Fügét mutatunk!

A tréfát félretéve, most eláruljuk, mennyi finomság készülhet az egyetlen, nálunk is termő déligyümölcsből. Persze a füge jótékony hatásait sem hagyhatjuk ki. Fügézz velünk!

Az igazán mázlisták saját fügebokorról szüretelhetik e mediterrán csemegét, szerencsés esetben kétszer is egy évben: ha kedvez az időjárás, a június-júliusi első termést követően késő nyáron vagy kora ősszel még egyszer élvezhetik a mézédes gyümölcsöt. Ha úgy vesszük, mindnyájan szerencsésnek tekinthetjük magunkat, hogy egyáltalán megél hazánkban a fügebokor. Egyedül a fagy veszélyezteti a termést, 15 C-fok alatt a fagykár tizedeli a gyümölcshozamot.

Őszi fügedzsem (Fügedzsem 2.)

Igazi csemege, melyhez a füge anyukámék kertjéből származik, a recept pedig egyik kedvenc francia gasztroregényemből (Susan Loomis: Ház a Tatin utcán). Én most kezdésnek csak egy kisebb ...

Csakis az érettet!

Akár a kertbe, akár a piacra megyünk fügéért, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a füge nem utóérő gyümölcs, így csakis érett állapotában szedjük le, és a standról is csak a puha példányokat vegyük le. És ahogy az éretlen, úgy a túlérett füge sem élvezhető. A beszerzett gyümölcsöt mihamarabb fogyasszuk el. Eláll ugyan a hűtőszekrényben, de csak 1-2 napig (tálcára rakosgatva, egy rétegben).

Így fogyaszd!

Legkézenfekvőbb a fügét csak úgy magában, nyersen bekapni, viszont ilyenkor is fokozhatjuk az élvezeteket: a félbe-vagy negyedbe vágott gyümölcsöt csepegtessük meg valódi balzsamecettel és szórjunk rá parmezánforgácsot.

Ha nem a nyers fogyasztás mellett döntünk, vagy kapunk egy nagy adag fügét, készítsünk belőle befőttet, dzsemet, fügés süteményeket, vidámságra vágyók pedig bort vagy pálinkát. Töltve is isteni a füge. És salátákban vagy köretnek, hús mellé, kóstoltátok már?

Fügemustár

Ideje előkészülni karácsonyra. A fügemustár egy igazi különlegesség, ínyencség, az ünnepi asztal éke. Lehet kacsa- libasült, bélszín vagy akár vad mellé. Fügét viszont akkor már ...

Parmezános füge

Manapság már könnyen beszerezhető jó minőségű füge, és egyre többen árulnak hazait is. Pécsett el vagyunk kényeztetve, hiszen itt évente kétszer is beérik ez a csodálatos nyári ...

Fügefánk

A feketeszeder bokromtól pár méterre van egy 6 éves fügefa, az idén ez is szép és finom termést hozott. Egy régi újságban találtam ezt a receptet, nosza kipróbáltam. Hamar elfogyott, ...

Sajnos a hazánkban termő, adriai típusú füge aszalásra nem alkalmas, ne is próbálkozzunk vele. A mediterrán tájakon honos, szmirnai fügebokrok aszalni való gyümölcsöt teremnek, ez a fajta nálunk viszont nem él meg. Így marad a bolti aszalt füge, ami egész jó lehet, ha figyelmesen választunk: a félpuha, nem telejesen lapos egyedeket keressük, a kemény, vastag héjúakat pedig kerüljük. Felhasználás előtt áztatással puhítsuk meg.

Hatásos gyümölcs

Rostos gyümölcs lévén, az emésztésre igencsak jótékony hatású a füge, a szívre és idegekre pedig nyugtatólag hat, de vannak, akik vágykeltő mivolta miatt fogyasztják előszeretettel. Az ok tulajdonképpen mindegy, az viszont biztos: csodás gyümölcs a füge.

Fügés őzgerinc

Még sok helyen érik a füge, és talán az én kertemben is beérik a kis fügefám első 13 db termése. Ha igen, feltétlenül elkészítem ezt a süteményt, amit 2 évvel ezelőtt ...

Fügés őszisaláta

Az ősz beálltával mindenféle gyönyörű gyümölcs kerül az ember kezeügyébe. Ezekkel mindenképen kezdeni kell valamit, valami fantasztikusat. Ezt a salátát dobtuk össze egyik este Mr ...

További fügés receptek itt >>

A mindentudó mozzarella >>

Összegyűjtöttük a legjobb szeptemberi gasztroprogramokat >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...