Kiderült, várni kell-e evés után a fürdőzéssel

Nem kizárt, hogy neked is mondták a strandon a szüleid, hogy evés után várj egy kicsit a pancsolással. De tényleg pihentetni kell a gyomrunkat egy újabb lubickolás előtt?

Egy egész napos strandolás közben muszáj valamit falatozni is. Sokan evés után egy kis csendespihenőt tartanak, mivel úgy gondolják, hogy problémákat okozhat az evés utáni strandolás. De van ennek bármilyen valóságalapja?

Kiderült, várni kell-e evés után a fürdőzéssel

Igazából az egész hiedelem egy félreértésből ered

Az igaz, hogy étkezés után fokozódik a gyomor- és bélrendszer vérellátottsága. Attól azonban nem kell tartania senkinek, hogy emiatt ne jutna elég vér az izmokhoz, és így esetleg bajba kerülne a vízben úszva.

A valóságban evés után is marad bőven vér a keringésben az izmok megfelelő ellátásához

– mutatott rá a lapnak nyilatkozva dr. Matthew Badgett, a Clevelandi Klinika gyermekorvosa.

Az orvos egyébként középiskolás korában versenyszerűen úszott, és elmondta, hogy a versenyek előtt banánt, illetve sportitalokat fogyasztott, hogy javítsa a teljesítményét. Dr. Michael Boniface is hasonló állásponton van, aki azt is hozzátette, hogy az étkezést követő strandolás aligha okoz nagyobb bajt egy esetleges átmeneti hasi fájdalomnál, görcsnél.

Ezen kívül fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy úszás előtt-után odafigyeljünk arra, hogy elegendő folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe.

Akkor is izzadhatunk, amikor a vízben vagyunk, csakhogy ilyenkor megesik, hogy nem érzékeljük a folyadékveszteséget

– magyarázta.

Hozzátette azt is, hogy a kiszáradás komoly veszélyekhez vezethet, hiszen ez az állapot akár izomgörcsöt is okozhat, mely, ha a vízben ér minket, komoly probléma lehet belőle.

Forrásunk volt.


Nyáron is figyelj oda az egészségedre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...