellizáltam, így mentek a jól bevált vegán tészta közepére. Ehhez különben vegán vajat használok, ennek híján vegán margarint.

A tészta körbe-körbe való felhajtásához pedig egy fém tésztavágót használok. Ezzel nagyon egyszerű a munka, nem csak ebben a feladatban teljesít jól ez az eszköz, a fő funkcióján kívül, amire tudom, alkalmazom. Szóval, egyszer láttam egy gyönyörű képet egy salottás galette-ről, elolvastam a recept nevét, hogy karamellizált hagymás galette, aztán becsuktam ezt az oldalt, és eltűnt a látókörömből ez a tünemény, soha többet nem találtam meg. Ez a recept a kép után emlékezetből, és természetesen a répás kiegészítéssel készült. Ennek is adjatok egy esélyt, érdemes!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több szuper gasztrotartalom:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...