Fruktózzal az egészségért?

Nemrégiben még a fruktóz volt az egészséges életmód csodaédesítője, ma azonban már inkább a káros hatásairól értekeznek a szakemberek. Hol is van akkor az igazság?

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a fruktóz, mint a kristálycukrot helyettesítő édesítőszer. Ennek oka az lehetett, hogy glikémiás indexe alacsonyabb a szőlőcukorénál, így kezdetben a cukorbetegek étrendjébe ajánlották, majd egyre szélesebb körben, különböző felkapott diétákban vált a cukor egészségesnek titulált helyettesítőjévé.

A fruktóz (hétköznapi nevén gyümölcscukor) természetes formában a gyümölcsökben, néhány zöldségben és a mézben előforduló egyszerű cukor. A mesterséges élelmiszerek közül része a kristálycukornak, de tartalmazza az élelmiszerek címkéjén egyre gyakrabban megjelenő glükóz-fruktóz szirup (ami gyakorlatilag nem más, mint folyékony kristálycukor), az invertcukor vagy a – kristálycukornál több fruktózt tartalmazó – izocukor is.

A fruktózt divatos szárnyalásával egyidőben az élelmiszeriparban egyre nagyobb mennyiségben használták a különféle italok (pl. szénsavas üdítők, jeges teák, szörpök stb.) és élelmiszerek (pl. gabonapelyhek, müzlikeverékek, müzliszeletek, lekvárok stb.) édesítéséhez. Alacsony ára mellett intenzívebb édes ízt és hosszú eltarthatóságot biztosít, javítja a péksütemények nedvességtartó képességét és frissességét. Érdemes figyelmesen olvasni az összetevőlistát a csomagolásokon, hiszen az édesített élelmiszerek összetevői között rendszeresen megjelenik a cukor, a fruktóz, a glükóz-fruktóz szirup vagy a fruktóz-glükózszörp. A fruktóz, mint „egészséges cukor” idea elterjedése miatt, adott esetben a magukat egészségtudatosnak gondoló vásárlók is nyugodt szívvel vásárolnak a fruktóz tartalmú élelmiszerekből.

Az elmúlt két-három évtizedben jelentősen nőtt az elhízás, a különféle anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség), a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága. Ezek kialakulásának hátterében álló okok keresése során vizsgálták a fruktóz szerepét is. Az eredményekből kiderült, hogy a túlzott fruktózfogyasztás valóban hozzájárul az elhízáshoz. Ennek (egyik) oka, hogy fogyasztása nincs hatással a jóllakottság és az éhségérzet szabályozására, így fogyasztását követően nem érezzük magunkat telítettnek. Azaz, adott esetben a szükségesnél nagyobb mennyiségű energiát juttatunk a szervezetünkbe, miközben étvágyunk továbbra is megmarad. Ugyanakkor nem érdemes mindenért a fruktózt okolni, hiszen az egészségi állapotunk romlása alapvetően életmódunk, táplálkozási szokásaink és fizikai aktivitásunk függvénye.

Kiegyensúlyozott táplálkozás esetében azonban nincs ok túlzott aggodalomra, hiszen természetes formában, vagyis zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nem kerülhet túl sok fruktóz a szervezetbe. Édesített italokkal, ételekkel és édességekkel viszont igen, ezért ezek csak ritkán szerepeljenek étlapunkon!

Mentaszörp nyírfacukorral

A gyerekek kedvence a bodzaszörp. Mivel én a tartósítószermentes változatot készítem, nyár közepe felé sajnos már elfogy. Szerencsére a kis mentabokor egész nyáron gyönyörűen hozza ...

Cukormentes kékszilvalekvár

Tudom, fura így télvíz idején szilvalekvár recepttel előrukkolni, de most volt rá időm. Szóval egy egészséges, cukormentes lekvárkészítési módot kerestem a könyvtárunkban hajdanán. ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...