Jó pár évvel ezelőtt még kevesebbet hallottunk a fügéről kis hazánkban, pedig akkoriban is épp úgy megtermett nálunk, mint most. Ezt kihasználva ma már egyre többünk kertjében díszeleg egy-két csodás fügefa, mely nyár vége fele kezdi ontani magából különleges, már a Bibliában is helyet kapó termését.
Na de tudtad, hogy nem csak gyümölcse, hanem levele is hasznosítható, sőt, mi több, egészséges?
Főzz belőle teát! Hogy miért?
Mert a fügefalevél-tea a vérnyomás és a vércukorszint szabályozására, a csontritkulás megelőzésére, valamint az emésztési gondok enyhítésére is jó megoldás lehet.
Forrása továbbá az A-, a B1- és a B2-vitaminnak, de van benne kalcium, vas, foszfor, mangán, nátrium és kálium is. Lehetőleg a zsenge, fiatalabb leveleket használd! Kúraszerűen egyébként májzsugor, hörghurut és aranyér esetén javasolt fogyasztani.
A fügefalevél-tea elkészítése:
Egy liter forrásban levő vízhez tegyél két evőkanál szárított fügefalevelet, majd forrald 15 percig. Leszűrés után már fogyasztható is. Napi 1 bögrével ajánlott inni belőle.
Egyéb felhasználása:
Mivel kellemes kókuszos-diós-vaníliás aromát kölcsönöz az ételeknek, sok kultúrában egyfajta wrapként használják a fügefa levelét, azaz ebbe csomagolnak különféle, sokszor rizses töltelékeket, és főzik meg.
+ Tipp: ha kb. 20 percig enyhén sós vízben főzöd a leveleket, spenót gyanánt is bevetheted!
Még több gyógyhatású növény itt: