Mítoszkergetés a konyhában

Sokszor annyira magától értetődőnek veszünk dolgokat, hogy eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, vajon igazak-e. Így van ez az ételekkel kapcsolatban is.

Vegyük például a chilipaprikát...

A közvélekedés szerint az ereje a magjában van, ezért is távolítjuk el a főzés előtt. Ám a kapszaicin, ami a csípősségért felel, főképp a paprika lágy, világos színű ereiben termelődik.

A nyelv és az ízlelés

Régóta él az a vélekedés is, hogy a nyelvünk különböző részein különböző ízeket érzünk, így van egy adott pont, ahol például a csípős ízt érzékeljük. Ténylegesen azonban a nyelvünk teljes felületén érezzük az összes ízt, még ha nem is ugyanolyan intenzitással.

A füstmentes technológiák világa sem mentes a tévhitektől. Sokan úgy vélik, hogy a különböző füstmentes alternatívák mind ugyanolyanok. De valójában a működésükben és hatásukban is eltérnek egymástól.

A dohányhevítéses technológia olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy dohány- és nikotinpára szabaduljon fel, égés nélkül. A nikotinpárna viszont nem tartalmaz dohányt, ahogy az e-cigaretta sem. Ezek a különbségek az ízükben is visszaköszönnek.

Az is általános tévhit, hogy a füstmentes technológiák hatásairól nincsenek megbízható kutatások, holott bizonyos füstmentes technológiák mögött már évtizedes kutatómunka és számos rengeteg tudományos eredmény áll.

Persze mindig az a legjobb választás, ha el sem kezdünk dohányozni, vagy ha már elkezdtünk, akkor mielőbb végleg leszokunk, mivel a leszokással csökkenthető a legnagyobb valószínűséggel a dohányzáshoz kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázata.

Azokat, akik a leszokás mellett döntenek, fontos támogatni elhatározásukban!

Ha mégsem szokik le a felnőtt dohányos, akkor fontos, hogy tájékozódjon az ártalomcsökkentésről. A füstmentes technológiák használata során nem keletkeznek égéstermékek, és így alacsonyabb a bevitt ártalmas összetevők aránya. Azonban ezek sem kockázatmentesek: tartalmaznak például nikotint, ami függőséget okoz, megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást, és káros hatással van az emberi reprodukciós rendszerre.

Ahogy a konyhában, úgy a dohányzás esetében is hasznos, ha tisztában vagyunk a tényekkel!

Társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Legújabb receptek

Medvehagymás-túrós gnocchi

Az olasz malfatti névre hallgató házi gnocchi/gombóc ihlette az alábbi receptet. Ebbe, a kicsit magyarosabb verzióba azonban tavaszi medvehagyma és tehéntúró kerül, ettől frissebb, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!