Fűszernövényeink hasznosabbak lehetnek, mint gondolnád! - és az Amazonas is a nappalidba költözik

Pratik Ghosh olyan víztisztító-rendszert kísérletezett ki, amelyben szobanövényeink is szerepet kaphatnak. De hogyan? 

Patrik Ghosh, a Royal College of Art hallgatója szokatlan és nagyon szép víztisztító-rendszert tervezett. A Drop by Drop a fűszernövények segítségével a mosogatás, fürdés során keletkezett szürkevizet képes ihatóvá varázsolni. A szürkevíz szóösszetétel a nem menthetetlenül szennyezett, de emberi fogyasztásra már éppen alkalmatlan vizet jelöli.

A szerkezet úgy működik, hogy az üvegbúra alatt lévő növények felszívják a rendszerbe juttatott szürkevizet, amely a leveleken keresztül - immár megtisztulva - elpárolog. A búra felfogja a mini esőerdő páráját, amely cseppekbe gyűlve egy edénybe csöpög.

A párolgást gyorsíthatja, ha a levegőt kiszivattyúzásával kontrolláljuk a búra alatti nyomást. Mivel a vizet maguk a növények szűrik meg, mérgező fajtákkal nem szabad kísérletezni.

Ghosh a Dezeen magazinnak elmondta, egy kicsike esőerdőt tervezett, egy komplett bioszférát, amelyben a fényt, a páratartalmat, a hőmérsékletet, a nyomást és a szelet is mi szabályozhatjuk.

A Drop by Drop tervezője egy szándékosan látványos és szép szerkezetet akart létrehozni, olyat, ami sokkal jobban mutat a nappaliban, mint a konyhában. Ghosh szerint azonban nem csak az esztétikumból fakad a projekt vonzereje.

Az, hogy egy élő, lélegző rendszer kap helyet a kedvenc kanapénk mellett, nagyon vonzó tud lenni.

A designer abban bízik, az egyelőre lassú folyamatot fel lehet majd gyorsítani, és a jövőben akár a már megvalósult, kis méretű prototípushoz hasonló szerkezetek boríthatják a brit házak kihasználatlan tetőzetét. Így 12 óra alatt akár 160 liter víz is megtisztulhat.

A jövő üvegházakkal díszített épületének fantáziarajza

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Ez az Instagram-profil csak azért jött létre, hogy megmutassa, mit jelentett a Simpson családnak a food porn

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...