A friss zöldfűszernek nincs párja – szinte minden ételnek jót tesz, ha a főzés során vagy akár a végén, az elkészült ételre téve plusz ízesítésként használjuk a különböző zöldfűszereket, amelyek nemcsak finomak, hanem kifejezetten egészségesek is, több közülük gyakorlatilag gyógynövény is, amellett, hogy finomabbá teszi az ételeket.
Természetesen lehet és hasznos is tartósítani őket, mind a szárítás, mind a fagyasztás járható út sokuknál, de meglepődünk, ha egy kicsit utánamegyünk annak, hogy is bírják ezek a finomságok a hidegebb időt. Vannak olyan, főleg lágyabb szárú, nagy víztartalmú fűszernövények, amelyek az első fagyok hatására tönkremennek, és csak a tavasz beköszöntével kezdenek újra növekedni, de sok faj jól bírja a hűvöset, és akár a fagyokat is.
Évelő – áttelelő
Rozmaring, kakukkfű
Van több fűszernövény is, amelyek fás szárukkal állandó lakói lehetnek kertünknek és a balkonládánknak is, ilyen például a rozmaring és a kakukkfű, amelyek hatalmas bokrokká terebélyesedve, szinte már túl is tudnak burjánzani, ha olyan helyre kerülnek, ahol jól érzik magukat. Vannak, akik a téli nagy fagyok idején zacskóba bugyolálják ezeket a növényeket, de az utóbbi évek enyhe téli időjárása kifejezetten kedvezett ezeknek a növényeknek. Ha nem a föld közelében, hanem például az emeletes házunk balkonján nevelgetjük a rozmaringot és a kakukkfüvet, észrevehetjük, hogy a durva fagy akkor is elkerüli őket, ha egyébként mínuszba fordul az időjárás.
Petrezselyem
Ezen kívül, bár nem évelő, de kétéves növény, és remekül bírja a telet a petrezselyem, érdemes kipróbálni, hogy a fehérrépa pucolásakor a végét levágjuk, és nem kidobjuk a szemétbe, hanem elültetjük, nagyon sokszor, főleg, ha elegendő napfényt kap, szépen kihajt, és sokáig örvendeztethet meg minket friss, zöld leveleivel a balkonládából.
Citromfű, menta
A citromfű és a menta olyan remek ízű és gyógyhatással bíró növények, amelyek szintén jól bírják a hideget, és ha már tényleg fagyosra fordul az idő, úgy tűnhet, hogy teljesen elszáradnak, és kipusztulnak a ládából vagy a kertből, de ez csak álca, egyszerűen várják a melegebb napokat, és ahogy beköszönt a tavasz, újra hatalmas, zöld leveleket hoznak.
Tárkony
Mindkettő gyakorlatilag kiirthatatlan a kertből. A magyar konyha nagyon kedvelt, különleges ízű fűszernövénye a tárkony, amely szintén áttelel a földben: nem fásodik, hanem tarackról növekszik újra és újra, ez azt jelenti, hogy a föld mélyében találhatók tarackjai, innen hajt majd ki minden tavasszal – ez is egy viszonylag igénytelen, jól szaporítható növény, amely magjai elhullajtásával szépen el is terjedhet a kertben.
Akik a meleget kedvelik
Az olyan kényesebb, nagyobb vízigényű, melegkedvelő növényeket, mint a bazsalikom, nem tudunk majd a balkonon vagy a kertben átteleltetni, hiába vannak szép nagy bazsalikombokraink, ha nem visszük őket meleg helyre, el fognak száradni a hidegben. Jó hír azonban, hogy a bazsalikom jól bírja az átültetést, érdemes a szép, terebélyes példányokat bevinni a szobába, és az ablakba helyezni. Ha kellően napos helyre kerülnek, ahol meleg van, de jár a levegő, boldogan nőnek tovább.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai trükköt leshetsz el innen: