A fűszeres barackbefőtt, amit a nagyi kamrája is megirigyelne

Ha hiányolod a nagymama kamrájának bőségét, a benne rejlő szirupos-fűszeres gyümölcsöket, akkor azért, vagy, ha nem akarod hiányolni télen sem a nyár legzamatosabb kincsét, akkor pedig azért készítsd el fűszeres barackbefőttünket. Esetleg csak úgy, heccből!

Manapság már nem dívik olyannyira a befőttkészítés, mint anno. Betudható ez több dolognak is: a gyümölcsáraknak, a boltokban tömegesen elérhető késztermékeknek, sőt, akár még a szezonalitás háttérbe szorulásának is. Hisz' ki akar befőttekkel macerázni, ha a lédús görög barack decemberben is ott mosolyog a polcon? Mégis jól eshet a léleknek (és a gyomornak) néha-néha, ha az ember „idejétmúlt” dolgokkal foglalkozik: készítsünk hát újból befőttet, fedezzük fel ismét ezt a nagymamás hóbortot, és tegyük mindezt az alábbi fűszeres baracbefőtt receptjével, jó lesz!

A fűszeres barackbefőtt receptjéért kattints a képre!

A befőttekhez szükségünk lesz a következő alapanyagokra:

  • 10 db őszibarack
  • 1 l víz
  • 300 g cukor
  • 2 db fahéjrúd
  • 2 db csillagánizs
  • 2 citromból nyert citromlé
A fűszeres barackbefőtt receptjéért kattints a képre!

Az elkészítés pedig így alakul:

A barackokat keresztben bevágjuk, majd egy lábosba tesszük és leforrázzuk annyi forró vízzel, amennyi ellepi őket. Lefedjük és hagyjuk pihenni őket kb. 10 percet.

Közben egy gyorsforralóban összekeverjük a vizet a cukorral, a fűszerekkel és a citromlével. Addig forraljuk, amíg teljesen áttetsző lesz a szirup és minden cukorszem feloldódott.

A fűszeres barackbefőtt receptjéért kattints a képre!

A barackok héját lehúzzuk és a barackokat félbevágjuk (ha magvaváló) vagy feldaraboljuk nagyobb darabokra. Egy nagyobb lábasba tesszük a gyümölcsöt, majd ráöntjük a cukorszirupunkat.

A barackokat 5-10 perc alatt, alacsony lángon összefőzzük a sziruppal, majd sterilizált, jól záródó üvegbe töltjük a befőttet. Hagyjuk szobahőmérsékleten lehűlni, felbontás után pedig tároljuk hűtőben.

A fűszeres barackbefőtt receptjéért kattints a képre!

A fűszeres barackbefőtt teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Egy halom másik nyári recept vár arra, hogy elkészítsd:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...