„Minden nap egy alma az orvost távol tartja”.
Gondolnánk, hogy vannak, akikre nem igaz a mondás? Ők fruktózfelszívódási zavarban (fruktóz-malabszorbcióban) szenvedők. Gyümölcsök, méz fogyasztása utáni hasi görcsök, puffadás és hasmenés gyötri őket.
Fruktózmalabszorbció = fruktózfelszívódási zavar
A fruktózfelszívódási zavar szerzett betegség, mely gyakran társul tejcukorérzékenységhez (laktóz-intoleranciához), cöliákiához, kísérője lehet az úgynevezett irritábilis bélszindrómának (IBS). Jellegzetes tünete a fruktóztartalmú étel fogyasztását követő puffadás, gázképződés, hasi görcs, hányinger, hasmenés.
Amennyiben felmerül bennünk a fruktózfelszívódási zavar gyanúja, első körben keressük fel a házi (gyermek)orvosunkat, tőle kaphatunk beutalót gasztroenterológus szakorvoshoz. A diagnózis felállítása egy egyszerű vizsgálattal, fruktóz fogyasztása utáni kilégzéses teszttel történik.
Mi a fruktóz, miben található?
A fruktóz, közismertebb nevén gyümölcscukor, természetes formában a gyümölcsökben, zöldségekben, a mézben fordul elő. Magas fruktóztartalommal bírnak a fenti nyersanyagokból készült:
- élelmiszerek: gyümölcsjoghurtok, dzsemek, lekvárok, aszalt gyümölcsök, fagylaltok,
- ételek: pl. gyümölcsleves, gyümölcsös piték stb.,
- italok: gyümölcslevek, szörpök, édes borok, cherry,
- édesítőszerek: gyümölcscukor (fruktóz), kristálycukor, vaníliás cukor, barna cukor, fruktóz-szirup, glükóz-fruktóz szirup, agavé szirup, kukorica szirup stb.
És ez még nem minden, létezik fruktózintolerancia is
Bár a kezelése hasonló, de ne azonosítsuk a fruktóz-malabszorbciót a fruktózintoleranciával, ami egy ritka, örökletes anyagcserezavar, egészen korán, csecsemőkorban jelentkezik. Ilyenkor enzimhiány következtében a szervezet nem tudja átalakítani a gyümölcscukrot szőlőcukorrá (glükózzá), aminek következménye alacsony vércukorszint és az ezekkel járó tünetek (remegés, fejfájás). A kezeletlen esetek májkárosodáshoz vezetnek.
A megoldás: alacsony fruktóztartalmú étrend
- Teljesen zárjuk ki az étrendből a magas fruktóztartalmú alapanyagokat: alma, körte, szőlő, füge, sárgadinnye, cukordinnye, görögdinnye, papaja, carambola (vagy csillaggyümölcs) csipkebogyó, minden szárított és aszalt gyümölcsöt, lekvárt, dzsemet, gyümölcslevet! Az alapanyagok fruktóztartalmának megállapításában a különböző fruktóz táblázatok lehetnek segítségünkre. A táblázatok között találhatunk ún. fruktóz-egyenérték táblázatokat is, amik azt mutatják, hogy az adott nyersanyagból mennyi tesz ki egy grammnyi fruktózt.
- A glükóz (szőlőcukor) segíti a fruktóz felszívódását, ezért javasolt az alacsony fruktóztartalmú gyümölcsök közül azokat előnyben részesíteni, amelyeknél a fruktóz/glükóz arány 1 alatt van. A legtöbb fruktóztáblázat jelöli ezt az arányt. Ezek alapján egyéni tűrőképesség szerint kis mennyiségben beépíthetők az étrendbe: a citrusfélék (narancs, mandarin), kiwi, bogyós gyümölcsök (szeder, málna, áfonya) kajszibarack, érett banán.
- A zöldségek tekintetében valamivel könnyebb dolgunk van. Bár vannak kivételek, mint a nyers vörös káposzta és a feldolgozott paradicsom, ami paradicsompüré és a ketchup formájában koncentráltan tartalmazza a fruktózt. Kis mennyiségben, egyéni tűrőképesség szerint fogyaszthatók a káposztafélék (pl. brokkoli, kínai kel), a hagymafélék (fokhagyma, vöröshagyma), a padlizsán, a spárga, az articsóka. Bátrabban: a burgonya, gomba, spenót, sárgarépa.
- Gabonafélék közül a búza, a zab és a rozs pedig kisebb mennyiségben tartalmaz fruktóztartalmú vegyületet (frukto-oligoszacharidokat), a belőlük készült élelmiszerek ételek korlátozott mennyiségben fogyaszthatók. Egyszerűbb megoldás lehet, ha gluténmentes kenyeret, tésztát fogyasztunk.
- Az étrendben inulintartalmú nyersanyagok (csicsóka) és a hozzáadott inulint tartalmazó élelmiszerek is kerülendők. Inulint különösen a cukorbetegeknek szánt vagy más „diétás” élelmiszerek tartalmazhatnak, pl. joghurtok, müzlik.
- A fruktózt tartalmazó édesítőszereken túl a panaszokat az úgynevezett cukoralkoholok is kiválthatják: szorbit(ol), eritrit(ol), xilit(ol) vagy nyírfacukor, maltit(ol), isomaltit(ol), mannit(ol), lactit(ol).
- Szabadon fogyasztható nyersanyagok: natúr tejtermékek (natúr joghurt, kefir, ízesítetlen sajtok), tőkehúsok, tojás, szőlőcukor, ill. az energia- és fruktózmentes édesítőszerek: pl. stevia, aspartam, aceszulfám-K, szaharin, taumatin.
- A megfelelő energia- és tápanyagmennyiség biztosítása érdekében különösen csecsemőknél, gyermekeknél szükséges (lehet) tápszeres kiegészítés.
Ha nem tudod, mi van benne és hogy készítették el, ne edd meg!
Fruktóz-malabszorbciónál is érvényesek a táplálékallergiára vagy -intoleranciára vonatkozó általános szabályok. Kötelező böngészni az élelmiszercímkét, különös tekintettel az élelmiszerekben szereplő édesítőszerekre. Étteremben, vendégségben tételesen kérdezzünk rá az étel hozzávalóira, elkészítési módjára.
Olvasd el kapcsolódó cikkünket!
Korábbi cikkünkben már írtunk a FODMAP étrendről, melynek egyik eleme a fruktóz visszaszorítása. A FODMAP étrend ismertté válásával az öndiagnózissal megállapított a fruktózfelszívódási-zavar is egyre gyakrabban jelenik meg. Az öndiagnózistól és az esetenként teljesen szükségtelen diétás megszorításoktól azonban mindenkit óvnék. A diagnózis felállítása orvosi vizsgálathoz kötött!
Diagnosztizált fruktóz-malabszorbcióval a megfelelő étrend összeállításához javasolt dietetikus segítségét kérni. A dietetikus szakember a tiltólisták összeállításán túl segít abban, hogy az étrendi korlátok mellett hogyan tudunk szervezetünk számára elegendő tápanyagot, biztosítani. Orvoshoz és dietetikushoz fordulni nem utolsó sorban azért is megéri, mert a fruktóz-malabszorbcióból a helyesen betartott étrend mellett van esély a gyógyulásra.