Betiltják a gázkazánokkal való fűtést Magyarországon?

Eszméletlen mennyiségű embert érintene Magyarországon a gázzal való fűtés betiltása, lássuk, mit gondolnak az európai uniós kezdeményezésről a szakértők.

Vajon hogy áll most az elvileg 2030-ra tervezett teljes leszámolás a lakóházak és irodák gázzal való fűtésével kapcsolatban? Vajon mi lesz azokkal a magyarokkal, akik (nem kevesen) gázzal fűtenek? Az Európai Parlement januárban szavaz a javaslatról.

A magyar szakértők szerint nem életszerű, hogy elvegyék tőlünk a gázkazánt

A megállapodás célja egyébként az, hogy az uniós épületek energiahatékonyságát ösztönözze, haladva a 2050-re tervezett klímasemlegesség felé - írja a 24.hu.

A magyarok és a gáz

A magyar háztartások mintegy hatvan százaléka gázzal fűt, elektromos áramot kevesen használnak e célra, így az energiaügyi szakértő, Holoda Attila szerint nem életszerű, hogy elvegyék tőlük a gázkazánt.

Sok millióból elképzelhető egyfajta állami csereprogram, illetve opció az is, hogy oda, ahol van gyógyvíz vagy gyógyfürdő, vezetéken el lehet vinni a meleg vizet, ami geotermikus fűtőanyagként hasznosítható.

Csere vagy betiltás?

Szilágyi László épületgépész, szakértő szerint sem teljes betiltás lesz, inkább a lejárt szavatosságú régi gázkazánok cseréjét tartja valószínűnek, illetve a megújuló energiaforrásra való átállást.

...bár valóban van költsége a cserének, ha jól csináljuk, akkor egyáltalán nem milliós ez a tétel sem. Egyre elterjedtebbek például a hőszivattyús rendszerek, amelyek kiépítése anyagi és beszerelési költséggel együtt néhány százezer forintból megoldható

- mondja.

Más szakértők szerint Magyarország kivételt kér majd a végrehajtás alól.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...