Talán nem sűrűn jut eszünkbe, hogy gyümölcsöt kéne tennünk egy szendvicsbe, hiszen mindig van valami hívogatóbb: például egy szelet sonka vagy sajt, egy kis saláta, paprika, majonéz vagy mustár. Pár kontinenssel odébb, Japánban azonban már néhány lépéssel előttünk járnak. A szigetországban népszerű szendvicsek (vagy sandok) egyik közkedvelt fajtája a gyümölcsös verzió, ami nem elég, hogy lágy tejszínhabos krémet és színpompás gyümölcsöket rejt magában, de felvágva szemet gyönyörködtető virágok „nyílnak ki” belőle. Mindjárt elmondom, hogy ez pontosan mit is jelent, és persze azt is, hogy milyen meglepően egyszerű elkészíteni a legszebb fruit sandokat.
Ilyen egy szendvics Japánban
Japán évszázadokra visszanyúló, tradicionális hagyományai mellett jelen van egy folyamatosan változó, az új hatásokra reagáló kultúra is, aminek egy jó példája a sando. Ez ugyanis egyike azoknak a japán recepteknek, amelyek valamilyen nyugati hatás mentén jöttek létre.
Magyarul a japánok fogtak egy nyugati klasszikus ételt, majd szépen a saját ízlésükre alakították.
A fehér, puha, szeletelt kenyérből készült szendvicsek nagy népszerűségnek örvendenek Japánban. Mindig egy nagyon foszlós, gazdag kenyérféléből (shokupan) készítik őket, aminek a héját általában levágják. A sandoba kerülhet rántott csirke (katsu sando), a híres wagyu marha, vagy a fruit sando esetében tejszínhabos krém és friss gyümölcs.
Mit rejt a kenyér?
Az a legjobb a fruit sandoban, hogy szinte bármilyen gyümölcsöt tehetünk bele, ezért egész évben el lehet készíteni, mindig az éppen szezonális alapanyagokkal. Én most azért döntöttem a tél vége mellett, mert ilyenkor tényleg nagyon sok egzotikus lehetőség van a kivitől kezdve a mangón át a mandarinig.
Ezen kívül pedig egy mascarpone és tejszín keverékéből kapott légies, gazdag, épp csak enyhén édeskés krém kerül a kenyerek közé, ami körbeöleli a gyümölcsöket.
Imádjuk a vadvirágos rétet
Persze nem akárhogy kerülnek a gyümölcsök a szendvicsbe, hiszen így nem lenne akkora durranás a dolog. A fruit sando egyik jellegzetessége, hogy készítői virágokat és sormintákat rejtenek el benn, így ha felvágjuk a szendvicset, elképesztő látványban lesz részünk.
Ezen a ponton kicsit elkezdtem izgulni, és félig talán fel is adtam a dolgot fejben. Azonban, miután belekezdtem, (és megnéztem pár okító videót), kiderült, hogy egyáltalán nem bonyolult feladat a gyümölcsök elrendezése.
A lényeg, hogy mindent abban az irányban rendezzünk el, ahogy majd fel fogjuk vágni a szendvicset (ezt érdemes átlósan tenni), illetve, hogy lássuk el bőven krémmel, különben szét fog esni. Attól se riadjunk vissza, ha nagyon púpos lenne a kenyér (például egy egész mandarintól), az üres részeket töltsük ki gyümölcsdarabokkal (úgysem fognak látszani) és krémmel.
Szintén fontos, hogy amikor becsomagolva betesszük a hűtőbe, jelöljük meg rajta a vágás irányát, nehogy eltűnjenek a szép virágok a szeletelés után.
Fruit sandot enni igazán különleges élmény volt: a friss gyümölcs, a tejszínes krém és a puha fehér kenyér egy olyan hármast alkot, ami valahol már a torták és sütemények szintjét súrolja. Én csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas és kreatív projekt lehet a konyhában.
Készítsünk japán gyümölcsös szendvicset!
Hozzávalók: 250 g mascarpone, 250 g habtejszín, 4 ek cukor, 12 szelet fehér szendvicskenyér (nagyméretű), 1 db mandarin, 2 db kivi, 1 db mangó, 1 fürt fehér szőlő, 1 marék áfonya, 1 marék málna, 1 marék eper
Keverjük habosra a mascarponét a tejszínnel és a cukorral.
A mandarin pucoljuk meg, de hagyjuk egyben. A kivit pucoljuk meg, az egyiket hagyjuk egészben, a másikat hosszában vágjuk vékony szeletekre. A mangót pucoljuk meg, vágjuk le a felét, majd szúrjunk ki belőle egy virág/csillag formájú darabot.
A szőlőt mossuk meg, és szedjük le a fürtről a szemeket. A bogyós gyümölcsöket mossuk meg. Néhány eperszemből készítsünk „tulipánt”: vágjunk ki a csúcsos végéből kétoldalt két kis cikket, hogy virágra hasonlítson.
Minden szendvics mintája lehet más, de mindegyikhez a következő lépéseket kell végigjárnunk. Vegyünk egy szelet kenyeret, majd kenjük meg alaposan a tejszínes krémmel. Döntsük el, hol fogjuk elvágni majd a szendvicset, és ehhez alkalmazkodva rendezzük el a kenyéren a gyümölcsöket.
Mindig figyeljünk arra, hogy a gyümölcsök közé kerüljön a krémből. Gyakran rétegezni is kell őket, ilyenkor se feledkezzünk el odakenni egy kevés krémet. Amikor minden gyümölcs belekerült a szendvicsbe, fedjük be az egészet egy utolsó réteg tejszínes krémmel, és tegyük rá a másik szelet kenyeret. Nem baj, ha púpos lesz, a lényeg, hogy ne csússzon szét.
Csomagoljuk folpackba a szendvicset, és tegyük 20 percre a hűtőbe, hogy megdermedjen. Jelöljük meg a fólián a vágás irányát egy tollal, nehogy elfelejtsük.
A hűtőből kivéve hagyjuk benne a fóliában, és így vágjuk félbe egy éles késsel. Ha mindent jól csináltunk, látni fogjuk a mintázatot a szendvics belsejében.
A japán gyümölcsös szendvics teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók: Gerzsenyi Flóra
Recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas receptet és ötletet találsz itt: