Kétesélyes, hogy tudtad, milyen egészséges a fügefalevél

Már az ókorban is ismerték levelét, és tudták róla, hogy gyógyító hatású, mi mégis csak a termését esszük. Ez bizony a füge. Na de mire is jó a fügefalevél?

Jó pár évvel ezelőtt még kevesebbet hallottunk a fügéről kis hazánkban, pedig akkoriban is épp úgy megtermett nálunk, mint most. Ezt kihasználva ma már egyre többünk kertjében díszeleg egy-két csodás fügefa, mely nyár vége fele kezdi ontani magából különleges, már a Bibliában is helyet kapó termését.

Na de tudtad, hogy nem csak gyümölcse, hanem levele is hasznosítható, sőt, mi több, egészséges?

Főzz teát a füge leveléből!

Főzz belőle teát! Hogy miért?

Mert a fügefalevél-tea a vérnyomás és a vércukorszint szabályozására, a csontritkulás megelőzésére, valamint az emésztési gondok enyhítésére is jó megoldás lehet.

Forrása továbbá az A-, a B1- és a B2-vitaminnak, de van benne kalcium, vas, foszfor, mangán, nátrium és kálium is. Lehetőleg a zsenge, fiatalabb leveleket használd! Kúraszerűen egyébként májzsugor, hörghurut és aranyér esetén javasolt fogyasztani.

Duplafügés-diós keksz

A fügeszezon harsány megünneplése ez a recept, ugyanis nem csak egyféle módon, hanem duplán is teszünk bele a gyümölcsből. Így minden falat kekszbe jut majd zamatos fügearoma, amit a ...

Fügés-ricottás leveles pite

Nem szégyen az, ha az embernek nincs kedve vagy ideje tésztát gyúrni, igenis nagyon praktikus dolog az előre gyártott tészta – ehhez a recepthez pedig tökéletes is. Íme a mi végtelenül ...

Házi fügelekvár

Mint ahogy a legtöbb gyümölcsöt, a fügét is változatosan lehet elkészíteni. Ha sok fügénk van, és már nem tudunk mit kezdeni vele, remek választás egy sűrű-ragacsos fügelekvár, ami ...

A fügefalevél-tea elkészítése:

Egy liter forrásban levő vízhez tegyél két evőkanál szárított fügefalevelet, majd forrald 15 percig. Leszűrés után már fogyasztható is. Napi 1 bögrével ajánlott inni belőle.

Egyéb felhasználása:

Mivel kellemes kókuszos-diós-vaníliás aromát kölcsönöz az ételeknek, sok kultúrában egyfajta wrapként használják a fügefa levelét, azaz ebbe csomagolnak különféle, sokszor rizses töltelékeket, és főzik meg.

+ Tipp: ha kb. 20 percig enyhén sós vízben főzöd a leveleket, spenót gyanánt is bevetheted!

Forrásunk volt.


Még több gyógyhatású növény itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...