Ezt nem láttuk jönni: ezért kerül hungarikum alapfűszerünk majdnem tízezer forintba

Az utóbbi két-három évben képtelen mértékben elszállt a magyar fűszerpaprika ára. A mérhetetlen drágulás mögött több ok is áll, nézzük, melyek ezek!

A magyar fűszerpaprika egyik leggyakrabban és legszívesebben használt alapfűszerünk, amelynek minőségére is szeret odafigyelni a legtöbb háziasszony. Manapság sajnos már nemcsak ez a minőségellenőrzés vált nehézzé a boltokban, hanem alapvetően a termékek eredetének beazonosítása sem mindig egyértelmű. Ugyanis nem minden fűszerpaprika magyar, amit Magyarországon lehet kapni. Ennek pedig bizony köze van az áremelkedéshez is.

Ezért kerül hungarikum alapfűszerünk majdnem tízezer forintba

A szeptemberi KSH-mérések szerint már 9120 forintba került átlagosan egy kiló a fűszerből: a tavaly ugyanekkor mért árhoz képest ez 880 forintos, 10%-os emelkedést jelent. Ez pedig ki tudja, hová tart még a jövőben?

Az okokról egy kalocsai termelő nyilatkozott a Világgazdaságnak, a fűszerpaprika drágulását pedig elsősorban a kínai importáru által keltett árversennyel magyarázta.

Szerinte azok az árusok, akik 4000 forint körül adják a fűszer kilóját, egészen biztosan nem hazai termékkel kereskednek. Ez a szinte félbevágott ár pedig nem is csoda, hogy ekkora nyomást helyez a hazai termelőkre és termékekre.

A termelő azt is hozzátette, hogy az energiaárak és bérköltségek növekedése sem segít a helyzeten, ahogy az egyre gyakoribb és veszélyesebb aszályok és egyéb időjárási szélsőségek sem.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...