FüstmentesINDEX: Javítsuk együtt a levegő minőségét!

A törvényi szabályozások és innovatív technológiák egyre javítják a levegő minőségét, az alábbi faktorok figyelembevételével magánemberként is hozzájárulhatunk a sikerhez – kezdjük a saját háztartásunkban.

A Magyarországon megtermelt áram mintegy 15 százaléka származik megújuló forrásból, vagyis aki hazánkban hálózati forrásból áramot vételez, alapvetően fosszilis fűtőanyaggal vagy a megújulókénál szintén nagyobb CO2-kibocsátással rendelkező atomenergiával termelt áramot fogyaszt. A felhasználás csökkentése így minden esetben mérsékli az üvegházgáz-kibocsátást.

A három lehetséges fő irány az energiatakarékosabb háztartási berendezések használata, elsősorban a nagyfogyasztók – hűtő, sütő, mosógép – esetén, a fölösleges használatok elkerülése, illetve a háztartási napelem felszerelése.

A napkollektor, a napenergiás vízmelegítő a használati meleg víz előállítására képes, segítségével a hőenergia-fogyasztás mintegy 20 százaléka takarítható meg. 20 négyzetméternyi napelemfelülettel – ami, ahogyan a neve is mutatja, áramot termel – egy átlagos fogyasztású családi ház áramszükséglete előállítható, vagyis az áramszámla „lenullázható”. A háztartási eszközök, mint a hűtőszekrény vagy a mosógép energiatakarékosra cserélésével összesen nagyjából 15-20 százalékos megtakarítás érhető el. 

Az energiahasználat elsősorban az évmilliókkal korábban élt állati és növényi szervezetek maradványiból képződött fosszilis tüzelőanyagok elégetésével járul hozzá a földi életfeltételek romlásához. A füst szén-dioxid-tartalma a légkörben üvegházhatású gázként viselkedve fokozza a felmelegedést. Nem ártalmatlan ugyanakkor a füstgáz többi összetevője sem: az égéstermékek számos légúti és daganatos megbetegedés okozójaként ismertek. 

Az ártalomcsökkentés nemcsak az energiafelhasználás optimalizálásával, illetve a fenntartható módszerekre való áttéréssel érhető el. Az olyan mindennapi tevékenységeink során is keletkezik ugyanis egészségkárosító füst, mint például a dohányzás, a zöldhulladék-égetés vagy éppen bizonyos konyhai tevékenységek.

Éppen ezért fontos, hogy sütés-főzés közben is odafigyeljünk a károsanyag-kibocsátásra.

A jó néhány receptünk mellett megtalálható Füstmentes index megmutatja, hogy az étel elkészítése közben mennyi káros anyaggal terheljük a környezetünket.

Minél nagyobb érték szerepel az ötös skálájú indexen, annál nagyobb a károsanyag-kibocsátás az adott étel elkészítése során a konyhában.Figyelj Te is jobban!


Az index társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére készült.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...