Mindent sóznak és cukroznak, hogy függők legyünk

Ismerős az érzés, amikor egyszerűen nem tudod letenni a kezedben lévő chipset? Vagy éppen a „még egy kockát”, még sokszor egy kocka csokoládé követi? Ez nemcsak a te hibád… tanulmányok sora bizonyítja, hogy bizonyos rágcsákat azzal a céllal hoztak létre, hogy függővé váljunk tőlük.

Szinte egészen biztosan mindenki esett már egy zacskó chips vagy éppen egy doboz csokis keksz csapdájába. Ez esetben nemcsak az önuralomról, kontrollról vagy az ételekkel való egészségtelen viszonyról van szó, hanem arról is, hogy egyes snackeket úgy fejlesztettek ki az élelmiszeripari vállalatok, hogy függőséget okozzanak.

Az érzés, amikor egyszerűen nem tudod abbahagyni

Az emberek genetikusan előnyben részesítik az energiában gazdag ételeket – például a zsírokat és a cukrokat –, így a természetes szelekció is ösztönöz minket a magas cukor- és zsírtartalmú ételek fogyasztására

- magyarázza Jennifer Kaplan, a kaliforniai St. Helena-i Amerikai Kulináris Intézetben a Bevezetés az élelmiszerrendszerekbe című kurzus oktatója.

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup sok élelmiszerben megtalálható, beleértve a ketchupot, salátaönteteket, gabonaféléket és kenyeret. Ez a szirup megnöveli az ételek kalóriatartalmát és ízletességét, így az emberek többet fogyasztanak belőlük, mivel a cukor dopamint szabadít fel az agyban.

A korábban nem édes ételeket, mint például a tésztaszósz, ma már gyakran mesterségesen édesítik magas cukortartalommal, hogy a fogyasztók jobban vágyjanak rájuk.

A sóval kapcsolatban szintén kimutatták, hogy addiktív hatása van, mivel opioidszerű tulajdonságokkal rendelkezik.

Fenyőszirupos limonádé

A fenyőrügyből készített szirup jótékony hatása rendkívül eredményes megfázások esetén, a benne lévő anyagok nyákoldó hatásúak, így természetes köptetőként szolgál, ...

Nyári bodzabogyószörp

A bodzából sokan készítenek szörpöt, mármint a virágából: a nyár közepén beérő bogyók sajnos gyakran feledésbe merülnek. Pedig ezek is ugyanúgy adhatják egy édes, frissítő ital ...

Pina colada egyszerűen

A pina colada a legnépszerűbb koktélok közé tartozik, szinte mindenhol szerepel az itallapon. Nem kell megijednünk attól, hogy otthon elkészíteni bonyolult, hiszen kevés hozzávalóból, ...

A sót gyakran használják tartósítószerként és ízfokozóként, még olyan ételekben is, amelyekben nem várnánk. A túlzott sófogyasztás pedig, mint tudjuk, negatívan hat az egészségre.

Megemeli a vérnyomást, ami szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Mind a túlzott cukor-, mind a sóbevitel egészségügyi problémákat okoz.

Így elmondható, hogy sok olyan félkész vagy kész ételbe is (túlzott mértékű) cukor vagy só kerül, amibe egyáltalán nem lenne indokolt. Elgondolkodtató, hogy az élelmiszeripari vállalatok egy részének a függőség kialakítása-e a célja.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...