Valószínűleg kevés olyan konyha van a világon, ahol ne akadna legalább öt különböző fűszer. Persze ez csak a szerény kiindulási alap: mondhatnánk, hogy a határ a csillag(ánizs)os ég. Azok, akik gyakran, szenvedélyesen és kreatívan főznek, hajlamosak előbb-utóbb egy egész szekrénynyi gyűjteményt felhalmozni, gyakran addig a pontig, amikor már a hátsó sorban megbújó fűszerek bizony feledésbe merülnek. Érdemes hát néhanapján némi kurátori munkát végezni, átnézni, hogy mi mindent rejt a fűszerespolcunk – ebben nyújthat segítséget az alábbi lista.
Nézd meg galériánkban az elhanyagolt fűszerek listáját!
4 elhanyagolt fűszer, amit gyakrabban kéne használnod
Mustármag
Csakúgy, mint az a szerencsétlen tubus a hűtőben, bizony a mustármagot rejtő zacskó/üveg is könnyedén mellékvágányra kerülhet – mindkét alapanyagot használjuk néha-néha, de olyan sűrűn azért mégsem, hogy rögtön eszünkbe jussanak. Pedig a mustármag több ételben otthonra lelhet, mint gondolnánk: tegyük sült húsok pácába, zöldséges egytálételekbe és ragukba, levesekbe, bármilyen házi savanyúságba.
Nigellamag
Amennyiben szoktunk néha kalandozni az indiai konyha fogásai közt, feltételezhető, hogy legalább egyszer ellátogattunk már a hozzánk legközelebb lévő indiai élelmiszerboltba. Itt netán bekerült a kosárba egy zacskó nigellamag, és annak a nagy része még nem fogyott el, ugye? Pedig nemcsak indiai receptekben használhatjuk az apró, fekete színű és hagymás aromájú szemcséket: szórjuk sült húsokhoz vagy használjuk fűszeres pörköltekben, húsos ragukban. Kenyerekre, lepényekre is kerülhet.
Édesköménymag
Szintén egy ázsiai boltban megejtett impulzusvásárlás eredményeként kerülhetett a bazsalikom és a füstölt fűszerpaprika közé ez az izgalmas mag. Míg kinézetben tényleg hasonlít a közönséges köményre, az aromája sokkal komplexebb: ánizsos, édeskés, enyhén kesernyés – mindezek alapján persze érthető, ha lassan fogy az édesköménymag, ugyanis nem tehetjük akármilyen ételbe. De próbálkozhatunk azért a használatával: párosítsuk céklával, krumplival, répával, esetleg csirkével levesekben, főzelékekben, ragukban. De legyünk vele óvatosak: képes elnyomni a többi ízt!
Kardamom
Ne könyveljük el egyszerűen „karácsonyízű” fűszerként a kardamomot! Leginkább ezért szokott kikerülni a rivaldafényből: ugyanis csak télen használjuk, édes süteményekhez vagy az esetleges curryhez. Pedig annyi minden profitálhat még a jelenlétéből: az olyan nyári gyümölcsök, mint a meggy, cseresznye, őszibarack, tulajdonképpen az összes bogyós, az olyan zöldségek, mint a répa, cékla vagy brokkoli. Adjunk több esélyt a kardamomnak!
Receptek a fűszerelhasználáshoz:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippeket mutatunk: