A füge afrodiziákumként és fényűző gyümölcsként számon tartott – valójában virág, amit nagyjából július végétől lehet szüretelni, ha elegendő napfény érte, akkor még az ősszel is hoz második kör termést. Ilyenkor nyáron viszont a lehető legzamatosabb: édes, mint a méz és elképesztően egészséges! Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést és nem titok, hogy a bőrt is igencsak megszépíti. Hozzájárul az egyenletes barnuláshoz és ha szerencsénk van, akkor az arra hajlamosak esetében megelőzi a pigmentfoltok kialakulását. Ki gondolná, hogy mindez belülről, füge fogyasztásával, drága kozmetikumok nélkül is lehetséges?
Az illatos kis gumókat egész évben lehet kapni aszalva, így is isteni, persze nyersen és frissen nincsen párja – szinte nemzeti csemegeként tartják számon Európa déli régióiban. Erjesztenek belőle fügepálinkát, a horvátok büszkeségéből szinte mindenki kér, ha valamelyik ismerőse az Adriához utazik. Salátákba is keverik minden más gyümölccsel egyetemben, bármilyen mixnek a korona lehet a tetején több-kevesebb füge, ami mindezek mellett hatvan kalóriát, vasat és kalciumot is tartalmaz szemenként.
Személyes kedvencem a fügés pite vagy a vele készült gyümölcskenyerek, valójában bármilyen sütemény, szerintem omlós, vajas tésztával, piteformában az igazi. Az elszántak próbálkozhatnak lekvárfőzéssel, de süthető még délutáni kekszekbe és sajtokkal is jó kapcsolatba hozható – főleg, ha valamilyen könnyű, nyári borral is keresztezzük őket.