A jelenlegi ajánlások szerint napi legalább fél kg zöldséget, gyümölcsöt érdemes az étrendünkbe illeszteni egészségünk védelme, megőrzése érdekében. Ezt jellemzően a hazai lakosságnak nem sikerül teljesítenie, de így vannak ezzel az Egyesült Államokban is. A nyughatatlan amerikai kutatók azonban nem hagyták ennyiben, nekiálltak feltérképezni, hogy mely zöldségek azok, amelyek igazi tápanyagbombák, melyeket érdemes mindenképpen a tányérunkon rendszeresen szerepeltetni.
Zöldségerőművek
Természetesen Amerikában még erre a termékkörre is külön kategóriát találtak ki, ezek a Powerhouse Fruits and Vegetables - PFVs, azaz a „zöldség- és gyümölcserőművek" - az elnevezés önmagáért beszél. Kutatásuk során először is definiálták magát a kategóriát, majd 47-féle zöldséget és gyümölcsöt vizsgáltak 17, élettanilag kedvező hatású, a krónikus betegségek megelőzése szempontjából jelentős tápanyag szemszögéből (pl. élelmi rost, fehérje, vitaminok, ásványi anyagok.) A 47 kijelölt versenyzőből a zöldségek kerültek ki győztesen, 41-nek sikerült teljesítenie az erőmű-kritériumokat.
Lássuk a Top 10-et!
10. Leveles kel
10. helyen végzett a leveles kel, ez mondjuk hazánkban nem könnyíti meg a dolgunkat, mert jellemzően nem kapható, nem termesztik. Azért ha valahol szembejön vagy külföldön élünk, vásároljunk be belőle.
9. Római saláta
Megmondom őszintén, hogy én nagyon megkedveltem ezt a salátafélét, igazi roppanós, nem szétázós, és ma már azért majdnem mindenhol kapható. Próbáljátok ki a római salátát!
8. Petrezselyem
Nálunk csórikám leginkább a húslevesben ázik, pedig valódi értékei nyersen fogyasztva érvényesülnek leginkább. Fűszerezzünk vele túrókrémet, készítsünk belőle fűszervajat, vágjunk petrezselymet a salátánkba!
7. Kerti saláta/tépősaláta
Kicsit nehéz eligazodni a sokféle salátatípus között, mindenesetre a kerti saláta/tépősaláta is előkelő helyen végzett a rangsorban. Én ezt a fajta salátát a helyi kertészetben szoktam venni palántaként (50 Ft/db!), tényleg folyamatosan hozza a friss zöld leveleket, mindig lehet belőle tépni a napi salátánkba, szendvicsünkbe. Balkonon is megél, nem nagy a helyigénye.
6. Cikória
Endívia néven is ismert, világos levelű, erős torzsájú roppanós zöldség. Kemény torzsája miatt jól párolható, süthető, nem esik, fonnyad össze, kiváló köretalapanyag. De természetesen fogyaszthatjuk nyersen is salátákban!
5. Spenót
Ó igen, ő is itt van. De kicsit helyezzük háttérbe a parajmártást meg a főzeléket, és nyissunk a spenótsaláták felé.
4. Céklalevél
Erre talán még egy kicsit várni kell itthon, hogy céklalevelet fogyasszunk rendszeresen (bár egy receptet nálunk is találhattok), de akinek van kiskertje és termel céklát, akár ki is próbálhatja!
3. Mángold
A mángoldért viszont én is rajongok, szezonban bármikor, bármennyit. Tényleg jó hír, hogy ráadásul még az egészségemnek is ennyire jót tesz.
2. Kínai kel
Mázlink van, ez a szépséges zöldség is sokfelé kapható már, én narancsos saláta formájában kedvelem a legjobban, de megígérem, hogy én is szélesíteni fogom a palettámat.
1. Vízitorma
És az abszolút nyertes a vízitorma! Sajnos ez is határeset még azért hazánkban, nem tölti meg a zöldségesek polcait, de bátran térjünk be egy kertészetbe és keressünk vetőmagot, ha érzünk ezirányban affinitást, hátha szerencsénk van. Ha még nincs, de elég sokan keressük, akkor pedig reméljük, előbb-utóbb kapható lesz.
(via CDC)