Kiderült, reggel vagy este érdemes-e fürdeni

Kétféle ember létezik: aki este, lefekvés előtt fürdik, hogy aztán tisztán fekhessen be a puha, meleg ágyba, és aki reggel nem is tud igazán felébredni egy frissítő zuhany nélkül. A tudomány is kétféle álláspontot képvisel a kérdést illetően, az egyik időpont mellett azonban egy kicsivel több érv szól...

Valószínűleg sokan vannak, akik az utóbbi hónapok rezsihíreire reagálva a hatalmas kádfürdőkről átálltak a gyorsabb, vízspórolósabb zuhanyzásra. Bár a kádfürdő kényelmesebb, jobb alkalmat teremt a relaxálásra, ha jobban belegondol az ember, ilyenkor valójában a testéről leoldódó koszban fekszik, míg egy kiadós zuhannyal rövid idő alatt megszabadul a bőrére tapadt szennyeződésektől.

Mindkét időpont mellett vannak érvek

De mikor érdemes fürdeni?

Ahogy az index.hu is írja, mindkét időpont mellett szólnak érvek: este szeretünk tisztán befeküdni az ágyba, a meleg zuhany ellazít, jobban tudunk tőle aludni. A reggeli zuhany ellenben felélénkít, és segít a keringés beindításában (különösen a hideg vagy langyos zuhany).

A tudomány mai állása szerint az esti fürdés azért is hasznosabb, mert a test ilyenkor szabadul meg a nap folyamán felgyülemlett szennyeződésektől. Vannak olyan baktériumok, amelyek szimbiózisban élnek a testünkkel, és vannak olyanok is, amelyek valódi kórokozók. Legyünk akár egész nap otthon, vagy dolgozzunk irodából, utazzunk, vásároljunk, mindegyik esetben számos baktériummal találkozunk, amelyek letelepszenek a bőrünkön.

Ezért is fontos, hogy naponta egyszer mosakodjunk, a leghatékonyabb megtisztulási módszer pedig a zuhanyzás. A megtisztulással lehetőséget adunk annak, hogy a bőr az éjszaka során regenerálódjon, szellőzzön, ráadásul így az ágyba sem visszük be a kórokozókat.

A reggeli zuhanynak is megvannak az előnyei, a hűvösebb vízben való fürdés ugyanis beindítja a vérkeringést. Bár a napi két zuhany igencsak drága mulatság, ha az esti fürdés után reggel hideg vízzel megmossuk az arcunkat és a nyakunkat, az talán hasonló módon segít az ébredésben.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...