Manapság már nem dívik olyannyira a befőttkészítés, mint anno. Betudható ez több dolognak is: a gyümölcsáraknak, a boltokban tömegesen elérhető késztermékeknek, sőt, akár még a szezonalitás háttérbe szorulásának is. Hisz' ki akar befőttekkel macerázni, ha a lédús görög barack decemberben is ott mosolyog a polcon? Mégis jól eshet a léleknek (és a gyomornak) néha-néha, ha az ember „idejétmúlt” dolgokkal foglalkozik: készítsünk hát újból befőttet, fedezzük fel ismét ezt a nagymamás hóbortot, és tegyük mindezt az alábbi fűszeres baracbefőtt receptjével, jó lesz!
A befőttekhez szükségünk lesz a következő alapanyagokra:
- 10 db őszibarack
- 1 l víz
- 300 g cukor
- 2 db fahéjrúd
- 2 db csillagánizs
- 2 citromból nyert citromlé
Az elkészítés pedig így alakul:
A barackokat keresztben bevágjuk, majd egy lábosba tesszük és leforrázzuk annyi forró vízzel, amennyi ellepi őket. Lefedjük és hagyjuk pihenni őket kb. 10 percet.
Közben egy gyorsforralóban összekeverjük a vizet a cukorral, a fűszerekkel és a citromlével. Addig forraljuk, amíg teljesen áttetsző lesz a szirup és minden cukorszem feloldódott.
A barackok héját lehúzzuk és a barackokat félbevágjuk (ha magvaváló) vagy feldaraboljuk nagyobb darabokra. Egy nagyobb lábasba tesszük a gyümölcsöt, majd ráöntjük a cukorszirupunkat.
A barackokat 5-10 perc alatt, alacsony lángon összefőzzük a sziruppal, majd sterilizált, jól záródó üvegbe töltjük a befőttet. Hagyjuk szobahőmérsékleten lehűlni, felbontás után pedig tároljuk hűtőben.
A fűszeres barackbefőtt teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Egy halom másik nyári recept vár arra, hogy elkészítsd: