A városi ember számára ma már elképzelhetetlen a koncepció, hogy a közterületek fái, bokrai, növényei olyan ingyen kincsekkel szolgálhatnak, amelyek ínséges időkben a vásárolt élelmiszer hiányában felhasználhatóak a konyhában. És nem is csak azért, mert az utcák-parkok bokrait megnyirbálók általában valamilyen retorzióra számíthatnak az arra járó közterület-felügyelő kezei által, hanem egyszerűen amiatt, mert általában nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy leveleket és terméseket kelljen gyűjtögetnünk a túlélésért. És míg ez a helyzet továbbra sem érkezett el (hálistennek), ugyanúgy érdemes lehet megismerkednünk a természet olyan ingyen kincseivel, mint például a fügelevél. És miért? Hadd adjon több okot is erre a cikk!
A fügefák nyáron, sőt még ősszel is meglepnek minket gyümölcstermésükkel: inkább elhalmozásnak minősül ez a dupla termőidőszak, ami olyannyira lefoglalhatja a figyelmünket, hogy megfeledkezünk a növény többi részéről. Nevesen a levelekről, amelyek nemcsak hűs árnyékot képesek adni, hanem olyan ízes kamrakiegészítőket is, mint a szörp vagy az olaj. De ne rohanjunk ennyire előre, jöjjön a munka előtt egy kis érdekesség:
Tudtad, hogy a füge az ókori görög és római kultúrákban a bőséget szimbolizálta, és az istenek ajándékaként tekintettek rá? Érdekes párhuzamot alkot a gyümölcs érzéki, szinte szexuálisan fűtött szimbólumként való használata, illetve a fügelevél takarásban, a szemérem elrejtésében játszott szerepe, például szobrok, festmények esetében (á la Ádám és Éva).
A kapcsolat levél és termés között ma is él (még akkor is, ha már nem használjuk cenzúrára az előbbit és isteneknek szánt áldozatként az utóbbit): ezt elsősorban akkor fedezhetjük fel magunk is, ha megkóstoljuk mindkettőt. A füge levele ugyanis bátran és szabadon fogyasztható – persze nem magában rágcsálva, hanem különböző módokon felhasználva.
Miért edd?
A karakteres aromával rendelkező levelek fantasztikus (ingyen!) ízesítővé válhatnak a konyhánkban. Már szaglás alapján is érezhetjük az erőteljesen „zöld”, herbális illatokat, amelyek ízlelés során is felbukkannak majd. A kóstolás során továbbá vaníliás, kókuszos vonalakra is bukkanhatunk, sőt, ha nagyon akarjuk, a japán zöldtea-por, a matcha leheletét is érezhetjük benne.
Nem csak a kulináris élvezetek miatt érdemes adni egy esélyt a fügefa levelének, ugyanis megannyi pozitív élettani hatása is van a növénynek. A levelek vitamintartalmáról és egészségügyi felhasználásról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.
Mikor és hogyan szedd?
Térjünk is rá a lényegre: ha épp nem vagyunk olyan szerencsések, hogy a saját kertünkben terebélyesedik egy nagy, lombos fügefa, akkor kénytelenek leszünk megkeresni azt az ismerősünket/barátunkat, aki tud nekünk segíteni a gyűjtögetési projektben. Érdemes inkább ismert forrásból beszerezni a levelet, de mindenképpen olyan területről, ahol a fa feltehetően nem volt kitéve vegyszeres kezelésnek vagy szmognak/pornak.
A szüretet bármikor megejthetjük júliustól-októberig: az egészséges, sérülésmentes leveleket válasszuk, amelyeken nincsenek bogárrágások, barna foltok vagy esetleg madárürülék. A méret tulajdonképpen mindegy az íz szempontjából, szedhetünk fiatalabb, zsengébb, de öregebb darabokat is.
FIGYELEM! A fügefa leveléből és szárából egy tejszerű folyadék távozhat, ha megsérül – ezt a különleges nedűt Olaszországban például friss sajt készítésére használják (összeugrik tőle a nyers tej, a végeredmény pedig ricottaszerű lesz). Azonban hasznossága mellett van egy olyan kellemetlen tulajdonsága is, hogy irritálhatja a bőrt. Ha érzékenyebb a bőrünk, viseljünk kesztyűt a szedés során.
Általános konyhai használat
Ha nem akarunk nagyon alkotni-macerázni a levelekkel, egyszerűen ízesítsünk vele gabonaköreteket, savanyúságokat vagy ragukat. Csavarhatunk bele húst/halat is: ilyenkor a levelek aromájukat átadják az omlósra sülő húsnak.
Felhasználás #1: Szörp
A fügelevél tartósítására, ízének elpakolására több lehetőség is adott. Talán a legegyszerűbb ezek közül a szörpkészítés. A cukorszirupban megfőzött, majd leturmixolt levelek minden szemernyi aromájukat kiadják, így az ital igazán frissítő és különleges lesz.
Hozzávalók: 500 ml víz, 500 gramm cukor, 6-8 db fügefalevél
Elkészítés: A cukrot és a vizet forraljuk fel egy lábasban, majd tegyük bele a szirupba a megmosott és csíkokra vágott leveleket. Rotyogtassuk alacsony lángon 5-10 percig, majd tegyük az egészet turmixgépbe és dolgozzuk simára. Szűrjük le sűrű szövésű szitán, majd palackozzuk. Adhatunk hozzá friss citromlevet is, hogy még üdítőbb hatása legyen.
Felhasználás #2: Olaj
Sütéshez-főzéshez, pácok, mártások és öntetek készítéséhez jól jöhet egy kis üveg fügefalevél-olaj. A turmixolás során a zsiradék felhevül, a levelek ebben a közegben pedig könnyedén kiadják illóolajaikat. A kész terméket érdemes hűtőben tárolni a hosszú szavatosság érdekében.
Hozzávalók: 500 ml semleges ízű növényi olaj (pl. napraforgó, repce), 4-5 db fügefalevél
Elkészítés: Az olajat tegyük nagy teljesítményű turmixgépbe a megmosott és csíkokra vágott levelekkel együtt. Dolgozzuk simára, majd szűrjük át szitán és papírtörlőn, hogy a legkisebb levéldarabok se kerüljenek bele a végtermékbe. Tároljuk zárt üvegben, a hűtőben.
Felhasználás #3: Por
Mint a legtöbb alapanyaggal, a fügefalevelekkel is csodákra képes a hő: ha kiszárítjuk (és ezzel egyidejűleg enyhén megpirítjuk) őket, aromájuk megváltozik, sokkal inkább előtérbe kerül a kókuszos-magvas íz, a növényi-zöld vonal pedig kevésbé lesz érezhető. A szárított levelekből darált por kiválóan használható süteményekben (nagyjából a matchához hasonlóan).
Hozzávalók: fügelevelek
Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 130 fokra, majd a leveleket helyezzük a sütőrácsra úgy, hogy ne fedjék egymást. Hagyjuk őket lassan kiszáradni nagyjából 12-15 perc alatt, míg az állaguk teljesen porhanyós nem lesz. Ekkor daráljuk finom porrá aprítógépben vagy fűszermalomban. Tároljuk légmentesen zárható üvegben, dobozban, fénytől védett, száraz helyen.
Egy különleges piskótatekercs
Nézzük meg végül, hogyan zajlik a fent elkészített leveles alapanyagok felhasználása. Ha már egyszer oly' sok szó esett a matcháról, készítsünk a levélporral és -olajjal egy piskótatekercset, amelyet a zöldtea-porral készített japán sütemények inspiráltak.
Mind a tésztában, mind a krémben landolt valamennyi a fügefalevélből: az aroma, ugyan halványan, de mindkét részben érezhető. Színt ugyan sajnos nem produkált, mégsem egy egyszerű, mezei piskótáról van szó, hanem egy különleges, kreatív desszertről.
TIPP: A krémben használt fügefalevélport érdemes a tejszínben lassú tűzön megfőzni, hogy a hő hatására átadja ízeit zsíros környezetének. Az aromával enyhén zöld színhatás is jár.
A herbális, valahol trópusi fügelevélízhez ebben a tekercsben szederlekvár párosult, azonban használhatunk bármilyen más bogyós gyümölcsöt és lekvárt is – ezekkel is kiválóan együttműködik majd.
Mindenképpen érdemes hát kihasználnunk a természet adta lehetőséget: szüreteljünk, és hasznosítsunk egy nagy halom fügefalevelet, majd ízesítsük vele egész évben süteményeinket, köreteinket, főételeinket!
A természet szinte minden évszakban ad nekünk ingyen kincseiből: figyeld a Nosalty oldalát, ugyanis további alapanyagokat illetve gyűjtögetési, tartósítási és felhasználási tippeket hozunk a közeljövőben.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Izgalmas alapanyagok, amelyeket érdemes megismerni, majd megszeretni: