Így nem kell lemondanod a friss zöldfűszerekről télen sem

Míg a meleg, napfényes hónapokban bőségesen állnak rendelkezésünkre a zöldfűszerek, ősszel sokan aggódnak amiatt, hogy mi legyen a kertben vagy balkonládában nevelt finomságaikkal, szüretelhetnek-e továbbra is friss bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, vagy muszáj áttérni a szárított változatokhoz. A jó hír, hogy egészen sok zöldfűszer viseli jól a hideget, sőt a fagyot is.

A friss zöldfűszernek nincs párja – szinte minden ételnek jót tesz, ha a főzés során vagy akár a végén, az elkészült ételre téve plusz ízesítésként használjuk a különböző zöldfűszereket, amelyek nemcsak finomak, hanem kifejezetten egészségesek is, több közülük gyakorlatilag gyógynövény is, amellett, hogy finomabbá teszi az ételeket.

Meglepődünk, ha egy kicsit utánamegyünk annak, hogy is bírják ezek a finomságok a hidegebb időt

Természetesen lehet és hasznos is tartósítani őket, mind a szárítás, mind a fagyasztás járható út sokuknál, de meglepődünk, ha egy kicsit utánamegyünk annak, hogy is bírják ezek a finomságok a hidegebb időt. Vannak olyan, főleg lágyabb szárú, nagy víztartalmú fűszernövények, amelyek az első fagyok hatására tönkremennek, és csak a tavasz beköszöntével kezdenek újra növekedni, de sok faj jól bírja a hűvöset, és akár a fagyokat is.

Évelő – áttelelő

Rozmaring, kakukkfű

Van több fűszernövény is, amelyek fás szárukkal állandó lakói lehetnek kertünknek és a balkonládánknak is, ilyen például a rozmaring és a kakukkfű, amelyek hatalmas bokrokká terebélyesedve, szinte már túl is tudnak burjánzani, ha olyan helyre kerülnek, ahol jól érzik magukat. Vannak, akik a téli nagy fagyok idején zacskóba bugyolálják ezeket a növényeket, de az utóbbi évek enyhe téli időjárása kifejezetten kedvezett ezeknek a növényeknek. Ha nem a föld közelében, hanem például az emeletes házunk balkonján nevelgetjük a rozmaringot és a kakukkfüvet, észrevehetjük, hogy a durva fagy akkor is elkerüli őket, ha egyébként mínuszba fordul az időjárás.

Petrezselyem

Ezen kívül, bár nem évelő, de kétéves növény, és remekül bírja a telet a petrezselyem, érdemes kipróbálni, hogy a fehérrépa pucolásakor a végét levágjuk, és nem kidobjuk a szemétbe, hanem elültetjük, nagyon sokszor, főleg, ha elegendő napfényt kap, szépen kihajt, és sokáig örvendeztethet meg minket friss, zöld leveleivel a balkonládából.

Bazsalikomos fetakrém

Egy színes, ízekben gazdag krémet készítettünk, ami barátokkal való összejövetelre tökéletes. Vagy csak egy hétköznapi vacsorára, amitől máris különlegesebb lesz az este.

Mascarponés petrezselyem-krémleves

Nem tudom, másnál hogy van, de nálam rendszeresen felhalmozódik a petrezselyem, és ha már megvan a téli készlet, akkor remek felhasználási mód lehet ez finom, könnyű, nyári leves is!

Citromfű, menta

A citromfű és a menta olyan remek ízű és gyógyhatással bíró növények, amelyek szintén jól bírják a hideget, és ha már tényleg fagyosra fordul az idő, úgy tűnhet, hogy teljesen elszáradnak, és kipusztulnak a ládából vagy a kertből, de ez csak álca, egyszerűen várják a melegebb napokat, és ahogy beköszönt a tavasz, újra hatalmas, zöld leveleket hoznak.

Tárkony

Mindkettő gyakorlatilag kiirthatatlan a kertből. A magyar konyha nagyon kedvelt, különleges ízű fűszernövénye a tárkony, amely szintén áttelel a földben: nem fásodik, hanem tarackról növekszik újra és újra, ez azt jelenti, hogy a föld mélyében találhatók tarackjai, innen hajt majd ki minden tavasszal – ez is egy viszonylag igénytelen, jól szaporítható növény, amely magjai elhullajtásával szépen el is terjedhet a kertben.

Tárkony

Akik a meleget kedvelik

Az olyan kényesebb, nagyobb vízigényű, melegkedvelő növényeket, mint a bazsalikom, nem tudunk majd a balkonon vagy a kertben átteleltetni, hiába vannak szép nagy bazsalikombokraink, ha nem visszük őket meleg helyre, el fognak száradni a hidegben. Jó hír azonban, hogy a bazsalikom jól bírja az átültetést, érdemes a szép, terebélyes példányokat bevinni a szobába, és az ablakba helyezni. Ha kellően napos helyre kerülnek, ahol meleg van, de jár a levegő, boldogan nőnek tovább.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai trükköt leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...