Tippek tökéletes fűszerezéshez

A fűszereknek kicsi a tápértékük. Ezek azok az ízesítők, melyeket pusztán az ízük miatt fogyasztunk, és amelyek életet adnak az ételnek.

Majd' mindegyik fűszer valamiféle hatással van a szervezetünkre: vízhajtó, görcsoldó, fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő. De mi most az ételek ízesítését és a fűszerek használatát nézzük meg egy kicsit közelebbről!

A legismertebb és legelterjedtebb fűszer a só. Szoros második a bors, nevezhetnénk őket a két alapfűszernek is. Szinte mindent sózunk, még az édes ételekbe is kerül egy-egy csipet belőle, a bors pedig a legtöbb sós, de néhány édes ételben is megtalálható. A sóról érdemes tudni, hogy vízben oldódik, és ebben eltér növényi fűszertársaitól. Tehát ha sózunk, mindig kicsit várjunk, hogy a só fel tudjon oldódni, és csak ezután kóstoljunk.

A szárított, sokszor őrölt fűszerek legtöbbje azonban olyan illóolajokat tartalmaz, amelyek zsírban oldódnak. Sokan csak akkor fűszerezik a szószokat vagy szószos ételeket, ha már felöntötték alaplével vagy vízzel, pedig a fűszerek mélyebb ízekre is képesek, ha kevés ideig olajban pirítjuk őket. Erre remek példa a mi magyaros pörköltünk vagy paprikásunk, hiszen az őrölt paprikát akkor adjuk az ételhez, amikor a hagymát már megpirítottuk, de a húst, amely levet enged, még nem adtuk az ételhez, és még fel sem öntöttük vízzel vagy borral.

Ugyanígy járjunk el akkor is, ha őrölt korianderrel, római köménnyel, kurkumával főzünk, de a borsnak is jót tesz egy kis olaj vagy zsír. Ezt a trükköt akkor is alkalmazhatjuk, ha őrölt fűszereink régiek, és már kissé ízüket vesztették.

A friss fűszereket – vagyis fűszernövényeket – főzés szempontjából két csoportra oszthatjuk aszerint, hogy a főzés teljes időtartama alatt mikor használjuk. A francia konyha ún. fines herbes (fin erb) , vagyis finom fűszerek keveréke azokból a növényekből áll, amelyeknek általában lágyabb száruk van, és a főzés végén adjuk az ételhez, mivel a hosszú főzéssel elvesztik az ízüket. A petrezselyem, a turbolya, a snidling és a tárkony alkotják, de adhatunk hozzá majorannát, zsázsát és citromfüvet is. Azonban ebbe a kategóriába tartozik még a bazsalikom, a koriander, a lestyán, a kapor és a menta is.

A bouquet garni (buké gárni, francia zöldfűszer-csokor elnevezése, melyet különböző ételekbe, összekötözve szoktak bedobni) ezzel szemben nagyrészt olyan fűszernövényeket tartalmaz, amelyek a hosszabb főzéssel sem vesztik el aromáikat. Ezek a rozmaring, a kakukkfű a tárkony, a babérlevél és a zsálya, de a bouquet garnihoz gyakran adnak oregánót, csombort, borsot, petrezselymet és bazsalikomot is.

Ez utóbbiakból a petrezselyem és a bazsalikom jelenléte azt is jelenti, hogy van átmenet a két csoport között, legalábbis ha a szárakat nézzük. A bazsalikom, a petrezselyem, a koriander, a turbolya és lestyán, valamint a majorannaszár bírja a hosszabb hőkezelést is, de a levelekkel ne kísérletezzünk, mert azok egészen biztos, hogy ízetlenné főnek.

A hosszan főzés persze nem jelenti azt, hogy a bouquet garni fűszereit nem adhatjuk az ételhez a főzés végén, de ekkor a finom háttéríz helyett vagy mellé egy erőteljesebb, frissebb ízt kapunk.

És természetesen fűszernek számít a szójaszósz, a csípős szósz, tehát a szószok nemzetközi világa, csakúgy, mint az ecetek és a különböző olajok is. Ezeknél nincs megkötés, így a főzés során illetve a végén is az ételhez adhatók

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...